Monday, April 13, 2015

Sabarlah.. Manisnye Allah simpan.. Keep Going!

Perjalanan kite tough..
of course ade yg lg tough dr kite..
Kite rasa susah.. 
of course ade yg lebih susah dr kite..

Belajar dan bekerja dua perkara yg berbeza..
Ramai yg memandang rendah dgn belajar.. senang katenye..
Means, mereka hanya tahu pengalaman belajar mase single. tiada komitmen. 
Datang kelas, study, jawab exam. 

sambung belajar (further study) lain.. apabila kite berada di fasa yg berbeza..
tambahan sebagai seorg ibu, isteri, anak dan kakak.. komitmen kite semakin tinggi..
belum lg terikat dgn biasiswa yg ade due date..

dipendekkan cerita.. research kite.. selama 5 sem, kosong. takde paper..
ade results, banyak results.. tp xde paper.. 
5 sem bukan mase yg singkat.. 2 tahun setengah..
org grad pun ade dlm tempoh ni. tp kite kosong. byk puncanye.. tp biarlah..

mggu lepas.. hari rabu.. 
kite betul2 rasa tersentak..
bayangkan results yg kite kumpul selama ni...
paper banyak yg kite dah draft..
prof kate nk letak nama student lain as first name. 
bukan satu paper. tp dua paper!
 
alasan: budak tu xde results. dah dua sem xde results. die perlukan paper.. results ko ni x bape bagus. ko patut dpt lg bagus. 

mggu lepas tu jugak.. kite sem 6.. sem akhir. boleh fikir siapa yg desperate sbnrnye? it was me. always me.

prof kite mmg baik. sgt baik. die tolong semua org... 
die nampak jauh.. yg student tak nampak.
die tau kite boleh dpt better results. 
masih mencari results yg bagus for phd kite. 

tapi.. tapi... bohonglah kalau kite tak kecewa.. 
bukan senang kite dpt.. usaha... usaha... tak berenti... 
bersusah payah. dgn ujian2 yg bersilih ganti...

n buat pertama kali kite mengadu kesusahan tu kat mak..
tau ape mak kite cakap?

'sabarlah muni.. muni anak mak.. usaha lagi.. jangan berhenti.. Allah bagi kesusahan, sebab die simpan manisnye'... terus kite menangis.. masyaallah... 

Yes. Dia simpan manisnye. Mase ni.. kite redha.. kite dah berusaha. dah berdoa.. dan ini masanye kite tawakkal. dan teruskan juga usaha n doa.. 

bagi org macam kami... iaitu ibu2 yg bekerja/belajar.. putus asa bukan pilihan.. kami hanya tahu ke hadapan.. alang2 menyeluk pekasam, biar sampai ke pangkal lengan.. yes, it is.. always for us..

Tak lama...

Jumaat tu.. jumaat lepas..
Then.. Manisnye Allah beri.. 
Kite dapat the best results.. 
Bukan sembarangan results. bukan setakat results yg bagus.. bukan expected results..
tapi significant... n novelty results! Alhamdulillah! Allahuakbar!

sesiapa yg dlm perjalanan yg sama..
tak kira belajar mahupun bekerja... 
untuk menaikkan taraf hidup keluarga kite.. 
untuk memberi yg terbaik utk keluarga n anak2 kite..
sebagai seorg isteri, ibu yg ade anak2 kecil...
sabarlah.. kesusahan itu ade.. dan percaya manisnye itu Allah simpan. 
percaya je kat Allah. jangan putus asa dgn Allah.
Selagi kite terus berusaha, improve.. keep going... doa.. dan tawakkal.. 
Ilmu itu ilmu Dia. Kejayaan itu pertolongan dari Dia. 
Chayok!!! Gambateh!!!

***Keep going k.ilot!! k.seeda!!

6 comments:

Yuzaine Samilan said...

tahniah arni..you deserve it...

arnie said...

thanks yuzai... =)

Nana Aris said...

bergenang air mata aku bc munie..words from ur mom, i really need it now, tak sangka Allah gerakkan aku bc blog ko harini for a reason..tq munie,,semoga Allah ease ur journey..ada ms kita jumpa sembang2 k..

arnie said...

aminnn.. tq babe.. n semoga Allah ease ur journey too... yup.. pegang kuat2.. manisnye tu Allah simpan.. keep going dear.. n all the best! insyaallah, ada mase kite jumpe n sembang2.. =)

shireen shamaun said...

Assalamualaikum arnie.

Terima kasih atas perkongsian perjalanan awak sepanjang bergelar pelajar, ibu dan wanita. Saya terpanggil untuk memberi komen kerana benar2 tersentuh dgn post ini. Sebenarnya, saya ingin melanjutkan pelajaran ke peringkat yang sama seperti Arnie melalui skim biasiswa tpm. Akan tetapi, pengalaman menyiapkan Master di UPM 8 thn dahulu amat menggerunkan dimana saya mengambil tempoh 4 thn untuk graduate. Kini, saya sudah terlalu selesa dengan keadaan (kerja & keluarga) sehingga tidak berani untuk mengambil langkah pertama untuk sambung belajar. InsyaALLAH sama2 kite berusaha dan berdoa sedaya upaya.

arnie said...

Shireen shamaun: Insyaallah.. jangan serik.. minta kat Allah permudahkan jalan. kene betul2 pilih supervisor dan universiti.. sbb sedikit sebanyak, kite punye phd depend kat dieorg jgk. Chayok2!!!

Post a Comment

 
;