Friday, January 30, 2015 2 comments

Arief Fahmi is 7

Alhamdulillah..
Kejap je... dah sekolah anak kite kan..

Semalam besday die. saje buat satu2 dgn fateha sbb no ganjil. kih kih kih..
Arini nak cite pasal arief fahmi sikit.
Abang long gitu.
Faheem panggil abg die ni 'mimi'
Die bahasa kan diri die, 'Amie'
Ramai panggil die, arief fahmi, arief, n amie.

Antara ramai2.. Allah bagi die lebih. extra lebih berbanding kanak2 lain.
in term of 'active'. sangat aktif.
tp bukanlah sampai hyper. walaupun ramai org mengeluh, 'nape die ni hyper?'
ehh, ko dah kenapa, berani sgt, pegi la tanye Allah nape die jdkan gitu?
ustaz kata org2 spesis yg biase melawan perintah Allah je yg akan banyak sgt soalan gini.

n disebabkan dielah, kite byk membaca buku2 psikologi. didik anak.
kursus ibu bapa mengikut islam.
n baru 3 mggu pun, kite dah jumpe g guru kelas die kat sriti tadi.
die tanye mcm mane nk buat. suruh diam tak boleh diam.
then kite explain.. mmg die lebih kat situ.
n kalau suruh diam, boleh diam sekejap, tp it is impossible nk suruh die diam lama2.
die akan diam, tp biar die pegang sesuatu, nanti tgn tu sahaja yg bergerak.
sian kan die. disebabkan org tak tau, tak faham, die selalu kene marah.. kene denda..
sbb disuruh buat benda yg die tak boleh buat. 'diam'.
adil ke?

n kenapa kite suke die kat al-fatih dulu pun, sbb kat situ ramai teacher2 yg faham die.
takdela asyik kene marah je.. berlembut dgn die. puji die. confirm die dgr cakap.
nk suruh die buat kerja, encourage die, bukan paksa.
relate kan dgn apa2 kenapa die kene buat.
contoh solat. 'amie solat lah, nanti solat, Allah syg kat amie, best kan?
then die tak pernah tggl solat. see. tp of course kene ingatkan selalu. hahhaa..

tibe2 kite rasa, cikgu2 ni mmg kene g kursus mendidik kanak2 selalu.


Ok. kite berminat betul kedai kek kat sini. Syeksen 8 kat BBB. Blkg manjaku. 'Bread Time. tp ade kek.

Dalam kedai itu. byk jgk kek nye.

Atas suggestion staf situ, kite beli la rainbow cake. RM68. Ini saiz kecik tau. Tapi kecik pun mcm dah terbesar. Bile pikir2, its better kite ikut diri kite, sbb kite yg tau anak2 suke makan ape.

Tak sabar nk tiup lilin.

Ini die. Dgn vest n kopiah sriti.dlm asal t-shirt berkolar. senang kite tau, xyah iron baju die. takyah risau baju kotor ke apa. hahaha..

Kawasan mak bapak menunggu anak2 balik.


Baru hari dpt jumpe kasut tanpa perlu mencari. *sighh

Die sgt aktif.
Kite selalu jerit nama die.
Selalu marah die. pastu pujuk, peluk n terangkan nape kite marah die.
The best, die senang sayang org. Jadi die syg semua org walaupun dekat org yg tak suke die.
Tak berdendam orgnye.
Selalu kate, semua org tu baik la ma. Padahal org tu mengata n menjeling die.
Kite harap. Biarlah die membesar dgn hati yg mulia tu.
Ni bukan kite je tau yg cakap, teacher2 die kat al-fatih pun cakap. Dieorg pun semua risaukan die. hahaha..
 
Insyaallah. die akan jd lelaki yg dimuliakan Allah. Aminn.. Sabar ye sayang. Amie baik. Amie soleh.
 
Jangan malukan. Jangan sakiti anak2 aktif ni.
Bukan dieorg yg minta dilahirkan begitu kat dunia ni.



Monday, January 26, 2015 2 comments

Oiso: Korean food la sangat

Korean Food dekat dengan UM jek.
Suke drama (tak semua, depend on kehenseman)..
bukan lagu. so kite bukan peminat kpop la kan.. hahhaaha..

Ade dua korean restaurant yang selalu kite pegi.
dua2 dekat dgn UM. of course la kan.
Satu dlm Mid valley. Satu kat Sphere, Bangsar South.

1. Dubu dubu Seoul @ Mid Valley
-First korean food kite makan kat sini. Faveret Sondubu Jigae, Bibimbap dgn Rice Cake die.
tak lupe desert die citron dubu. Air aloe vera. Best!

Kimchi tu, bertukar2. depend kot sape yg buat. kdg2 sedap2, kdg tak sedap.

Gigih ajar ika makan korean food. hahaha.. Iye, sy yg makin menggemok dgn hebatnye. huhuhu..

