Monday, September 28, 2015 0 comments

Sebab penting kenapa kita perlu buat ibadah korban

Raya aji...
Alhamdulillah.. bulan yg mulia jugak kan..

Korang buat korban tak?

mak ayah kite buat korban kat rumah angah.. Perlis..
angah n suami die tetiap tahun kot buat korban..
dats y rezeki dieorg melimpah ruah setiap tahun kot..
so.. mak ayah pun join la ke sane..
bawak amie n adam..

raya ni tanpa amie. huhuhu...

mulanya kite nk join gak bhgn lembu angah tu.
mahal gak sbb paling gemok. RM650. 
tapi kite setuju jek. sbb peruntukkan utk korban mmg ade.

Nak tau cmne kite kumpul duit khas utk korban? hehehehe..
Kite tau, roya korban tahun ni bulan 9. 
So, kite main kutu uolls. keh keh keh..
then kite amik turn yg lasttt sekali iaitu bulan ni..
sbb tu, kite tak kesah nk join angah punye.. keh keh keh...

tapi kite x sempat nk join angah sbb dah full..
tibe2 jek mak kate xyah. die nk masukkan ani n ecot.. 
last2 ani n suami die, mak ayah, n famili angah. cukuplah 7 kan..

so last minit.. kite cari website yg buat korban ke kemboja.. 
RM300 jek. okla kan.. sbb last minit..
of coz lebih baik n afdhal kalau buat kat sini je kan..

tahun depan..
kite aim.. kalau tak kambing.. 
kite nk join korban lembu kat taman perumahan kite ni jek. 
boleh bawak anak2 tgk sekali sembelih tu.. ajar dieorg sekali..
sunat n dpt pahala kan kalau kite tengok sembelihan tu. 
jom ramai2 korban tahun depan.. chayok2..!!

Sebab penting kenapa gigih nak jugak buat ibadah korban:


1. SYUKUR. Lebih kepada betapa bersyukurnya kite kat atas segala bermacam-macam jenis nikmat yg Allah bagi.. Selama setahun Allah bagi rezeki, satu bulan jek Allah mnta kite berkorban, sebahagian je pun boleh.. zakat lain la kan.. Semoga kite semua termasuk dlm golongan org yg bersyukur.. aminnn..
2. Sunat Muakad. Ibadah sunat yg amat dituntut.. kpd yg berkemampuan.. yg mampu melancong.. vacation.. shopping.. makan mahal2.. takkan setahun RM300-RM450 tak mampu kan.. bak kate Ustaz Azhar Idrus (UAI) lah.. kalau kat selangor, tahun ni dah RM650, agak tinggi la jgk. lainlah yg betul2 duit cukup utk makan minum, perbelanjaan harian.. yg tu lain.. **sbnrye.. kite tau kite mampu atau tidak.. dan confirm Allah lebih tau.
 
3. Kenderaan di akhirat. "Besarkanlah, Gemokkanlah, akan binatang korban kamu, kerana dia adalah kenderaan kamu di hari kiamat". Sabda Rasulullah s.a.w. -Rujukan dr kuliah UAI. kite penah dengar kan, ade manusia akan berjalan dgn tapak muka, muka kite okey, kat akhirat kelak, dan padang mashsyar tu teramat luas, semoga kite diberi kenderaan dari korban kite.. aminn..
 
4. Penebus Dosa. Sabda Rasulullah s.a.w kepada Sayyidatina Fatimah: Maksudnya: "Hai Fatimah,berdirilah di sisi korbanmu dan saksikanlah ia, sesungguhnya titisan darahnya yang pertama itu pengampunan bagimu atas dosa-dosamu yang telah lalu".(al-Bazzar dan Ibnu Hibban) -Rujukan Portal Jabatan Kemajuan Islam.
 
5. Mendapat tempat yang mulia di sisi Allah. Mesti kite semua nak kan.. Sabda Rasulullah s.a.w: Maksudnya: "Wahai manusia, sembelihlah korban dengan mengharapkan pahala daripada Allah dengan darahnya, bahawa sesungguhnya darah korban itu jika ia tumpah ke bumi maka ia akan mengambil tempat yang mulia di sisi Allah Azza Wajalla." -Rujukan Portal Jabatan Kemajuan Islam.
 
6. Ada Waktu Doa Mustajab. Iaitu pada Hari 'Arafah. Dari mula sehingga akhir waktu melakukan wukuf. Hari itu, kite digalakkan berpuasa kpd sesiapa yg tak menunaikan haji. Dan tentulah doa org yg berpuasa pada waktu yang paling mustajab, doanya, insyaallah paling didengari dan paling cepat dikabulkan oleh Allah. 


Beza pahala/ganjaran sedekah dan korban:

Ada jugak yg tanye, boleh tak sy beli daging kat pasar dan sedekahkan utk niat korban.. 
Jawapan: Boleh, tp pahala sedekah sahaja. Sebab pahala korban ni jauh lebih besar dr pahala sedekah ye. 

