Wednesday, December 2, 2015

Serba salah

Beberapa bulan lepas..
kite ade cite kan pasal nama kat paper journal kite..

Ekcelli..
biase nama kite tetap akan ade.. dlm paper tu..
walau kat hujung2...
sbb experiment, analisis dan discussion dibuat oleh kite.

Bulan lepas kite perasan.
ade results kite takde nama kite langsung..
bad thing.. results tu ade dlm thesis kite nanti..
so kite cover balik, masukkan dlm conference aritu..
tp kalau die nak argue pun, raw data sume kat kite..
so jgn nak mandai2 sgt..
spesis kaki ampu n push prof. nyampah!

Selepas kejadian demi kejadian..

kite serba salah nk bagi paper kite lg.
utk disubmit.
nak tulis pun malas dah..
mmg demotivated la org kate..

pun kite tak suke bile ade nama2 pensyarah dgn student die..
yg tetiba2 jek muncul dlm paper kite..
setakat student tu follow jek dr belakang tp kite buat sume benda..
suruh die dptkan results sendiri, alamat tak berganjak berbulan2 kat situ.
ajar banyak kali pun x faham2.. explain ayat simple pun.. termenung...

padahal die budak IT. subjek sains mmg die takleh bawak.
tanye nape sambung master? engineering pulak tu..
sebab x dpt keje.
apply master kat engineering, dapat la pulak..
pastu dapat duit tetiap bulan.
so, ni kes lecturer terdesak terima mana2 student utk naik pangkat cepat.

yg menambah sakit hati sbb lecturer tu penah maki hamun kat kite..
ckp kite push student die buat macam2...
hahhahahaa.. sakit jiwa aku..

setiap kerja ade perkara yg perlu dibuat. kite ajar semua setup n cara buat experiment.
setiap kerja ade dateline. by semester. jadi kene cepat.
setiap kerja ade hasil utk dianalisis n dibuat paper. jadi kene study a lot.
common as research student la.
n paling mangkuk, die jugak yg beria-ria suh kite ajar segala benda..
siap cakap, marah jek student ni kalau malas2..
Pui!

hahahhaa.. lepas geram sangat kann..
oke uolls.. mangkok berdua ni ade nama kat 2 paper kite ye..
dengar2 budak tu pun dah nk grad..
haa.. experiment sblm ni pun tak complete2 results..
tu namanye, pakai la results kite kan..
tak berkat sangat k. for both of u.

Tapi arini baru habis tulis satu lg paper..
Simpan jela dulu kan..

4 comments:

monstorious wife said...

Malaysia is like that okeh. Jenis paper gotong royong. Lepas tu satu paper sampai 7 8 nama. What the hell?? Ini semata2 nak kejar KPI lecturer.

arnie said...

tula pasal.. kat malaysia.
padahal pensyarah dikatakan golongan profesional.

menteri sibuk suh kejar ranking dunia.
sampai keberkatan kerja pun tergadai.
samada kejar kpi atau naik pangkat cepat.
semua pun kejar dunia semata2..

nak halalkan perbuatan tuh, dieorg cakap, 'gotong-royong' or 'tolong menolong' walau xde kene mengena.
pinjam satu barang pun kene letak nama lecturer tuh.

sangat tak suke.
tp kite ade jumpe lecturer yg jujur.
mmg lambat naik pangkat.. kpi pun kdg2 x lepas.
tapi minoriti la.. *sigh

Nana Aris said...

only in malaysia ppl r working and study to get recognition. kejar sgt pengiktirafan sampai markah beza 0.3 dgn org lain pun nak kecoh sedunia. cuba la kerja dengan ikhlas and cuba untuk dapatkan keberkatan rezeki tu.

arnie said...

Nana: so true! sick of recognition. kat dernmark, negara yg diiktiraf rakyat paling bahagia. jenayah terlampau sikit. dieorg kerja dan study berdasarkan minat. dats all. =)

Post a Comment

 
;