Wednesday, June 24, 2015

Family Planning di Klinik Famili

2015
Arief Fahmi - 7 Tahun
Arief Faheem - 4 Tahun
Aishah Fateha - 1 Tahun

Dieorg bertiga selang 3 tahun.
Mase lps bersalin amie, kite pakai perancang untuk keluarga kaedah IUD. Ade org implant.. kite takut la implant kat tangan. Lagipun mahal kan.. lebih RM450 ke atas.. side effect is fat. dahla gmok, nk gmok mcm mane lagi kan.. huhuhu..

Kalau pil perancang, lagilah.. malas nk komitmen tetiap ari utk menelan. cuci muka pun malas, ni nk suh mkn tetiap ari.. huhuu.. takut terlupa makan, hmm..

Dari Wikepedia maksudnya:
  1. An intrauterine device (IUD or coil) is a small contraceptive device, often 'T'-shaped, often containing either copper or levonorgestrel, which is inserted into the uterus. They are one form of long-acting reversible contraception which are the most effective types of reversible birth control.
Then. mase nk faheem, kite bukak la. lpeas dpt faheem, kite tak pakai ape2 perancang kecuali secara normal sahaja. Now, after fateha, kite concern la.. tp selang 3 tahun tu, lps beranak fateha baru perasan.. eh, tetiap 3 tahun rupenye.. hehehhe...

Sebab dah sampai gugur dua kali kan.. bahaya la.. xleh caya dgn en.suami. hahaha..
Lagipun ade hikmah gugur tu, Allah tau yg terbaik utk kite kan..
So.. kite nak guna IUD semula. 

Kite buat kat Klinik yang sama. Kat Bandar Baru Bangi. 
Mase tahun 2008, 7 tahun yg lepas, harga cume RM150 utk 5 tahun. 
skrg dah takde 5 tahun. 3 tahun jek. 
N harga pun dah naik ye. RM200 utk 3 tahun. still affordable la.. untuk 3 tahun k..
Kat az-zahrah ade gak buat iud, dlm RM450 ++ kalau tak silap. mahal la..

Ni kliniknye. Klinik Famili kat Bangi. Yg boleh pakai IUD itu. Nanti doktor akan scan utk kite tgk kedudukan IUD tu slps dah masuk. n ade bg ubat tahan sakit kalau sakit. Sederet Restoren San Francisco.

Kene call dulu utk buat appointment. Tu doktor yg buat. Dr. Normiza. Waktu rawatan sblh kanan.

No. 13, Jalan 8/1, Seksyen 8, Bandar Baru Bangi , Bangi, Hulu Langat
Malaysia
+60 3-8920 2844

Tips nk pakai IUD:
*** Datang waktu peroid sahaja. Kalau boleh ari ke-3 or ke-4. Tak heavy sgt. 
Kalau heavy sgt, iud tu boleh terkeluar... tp kalau dah nk kering sgt pulak, sakit la kite... 
so, jgn pegi time kering... mmg melecet karang. time tak period, mmg doktor tak bg datang pun.. hehehe..

** masa fahmi dulu, kite dtg time heavy gak, so tak sakit mase masuk kat bawah tu.. 
tp baru2 ni, sakit sikit lah sbb period dah nk kering.. tp xde la sakit mane pun.. beranak lg sakit kann...

*** so far, kite pakai ni, oklah.. cume bulan pertama period ni, panjang sikit waktunye.. 
tp biase, lebih 3 bulan, period akan teratur semula.

Kite pilih iud sbb murah, cepat (tak sampai 15 min), selamat, n tak ngeri mcm implant.. hahhaaha.. 

No comments:

Post a Comment

 
;