Saturday, March 28, 2015 2 comments

Last Expo Mommy & Baby sebelum GST

As mukadimah, tq gomen kerana gst.
Semoga Allah menjadikan pemimpin kami, pemimpin soleh, beriman dan takutkan Allah. Aminnn..

Then,
Jumaat lepas, g UM, singgah sat kat midvalley utk ke expo.
Sbnrnye kite tak penah g pun expo2 ni.
Tp sajela nk pegi sbb nk beli baby carrier utk fateha.
Carrier yg ade sume utk betul2 baby punye, 9kg ke bawah..
Dgn berat fateha, nk travel lagi dan kesukaran membawa trolley, so kene beli jgk.

Midvalley bukak kul bape? Ni pukul 10.30. Itupun dah jem dr luar. Mmg ini kali pertama expo mommy plg diserbu.. siap ade yg dtg dr melaka n jb! by the way, ni baru hari pertama.

Of course, pampers anak kite yg plg best, comfortable.. Pet-pet. Harga x bape murah, tp beli jgk b4 gst.

See.. gantung2 n longgok2 jek.. yg longgok2 tu plg best, sehelai RM5 jek.. Ade baju, t-shirt, seluar, rompers -- 5 hinggit jek! Jumpsuit pun RM10 jek! Dress baby pun 15 hinggit jek! maka rambanglah mata mama n parents yg lain..

Kesesakan yg melanda.

Kpd mak apak yg nk anak budget2 frozen, sini leh snap gambar. hmm.. tp x sesuai la bwk anak.. banyak dgr dieorg menangis jekkkkkk... sesak, panas, bising.. ade yg bwk stroller, ko hingat, dgn org sesak, boleh jalan ke.. adehh...

Lapar. Makan kat kedai My Nasi kat LG. RM10.90 utk nasi lemak dgn ayam goreng besar tuh.

Hasil tangkapan yg x seberapa. yg penting, tujuan tercapai.

Daypants tu saje je nk cuba, sekali papa kate, mahal la RM30. oh ye ke. **sbb mama tak penah beli pampers n susu anak2, harap maklum. kihkihkih.

Ni mmg botol yg kite n sesuai dgn anak2. Puting die fateha suke, tukar puting lain, xnak. so, haruslah grab sblm gst. murah  3 ringgit compare kat manjaku bangi.

3 helai dress ni RM60 (kite skodeng kat fb, ramai jual rm35-45 sehelai). rompers tu sume 5 hinggit. jumpsuit tu 10 hinggit.  dengan set seluar dlm kotak tu RM45 (mahal yg ni). tp beli sbb bukan legging or kain panas n tebal tuh. **sebahagian adlh utk diberi hadiah kpd kwn yg baru beranak. =)

Last and the mission is Ergo Baby!!! Yeah... Survey internet semua RM417 dan ke atas.. Mahal sgt kan. n still mahal tapi RM359@RM360. see.. ade beza puluhan ringgit. n kite dah check sume, alhamdulillah, original. =)

Mmg saje beli carrier yg nk tahan lasak..
Yg ni 3 in 1 punye, cara pemakaian. n boleh dr baby 3.2kg sampailah anak kite 2 tahun.

Sebab kite beli, fateha dah demoks. takleh nk masuk dlm carrier baby.
nk beli yg murah, takut die jatuh.
ngeri baca berita baby koma sbb terjatuh, rupenye beli carrier tak original.
kejam sungguh manusia ini yg jual tuh!

Sebab kedua.
Nak bwk g travel. Stroller xleh nk bwk, sbb kite ade stroller besar shj. n tak praktikal.
So, bwk carrier yg senang di bawa ke mana n jimat ruang luggage.

Sebab ketiga.
Rasa berbaloi sbb fateha pun, insyaallah akan ade adik lagi. muahahhaa...
adek dah besar baru boleh bg kat org. kihkihkih..

ok. esok kite update kebun kite pulak ek. x byk sgt pokok..
tp inilah yg buat kite rasa happy n hilang stress. =)




Tuesday, March 24, 2015 2 comments

hi, ape kabo?