First, sila la cuba Beef/Chicken Sondubu Jigae. Mmg sedap. Makan sup die tu jek pun boleh kenyang without nasi. Dalam tu ade telur, n banyak tahu lembut. Ni mmg the most feveret menu. hehhee.. Yang ni kiteorg biase dtg time lunch, weekdays, jd ade promotion dlm RM12.90. Harga sebenar RM17.90 (Beef). RM15.90 utk Chicken.
Ni harga utk Lunch Set. Weekday aje. So, kalau dtg dua org, kiteorg amik pakej Meal for 2. Sbb budak2 ni tak mkn kimchi.

Ni Citron Dubu. Mcm taufufa je. tp ade citron kat atas tu. Harga pun mahal, RM7.90. Sesekali okla. Biase tak beli.

2. Oiso kat Sphere @ Sphere, Bangsar South
Kat Oiso, ade 10% discount utk student UM. =)

Servis die mmg best. Ni set baachan atau side dish yg boleh topup bape byk ko nk topup. Beli set sekali dgn ni. Tambah lah bape byk pun. Mmg puas hati

Now promotion, makan 2 set, percuma kimchi pancake. *tak sedap, maafkan saya.. huhuhu..
Sila orderMushroom & Tofu Stew ini. Jigae jgk sbnrnye. hahaha..

The very first and feveret menu, again. hahaha.. Harga RM 15.90. Nampak merah, tak pedas mana pun. Mmg sedap! Berapi gitu. Mmg panas. Kene tggu api padam 1-2 min. Pastu nk tggu sejuk sikit. huhuhu...

Compare antara dua restoren ni, dua2 ade menu sedap, dua2 ade menu tak sedap.
Lagipun ikut atas org jgk kan.
Tapi, mmg kite rekemen:
1. Jigae (The best Beef/Chicken/Mushroom)
2. Bibimbap (Sape suke sayur, marveles. Pedas jgk sbb ade sos)
3. Bulgogi (Tak pedas, manis. Kadang2 masak kering sgt, depend la sape masak)
4. Rice Cake (Pedas. Sedap Biase)
Sape suke pedas, mmg best la.
Masa order, cakaplah, nak pedas.
Kalau tak, tak pedas lgsg tau.
Dubu2 seoul masa mula2 bukak, jiggae die tak boleh dimakan. sbb mmg khas utk korean people, pedas yg teramat ampunnn!! pastu dieorg ubahsuai sampai tak pedas, tak sedap gk.. So, mase order cakaplah. nak pedas sikit. atau try la pedas korean. ada bran? hehehee..
Jujur. Dua-dua takde sijil halal.
Kite check kat e-halal, masih xde. yg ade, Seoul Garden jek. Yg bbq tu.
Tp kite dtg, sbb xde serve arak. takde arak dlm masakan (tanye).
Yg dubu2 tu kite berani amik beef n chicken sbb dieorg dlm proses dptkan sijil halal. so takkan dieorg amik yg tak disembelih.
yg oiso, amik mushroom, sayur2 n seafood jek.
Tapi lps ni, tggu la sampai dieorg dpt sijil halal.
Since Seoul Garden ade n dah dpt halal (dah check kat e-halal), kite ade pilihan. yeah!

Rate: 7/10
Monday, January 19, 2015 0 comments

Kidz Paradise di Mines

Kami ke Kidz Paradise di Mines, Seri Kembangan..
Ok..
Mmg mcm heaven kot kat sini utk anak2.
Tak berenti main dari pukul 11 pagi sampai ptg kul 5..

Keluar kejap utk lunch..
Oh ye, selagi kite pakai hand band die, kite boleh keluar masuk bape byk kali pun.
So, kite n en.suami bergilir2 keluar utk solat n jalan2 kejap.
konon window shopping la kan..

**Advise
1. Jangan lupa bawak air masak, sbb dieorg confirm carik air sbb penat bermain. Nak beli boleh, tp mahal la. pastu budak2 bukan satu dua botol. huhuhu..
2. Sila bawak stokin. Parents pun kene pakai stokin. Jimat, tak yah beli.

**Advantages:
1. Parents masuk, free. Kalau ade nenek, kene tambah RM5 seorang. Boleh tgglkan bibik, pastu parents boleh jalan2.. hehhee...
2. Boleh keluar masuk seharian.
3. Parents boleh bawak laptop utk buat keje sbb ade tempat disediakan.

**Disadvantage:
-- Common, baby pun kene bayar ikut child rate kot. Bukannye baby boleh main pun. Setakat jalan2 kat dalam tuh jek. Ceh. Patutnye setahun ke bawah takyah charge la.
Ok. ni rate die, kite copy dari website die. Aritu kite dtg weeken, so kene bayar RM38 per child. Kalau beli voucher lagi murah, 7 admission for any day, kira sehari cuma RM21.40 je. Boleh guna terus utk dua n 3 anak.

First things yg dieorg main.


Ni feveret amie kot. Dlm tengahri kot, budak2 makin ramai, jd ramailah kawan2 dieorg. Dalam ni, main dah tak ikut bangsa n agama. Budak2 kan. Hati pun bersih lagik. huhuhu.. Cume kelakar, bile dieorg guna bahasa masing2, n masing2 tak faham. hahhaha...