**Mak kite selalu pesan, yg Paling Penting, perlu kite niat dan banyakkan doa n solat hajat tahajud, semoga Allah terima ibadah korban kite. 

32 kali ayat yg sama diulang-ulang.. Atas alasan apa kite nk dustakan nikmat yg diberi?
kiteorg.. kat pekan..
g tanjung sepat, pekan.
dalam keadaan jerebu yg teruk.. huhuhu..



Tanjung Sepat, Pekan

Jerebu teruk la.. faheem lari sane sini.. lumba dgn mama.. jap lg lumba dgn papa.. hehehe.. rindu betul die dgn amie. maybe die rasa hidup die tak lengkap tanpa amie. sian pulak asyik dok tanye.

Layang2 ni.. mak mertua beli dr china. biase satu je kan.. yg ni banyak2 pulak dalam satu tali tu..

En.suami the outstanding performance. xtau nape.. layang2 die yg plg tinggi n tak jatuh2.. siap die boleh sangkut kat pantai, g mandi bagai, layang2 die masih kat atas.. org lain semua jatuh naik jatuh naik.. duduk setempat, lagi lah.

Ni layang2nye..

With cousins.


Alhamdulillah.. ni bibik baru kami.. 40 thn. dari medan, org jawa. Teha tdo lagik mase ni..

Bangun2 terus ke pantai.. hehehe..

See.. ade ala2 photographer yg famous tu tak.. hehehee... ekcelli die tgk abg die.. si faheem yg penakut air.

Selamat hari raya aji..

Thursday, September 17, 2015 0 comments

Jalan-jalan cuti 1Malaysia

ape je nk buat.
cuti sehari..

dahla cuti merdeka aritu en.suami lemau merajuk tak nak balik pekan. 

so.. 
cuti sehari ni.. kite decide la bawak anak2 jalan2..

tak g mana sgt pun.. g mines jek. keh keh keh..


yezaa.. d cruise.. dulu mase mines baru bukak, en.suami ajak g dating kat sini.. siap naik boat. tp dulu murah giler tiket die oke.. tak sampai 10 hinggit pun 10 tahun yg lepas. Now.. wahh! bapak la mahal. 20 min Adult RM25, Kids RM20. Total kiteorg berlima (teha free) RM90 utk naik boat 20 min. fuh! tp xpela.. utk anak2.. huhuhu...

Ok.. happy la dieorg boat dah nk jalan..

Tadaa... ni jek gambar yg teha tgk. yg lain sume die leka menonggeng tgk ikan dgn air.

Sesi menonggeng bg ikan makan.Angsa pun dtg..

Angsa putih ni cantik. Banyak gak la binatang yg dieorg bela.. jd boleh la tgk angsa, itik, rusa n bebrapa binatang lain.. so budak2 excited la kan..

Sesi menonggeng. tak nak tgk kamera dah. huhuhu..

Ikan tmpat kiteorg sikit sbb yg banyak kat fahmi n faheem. dieorg yg pegang makanan ikan.

Bersambung oke. turun je dr boat, g kat tepi ni pulak. smbg bg makanan.

Mmg gemok2 n besar2.. kalau terjatuh dlm tasik ni, mmg scary la.. ikan keli pun dah mcm buaya. muahahha..

Then kiteorg makan kat seoul garden. patutnye dtg ari ahad kalau nk jimat. sorg kanak2 makan free utk sorg dewasa yg berbayar. maksudnye, 2 adults bayar, 2 kids free. jimat. mase ni.. huhuhu.. dlm RM150 jgk sbb takde discount. adehh..

Of cos la chef yg sama utk kami.. dispointed jgk la.. nasi goreng n mee goreng die tak sedap lgsg, keras. yg puas hati tuh, kambing die mmg lembut la.. jd kiteorg byk amik lamb, beef, seafood.. anak2 kan suke makan kupang.. berkali2 gak topup yg tu jek. faheem plg tak berbaloi, sbb die tak makan. heh.

Lost

Comel kan! Kasut baru teha. beli kat booth tepi2 tu jek. 20 hengget. sbb teha punye selipar tertggl kat taska. mama x larat nk dukung. sekali ternampak kosut yg comel ini.. wooo...
Balik rumah.. 
puas papa komplen pasal seoul garden yg mahal tu..

yela.. die makan kat hitachi, rm3 nasi ayam sebesar2 pinggan.
die tak tau kite survive kat um cmne.
plg murah, nasi ayam sayur pun rm6-7. air lagik. 
kdg2 bawak la air sbb xnak minum air manis kan..

transport die pun dekat. kite dekat 45 min baru sampai. tu pun kalau x jem.
kalau jem.. fuhhhh... adelah 2 jam sangkut. 

okai.. nk g um dah.. harini hantar progress report utk candidature defence. 
Saturday, September 12, 2015 0 comments

Lewat pagi.. again.