Dia: Apa kabo arni?
Kite: Baik. ko ape kabo? dok mane? sihat? -mmg peramah

Tiba2..

1.
Dia: phd ko mcm mane?
Kite: ........ thinking.......... n thinking..... hmm... gitula..
2. 
Dia: ko tgh writing thesis ke?
Kite: .....................................deep thinking.................. sikit2..
3.
Dia: Dah bape paper ko publish?
Kite: Blank.

Tak tau org lain cmne.
Masalah bile buat research dgn eksperimen semata2..

1. Equipment rosak
- tak kira la dirosakkan oleh diri sendiri, persekitaran atau org yg pinjam2 n buat muka xtau bile rosak.
- bile gini, eksperimen pending.
- problem solved bile prof bg yg baru atau pinjam pulak kat org lain dgn harapan x rosak so bukan kite yg buat muka xtau tu, oke.

2. Enviroment
- blackout -- of course xleh buat eksperimen.. tp sekalik jek jadinye so alasan xleh pakai.
- aircon rosak - penting sbb electronic equipment sensitif dgn temperature dan akan mempengaruhi results kite. lagipun sape larat buat eksperimen dlm sauna? ko mampu?
- sorang2 dlm lab - takut especially bile malam, dahla bangunan lama, scary wooo... belum lagi dgn monyet yg suke mengendap!

3. Paper
- paper mane paper?
- ko dah bape paper? -soklan feveret n psiko kalau paper ko x publish2 lagik atau publication masih tak cukup2 lagik depend on supervisor.
- Soklan melampau --> Q1, Q2..? ke biase2 jek..? (Q1 & Q2 paper ranking bagus, Q3 & Q4 paper tak bape bagus).. tp aku pedulik hape, asal submit n publish! 

4. Kisah bile dah draft paper
- paper draft dah sent. ok, ko tambah result ni, result tu.. itu ini.. hmm.. 
- again another paper draft dah sent. tibe2 prof kate aku dah check n completekan paper ko tapi pendrive aku hilang n paper ko dlm pendrive yg hilang itu..... -- blank
- tambah result = ko buat balik eksperimen dari A to Z!

So...
I am..

Tq.
Friday, March 6, 2015 0 comments

Cuci gambar

Kite ngaku..
Kite old school..

Org lain suke simpan soft copy kan..
Kite suke hard copy.
Ape die? --> Gambar

and yes, kite sgt suke amik gambar..
especially anak2 n keluarga..
pembesaran dieorg.. kenakalan dieorg.. gelak, ketawa, main, menangis, mandi.. macam2 la..

reason.
selain letak kat blog..
tentulah utk kenangan.
n senang nk belek dgn anak2 especially bile dieorg dah besar sikit mcm amie n faheem.
hehehe..
mengimbau gitu.

kalau soft copy.. susah nak belek.
even kalau kite baca paper pun, kene print dulu.
baru senang nk highlight2.. tulis note kecik kat tepi2..
mmg old school sgt kan. wat to do..

Ini antara simpanan gambar yg kite cuci. Kebnyakkan gambar2 lama. dari zaman sekolah, matriks, universiti, tunang n kawen.. lepas tahun digital, baru ramai org simpan soft copy je kan.
Then. album ni dpt adiah perkahwinan.. so, semua dlm ni, gambar fahmi dari lahir sampai 1 tahun setengah.
 
Kesian kat faheem. sbb gambar die baby sampai beberapa tahun, ade dlm laptop yg screen nye rosak. so sampai skrg x sempat cuci.
 
Tapi insyaallah.. kite akan usahakan utk cuci semua gambar anak2..
seronok tgk berkali2 dgn dieorg sambil cite, ni kat mana, buat ape, ni umur bape.. keh2..
 
