Monday, September 28, 2015

Sebab penting kenapa kita perlu buat ibadah korban

Raya aji...
Alhamdulillah.. bulan yg mulia jugak kan..

Korang buat korban tak?

mak ayah kite buat korban kat rumah angah.. Perlis..
angah n suami die tetiap tahun kot buat korban..
dats y rezeki dieorg melimpah ruah setiap tahun kot..
so.. mak ayah pun join la ke sane..
bawak amie n adam..

raya ni tanpa amie. huhuhu...

mulanya kite nk join gak bhgn lembu angah tu.
mahal gak sbb paling gemok. RM650. 
tapi kite setuju jek. sbb peruntukkan utk korban mmg ade.

Nak tau cmne kite kumpul duit khas utk korban? hehehehe..
Kite tau, roya korban tahun ni bulan 9. 
So, kite main kutu uolls. keh keh keh..
then kite amik turn yg lasttt sekali iaitu bulan ni..
sbb tu, kite tak kesah nk join angah punye.. keh keh keh...

tapi kite x sempat nk join angah sbb dah full..
tibe2 jek mak kate xyah. die nk masukkan ani n ecot.. 
last2 ani n suami die, mak ayah, n famili angah. cukuplah 7 kan..

so last minit.. kite cari website yg buat korban ke kemboja.. 
RM300 jek. okla kan.. sbb last minit..
of coz lebih baik n afdhal kalau buat kat sini je kan..

tahun depan..
kite aim.. kalau tak kambing.. 
kite nk join korban lembu kat taman perumahan kite ni jek. 
boleh bawak anak2 tgk sekali sembelih tu.. ajar dieorg sekali..
sunat n dpt pahala kan kalau kite tengok sembelihan tu. 
jom ramai2 korban tahun depan.. chayok2..!!

Sebab penting kenapa gigih nak jugak buat ibadah korban:


1. SYUKUR. Lebih kepada betapa bersyukurnya kite kat atas segala bermacam-macam jenis nikmat yg Allah bagi.. Selama setahun Allah bagi rezeki, satu bulan jek Allah mnta kite berkorban, sebahagian je pun boleh.. zakat lain la kan.. Semoga kite semua termasuk dlm golongan org yg bersyukur.. aminnn..
2. Sunat Muakad. Ibadah sunat yg amat dituntut.. kpd yg berkemampuan.. yg mampu melancong.. vacation.. shopping.. makan mahal2.. takkan setahun RM300-RM450 tak mampu kan.. bak kate Ustaz Azhar Idrus (UAI) lah.. kalau kat selangor, tahun ni dah RM650, agak tinggi la jgk. lainlah yg betul2 duit cukup utk makan minum, perbelanjaan harian.. yg tu lain.. **sbnrye.. kite tau kite mampu atau tidak.. dan confirm Allah lebih tau.
 
3. Kenderaan di akhirat. "Besarkanlah, Gemokkanlah, akan binatang korban kamu, kerana dia adalah kenderaan kamu di hari kiamat". Sabda Rasulullah s.a.w. -Rujukan dr kuliah UAI. kite penah dengar kan, ade manusia akan berjalan dgn tapak muka, muka kite okey, kat akhirat kelak, dan padang mashsyar tu teramat luas, semoga kite diberi kenderaan dari korban kite.. aminn..
 
4. Penebus Dosa. Sabda Rasulullah s.a.w kepada Sayyidatina Fatimah: Maksudnya: "Hai Fatimah,berdirilah di sisi korbanmu dan saksikanlah ia, sesungguhnya titisan darahnya yang pertama itu pengampunan bagimu atas dosa-dosamu yang telah lalu".(al-Bazzar dan Ibnu Hibban) -Rujukan Portal Jabatan Kemajuan Islam.
 
5. Mendapat tempat yang mulia di sisi Allah. Mesti kite semua nak kan.. Sabda Rasulullah s.a.w: Maksudnya: "Wahai manusia, sembelihlah korban dengan mengharapkan pahala daripada Allah dengan darahnya, bahawa sesungguhnya darah korban itu jika ia tumpah ke bumi maka ia akan mengambil tempat yang mulia di sisi Allah Azza Wajalla." -Rujukan Portal Jabatan Kemajuan Islam.
 
6. Ada Waktu Doa Mustajab. Iaitu pada Hari 'Arafah. Dari mula sehingga akhir waktu melakukan wukuf. Hari itu, kite digalakkan berpuasa kpd sesiapa yg tak menunaikan haji. Dan tentulah doa org yg berpuasa pada waktu yang paling mustajab, doanya, insyaallah paling didengari dan paling cepat dikabulkan oleh Allah. 


Beza pahala/ganjaran sedekah dan korban:

Ada jugak yg tanye, boleh tak sy beli daging kat pasar dan sedekahkan utk niat korban.. 
Jawapan: Boleh, tp pahala sedekah sahaja. Sebab pahala korban ni jauh lebih besar dr pahala sedekah ye. 

**Mak kite selalu pesan, yg Paling Penting, perlu kite niat dan banyakkan doa n solat hajat tahajud, semoga Allah terima ibadah korban kite. 

32 kali ayat yg sama diulang-ulang.. Atas alasan apa kite nk dustakan nikmat yg diberi?
kiteorg.. kat pekan..
g tanjung sepat, pekan.
dalam keadaan jerebu yg teruk.. huhuhu..



Tanjung Sepat, Pekan

Jerebu teruk la.. faheem lari sane sini.. lumba dgn mama.. jap lg lumba dgn papa.. hehehe.. rindu betul die dgn amie. maybe die rasa hidup die tak lengkap tanpa amie. sian pulak asyik dok tanye.

Layang2 ni.. mak mertua beli dr china. biase satu je kan.. yg ni banyak2 pulak dalam satu tali tu..

En.suami the outstanding performance. xtau nape.. layang2 die yg plg tinggi n tak jatuh2.. siap die boleh sangkut kat pantai, g mandi bagai, layang2 die masih kat atas.. org lain semua jatuh naik jatuh naik.. duduk setempat, lagi lah.

Ni layang2nye..

With cousins.


Alhamdulillah.. ni bibik baru kami.. 40 thn. dari medan, org jawa. Teha tdo lagik mase ni..

Bangun2 terus ke pantai.. hehehe..

See.. ade ala2 photographer yg famous tu tak.. hehehee... ekcelli die tgk abg die.. si faheem yg penakut air.

Selamat hari raya aji..

No comments:

Post a Comment

 
;