Wednesday, April 29, 2015

Cara kite buat raised bed

Ade org tanye.
Jadi kite tunjuk ye.

Cara kite buat raised bed.

Bahan2:
1. Batu bata putih. sebijik 30 sen. beli dlm 30-40 biji, ikut keluasan.
2. Tanah organik
3. Tanah hitam/kompos
4. Baja Taik Ayam

Ni kawasan yg kite nk buat raised bed khas utk sawi bayam n kailan. Cume penerimaan cahaya tak bape strategik, kat sini matahari petang. tp mane ade choice. tu jela kawasan rumah kite. bukannye ladang kan. hehehe..

Kite susun batu bata. pastu letak kotak kat atas tanah. tujuan nk matikan rumput2 kat bawah, jadi rumput tak naik. N jangan bimbang, ni kotak je, ia akan mereput jgk. Tapi kalau cuaca kerap hujan, Jangan Letak Kotak itu oke. Supaya air tak bertakung n membantutkan or mematikan tanaman korang. Tak letak pun xpe. ok jek. still kurang rumput. selain tu, kotak2 boleh jd as mulsa.

Tanah yg biase kite guna. n baja organik. Tanah ni, still kene campur tanah lain. Ade yg ckp, tanah organik:tanah hitam = 1:2. Kite campur tanah kompos n tanah merah. kalau tak campur, tanah tu akan terlalu byk air, apatah lagi hujan. selain tu, kalau tanam pokok besar mcm cili, kobis, tak sesuai sbb tanah terlalu peroi n akar tak boleh firm n stabil. tapi kalau dlm pasu, pokok yg akar kecik2, ok jek kalau xnak campur.

Dah siap letak tanah n baja taik ayam tu. Biarkan seminggu dua utk proses mematikan kuman yg kite xnak. n biar baja semua sebati.

Ni contoh raised bed yg kite ade. Sesuai kat rumah kite sebab tanah kite terlalu banyak batu. huhuhu.. tp gigih nk bercucuk tanam.
So.. kalau stress, tengok pokok, sejuk hati. =)

No comments:

Post a Comment

 
;