Monday, August 31, 2015

Ragam merdeka dan resepi nasi ayam paling sedap!

Asalnye merdeka ni.. nk balik pekan..
ntah nape.. en.suami moody.. tak jd balik.
merajuk dgn kite la. kuang3x..

so..
utk tak membosankan anak2..
kite masak masakan atas permintaan dieorg..
nk spageti bolognese.. kite buat.. xde gambo. licin!
pastu nk pizza. nak nasi ayam. nak bubur mcm bubur mcd.. hehehe...

Ini die. masak pizza mmg senang, uli doh die pun x sampai 15 min. biar kembang, terus letak atas pizza pan, letak sos prego segera, baki kite buat spageti smlm. ini beef pepperoni atas permintaan anak2. since kite buat sendiri, boleh letak pepperoni byk2 kan.. letak crab meat sekali. sayur dieorg tak nak. heh.

Ini mama n papa punye. ade sayur la konon. padahal bwg kuning besar, cendawan butang dgn nenas jek. letak tuna dgn crab meat.

Ye.. utk happykan anak2.. 2 hari berturut2 okeh kolam ni dibukak. pagi2 dah swimming.. hahhaa.. sangat. sensored.

Keluar! padahal g giant jek. hahaha.. anak2 mama.. fahmi. faheem. fateha. nampak kan muka kite same dgn fateha. tp ramai kate fateha muka mcm bapak die. padahal muka kite dgn bapak die pun lebih kurang sama.

faheem amik gambo mcm2 ekspresi muka die buat. en.suami jeling jek. kihkihkih..

Akhirnye.. kite dah dpt resepi nasi ayam yg sedap. fahem tambah 5 kali. fahmi pun xtau bape kali. kite try2 sendirik jek. sup dgn nasi mcm biase jek. sbb mmg dah berjaya dan berpuas hati. cuma tiap kali, ayam mcm tak kene jekkkk... sambal die pun sedap. puji sendiri. sorry. muahahaha..
Resepi nasi ayam paling sedap (tulis utk diri sendiri jgk, takut lupe) : 

 AYAM MADU
1. Ayam: Perap ayam + (bwg putih + bwg merah + halia yg ditumbuk) sekejap. sementara tu siapkan perkakasan utk sup.
2. Didihkan air + ayam tadi dgn bwg2 nye sekali + perkakasan tumis rempah ratus (kayu manis+bunga lawang+cengkih+buah pelaga) + serbuk ketumbar, jintan manis, jintan putih. **mase ni jgn letak garam dulu.
3. Dah separuh masak, ayam boleh ditapis.
4. Then, perap ayam dgn kicap manis, kicap soy jepun, sos tiram, madu, garam, n minyak bijan.
** minyak bijan akan bg bau aroma yg sedap. cubalah!
5. Keringkan dan tapis.
6. Goreng sekejap. sbb dah masak separuh. ketuk sblm hidang. siap!

NASI AYAM
1. Beras dibasuh.
2. Panaskan butter, bwg putih, bwg merah (ditumbuk), sup bunjut, bunga lawang, kulit kayu manis. **kite pakai sup bunjut sbb xnak perkakasan tumis mcm cengkih n buah pelaga bersepah dlm nasi. 
3. Sup ayam tadi disukat utk masak nasi mcm biasa, masukkan bahan tumis, garam, serbuk kunyit, daun pandan, bay leave.
4. Gaul sebati dulu n masak mcm biase.

SUP AYAM
1. Lepas keluarkan ayam tadi, baru letak garam. Dah mendidih, tutup n tabur dgn bwg putih goreng (sikit jek, goreng sendirik). kacau. pun akan bg aroma sedap.

SAMBAL
1. Blend jek sume. 3 lada merah, 2 cili hijau, 2 sudu besar sos cili, garam, gula, bwg putih + 2 senduk air sup sebagai air die. mmg marbeles.

KICAP
1. Panaskan je lebihan kicap dr ayam tadi. likat n pekat sikit. mmg sedap, anak kate.

SALAD
1. Timun. Tomato. Salad. Siap!

Ni ayam die.

Kite akhiri dgn gambar cenonet yg makin bijak dan nakal ini.
 Takut nk kene buat candidature defense. erkk.

No comments:

Post a Comment

 
;