Disebabkan candidature defence (CD) yg kene siapkan...
terpaksalah kite stay overnight kat postgraduate room tu..

untung ade adik2 yg terpaksa rela temankan akak dieorg ni. muahahaha...
muka same jek..
yg makan dgn kite lunch or dinner. 
itu jgkla yg tunggu sampai pagi.. 

yg tak bestnye...
bile satu bangunan dah xde org..
banyakla pulak bunyi2 kat situ..
dari dengar org ramai berborak kat hujung corridor..
sampai lah bunyik org bersiul kat luar pintu kiteorg..

gigih jgk sampai kul 2 pagi.
dlm smggu adelah 2, 3 malam.
nak siapkan keje punye pasal. hehehhee..

alhamdulillah jgk. ade suami yg xtau die faham ke tak.
tp die x kesah utk amik n jaga tiga2 anak.. makan, main, tdo..
sampai mama balik.

ajib, ila n an. topek yg xde. bilik ni 5 org jek. budak2 lain dok kat dlm lab. kiteorg special. muahahaha... perasan! gambo mggu lepas..
pastu..
kelakarnye..
bile lampu bilik air pakai sensor.
nk canggih sangat la konon. 
bayangkan, korg masuk dlm bilik air, lampu padam dalam mase 10 saat. 
buang air pun tak abes lagik tau!
gelap gelita. 
ko mampu?

dah la penakut.
bangunan lama.
tgkap bilik air yg xleh tutup, terbukak luas. 
bengong kejap utk org yg set sensor tuh. 

ok. hopefully lepas la cd ni. gambateh!
gigih lagi malam ni utk siapkan cd ni. 
by next week, isnin or selasa dah boleh submit kat jbtn. 
pastu kene la present kan.. huhuhu..

bulan 10 banyak lagi program.. fuhhh...
dah nk final year... mmg berderet la keje n process nk grade.

jauh lg perjalanan. gambateh!
Monday, September 7, 2015 0 comments

Nasi Pakapau Pak Him Tom Yam @ Syeksyen 17, PJ.

Food lagi korg.. kihkihkih...










Pakapau ye tajuknye.
Nanti kite akan update utk mana2 menu pakapau, dlm post ni jek.

1. Nasi Pakapau Pak Him Tom Yam @ Syeksyen 17, PJ.

Aritu balik lewat.
so makan la kat sane kan.
dieorg ajak la akak dieorg ni makanan special katenye.
di mana, budak UM and UIA, wajib tau.
sebab kiteorg la paling dekat kan. hehehhee..

blkg jaya one tu sbnrnye. 
kat tapak pasar malam. 
dekat dgn uia.

bukak malam je tau. 

Jom.


Ni la portnye.

Menu kat atas signboard tu. n yg paling popular pakapau daging die la. yg lain, tak rasa lagi la. tukang masak semua lelaki uolls..

Ni die. Nasi daging pakapau. Asal siam. tak silap, mcm2 ade, ayam ade. tp ni lah plg popular. sape2 minat daging, mesti suke! RM4.50 je. standard la kan, nasi, daging, telur goreng, timun 2 ulas n sambal belacan.
Ok.
harga standard utk nasi lauk gini. 
daging die, mmg sedap tp banyak sgt minyak.

mmg sape2 boleh cuba. mmg boleh tahan la.
kite bagi rate 2.5/5 utk kedai ni jek tau.



Wednesday, September 2, 2015 0 comments

Common researcher student problems

Maybe..
this is common situation as research student.
problem with ur supervisor (sv).

and my not feeling good is today.

indeed, he is a good man.
he is fine, yet.

but, i felt burden.
he put me in difficult situation.

and this is about acknowledgment.

actually, it is easy.
just put my sponsor's name in affiliate. my uitm di hatiku itu.
they give me money to pay my yuran n elaun bulanan tau.. huhuhu..
but he dropped. in purposely. he think it is small matter.
how come it small, in fact i need to meet my dean soon..
to apply the extension of sem?
what am i suppose to tell him? confirm he will ask. ayakkk!
and he did to the papers with significant results of mine. ayakkkk sekali lagik! 
two papers okeh. which is target as Q1. nooo....

n the additional annoying part is, when he can put other U,
the person and her sv that i annoyed the most in this lab! huh!
oh pls. dont tell me.. pls be good to everyone.
i can forgive. but seems it hard to forget.

and other things. still about acknowledge.
he drop my best teacher of senior. pls add only one more name...

u know what.
when u got a very new kind of results. with no one ever published it.
u had almost nothing as references.
people keep telling u, this is not a results!
only a few papers that i can relate to explain the ideas.
and that senior.
study with me. teach me to write properly.
check my grammar, as well, of course! heh. 
even though she is busy as lecturer.
i felt embarrassed and guilty.

acknowledgement.
actually. if people do understand this.
what it's all about.. it means..
I appreciate U. I thank U.
and yes, this is very important to me.
 
;