Ok. ni mcm pasir. tp nama die Cassia Seed. Mcm batu kecik2.. sejuk. Faheem jek suke main sini. Amie bosan, die lebih suke main dgn kawan2 kat tempat lebih adventure.

Kesimpulan. Mmg best gak la dtg ke sini. Lagi bile weekend, ramai org, so ramai la kawan2 dieorg. Pastu ade parents dtg siap bawak keje kot, sbb ade tempat utk parents bukak laptop utk bekerja sambil anak2 bermain. Sesekali jek dieorg menjeling utk tgk anak2. hahaha..
 
Selain Mines, die ade kat Klang dgn KL.
 
Boleh tgk website die kat sini:
 
Anak2 happy! Alhamdulillah! (^_^)v
Tuesday, January 13, 2015 0 comments

Bakal extend la kot

Hehehe.. dah sem 5 kan.. tggl satu sem jek lagi.
So, since kite version yg lembab.
Dapat surat cinta dr fakulti, n mention yg kite takde publication lagik. hahhaha...

bukan kite sorg jela.
sape2 mcm kite, dah masuk sem 4, semua dapat.
cmne. paper pun baru siap tulis. prof nk check lagik.
baru lah submit kan. huhuhu..
conference paper tak dikira ye. paper pun yg di publish dlm ISI journal saje.
this is UM standard n as well as RU (research university).
tapi.. standard2 um, standard lagi prof kite.
um nk 2 paper jek. prof nak at least 6. hokeh. gigihla anda. hahaha...

dapat rasa. siap eksperimen, ingat nk extend khas utk writing thesis.
n saje2 nk lepak2 lagi.
student best babe.
best.
bebas.
duit pun dpt.
just buat research jek.
lagi kalau just tggl writing.. boleh la kite jalan sane sini.. muahaha.. niat tak hingat kan..

apapun.. mmg tahun ni, tahun pulun eksperimen.
cant stop.
cant wait.
chayo!!!
Thursday, January 8, 2015 0 comments

Besday Aishah Fateha & 1st day Arief Faheem at Qdees Kingdergarden

8 jan 2015.. genap Aishah Fateha Bte Mohd Firdaus, setahun! (^_^)v
Woo..rasa mcm baru mggu lepas jek bersalin kan die.
teringat lagi detik2 cemas bila pergerakan die dah tak cukup 10 kali..
bile masuk 2 hari berturut, terusla kene warded almost 2mggu sampai lah bersalin..

betapa risaunye dgn 2 pendekar kat rumah..
nasib mak ayah dtg dr johor, tolong tgkkan dieorg..
tolong bawakkan dieorg g hospital. confirmla kite rindu kan.
tetiap malam kiri dan kanan..
tak dpt bygkan betapa kuatnye ibu2 yg terpaksa berjauhan dgn anak2.. huhuhu...
n sian jgk kat mak ayah yg sggp dtg n jaga cucu-cucu die..

ok. itu setahun yg lalu..
now dah setahun. alhamdulillah. sihat dan ceria sgt minah ni. hahhaa

Pink! Yeah! Adorable.. (^_^)v

Hai. Saya dah setahun. =)

Hari ni jgk, first day Arief Faheem masuk tadika Qdess kat Bandar Seri Putra.
Orentasi jek dulu..
Sblm ni taska al-fatih kan.. bukan tadika. tu just utk daycare jek.

Nak pegi, nangis.
Sampai kene dukung dgn teacher.
Masa balik, happy!!! siap mendepang tangan dan ketawa.
Betapa happynye die kat tadika. ramai kawan.
Teacher kate, die baik sangat. faheem kann... hehehe..

Sebelum Kejadian

 
teacher dukung haa...
Arini hari kedua, so far, tice kate arief faheem ok.
Friendly dgn semua friends n tice. suke senyum.
Tak banyak cakap. **part ni kite gelak sbb faheem mmg x pandai cakap pun lagi. hahhaa...
Abang die, Arief Fahmi masuk kejap tadi, panggil faheem masa nak balik.
Pastu die tanye, nape tak hantar die kat sini. **die tgk byk sgt mainan yg best mcm play dough yg lengkap dgn accecories, macam2 la.. kat tiap kelas, siap ade satu tv kecik. hebat2.
Takpe Arief Fahmi, masa Fahmi pun, mama dah hantar tadika yg terbaik yg kami mampu..
Pun happy jgk kan..

Then, malam tu, celebrate sikit utk the only gigurl mama..

Dengan bibik sekali, almaklum besday fateha, anak kesayangan die. hahaha.. see, semua mata 3 beradik kat kek. panggil la mcm mana pun, semua mata tertarik kat kek saje. hahaha..


Besday girl yg sgt ngantuk n baru kene sunat. sian die. hehehe..
 
 
Black forest kek, dlmnye kek span yg tak bape span perisa coklat. Pilihan si abg Faheem. Rasenye ok jek.

Mggu depan, baru Fahmi dan Faheem belajar..
Masing2 ke sekolah baru.
Pastu baru pikir pasal bibik yg nak balik awal bulan 3 ni. *sighh (masalah bibik lagi kan..)
 
;