Then.
Minggu lepas. kite cuci utk fateha punye pulak.
Ade la dekat 870 keping. Harga RM300!
Huhuhu.. nak nangis..
40 sen sekeping utk 4R, tu pun 70 keping die cuci percume. okla dpt diskaun sikit kan.
 
Mase cuci gambar amie, boleh dpt lagi 30 sen. now, x dapek la..
typical reason, gst. what?
bukan menteri kate, bile gst, harga turun ke?
 
Senang album gini jek. xde lekat2.. so xdela gambar buruk sbb gam pelekat bile dah bertahun2.. lagipun album ni murah. hahhaa..

3 album. satu album bole masuk 300 keping. jimat ruang. jimat masa. murah. senang nk tgk. good. hehehehe..
n adela bibik amik beberapa keping nk di bawa balik.
oh, arini kiteorg hantar bibik ke segamat.
tempat abg die.
huhuhu sedihnye.

n..
alhamdulillah.
bibik baru dah sampai.
super rajin. umur 41 tahun. anak dara lagi.
then.. x bape pandai main dgn anak2.. fateha asyik meraung..
sampai jiran kiri kanan dah tegur, 'fateha asyik nangis je kan'.. huhuhu..
nak wat cmne, spesis takut org..
just wait n see.
tapi sangat rajin.. =)
Monday, March 2, 2015 2 comments

8 tahun sudaa..

Dari 2 mggu lepas..
Kite cuti.
Mula2 cuti raya cina.
Pastu doktor bg cuti seminggu..
Tambah seminggu lagi utk mggu ni.

Ok. Ini diambil 2 mggu sblm raya cuti. Awal febuari. Sah ade dua line. Check kat doktor pun, betul.

Tapi ntah kenapa.. masuk 14 feb, ade darah sikit..
Rasa biase. sbb sikit je.
Tapi masuk 18hb, masa raya cina kat kulai.. makin banyak.
n 19hb, bertambah byk sehingga pakai pad.
then.. bleeding continously..

Check-up kat az-zahrah ari isnin 23 feb, doctor suruh rest.
Jantung baby pun ade lagi.
Tapi doktor risau darah banyak,
Cuti seminggu.

Tak sampai seminggu.
Ari rabu.. contraction. then, die jatuh.
Check-up terus ke hospital serdang bahagian kecemasan.
Scan semua. dah keluar sepenuhnye. so xde cuci2.. boleh balik.
So. xde rezeki.
Janin baru 6 mggu. Sedih gak tgk die.
Baru jek nampak jantung die berdegup mase scan..
Tup-tup dah jatuh. tak survive.

Pada 19 feb, hari pendarahan plg byk tu.. sbnrnye anniversery perkahwinan kami..
yang ke-8.
so.. disebabkan byk perkara terjadi..
barulah celebrate sabtu yg lepas..
still dlm pantang.. tp bole je kan.. sbb x sakit..
cume.. pantang tetap pantang..

Celebrate kat Miyagi. Japanese restaurant as always..



Jeruk

Patutnye berdua. xtau cmne die boleh ikut. heh.

Salmon sahimi salada. RM18. Ingatkankan banyak salmon. sikit jek. banyak salad jek. nyesal amik.

Set org pantang. Salmon shake. RM38.

Set en.suami Saba fish grilled. RM30.

Desert die. rupa mmg x cantik. tapi rasanye mmg sodap! Free. Mochi kacang.

Aiskrim utk Faheem. pun free.


Free refill for green tea.


Kami! Akhirnye 8 tahun sudaa... ye sy tau, dua2 gmok.
Pahit manis.. tetap ade.
siapa je kite..
kite merancang.. Dia pun merancang.. dn tentulah Dia-lah sebaik2 perancang.

Kite dapat rasa.. tahun ini akan menjadi sukar.. tahun akhir. sepatutnye.
Minta dipermudahkan. aminn..
Berdebar.
 
;