Tuesday, November 24, 2015 2 comments

Risau

risau.
x berjaya utk extend.

g uitm td.. bhgn sumber manusia cakap.
sbb awak submit borang selepas tamat pengajian.
so kami tetap akan proses borang awak.
tapi jawapannye adlh awak gagal.
takkan diterima utk extend semester.

bukannye kite sengaja lambatkan.
kite dpt results pun mmg lambat.
sem 5 nk masuk 6 baru dpt semua data.
nak analyse lagi.. study utk cari sebab lagi..

nk submit extend form kene ade candidature defence (cd) punye results.
nak cd kene dah prepare 3 bab thesis.
bukan senang nak buat especially yg paling leceh adlh literature review.

pastu nak tggu tarikh present lagi kan..
pastu nak tggu pulak fakulti kuarkan surat.
pastu jumpe dekan pulak.
banyakla prosesnye kan..

sedangkan kite dpt results pun mmg lambat.
what to do.

ni dieorg kata.
kpm tak bg students extend semester langsung.
kalau extend kene bayar sendiri.

elaun n duit dah x masuk dr bulan 10.
risau.
cari keje.
nak jual kat pasar malam? hehehe...
*sigh
Sunday, November 15, 2015 2 comments

Cerita bila dah buat korban online di EZ Qurban

Kite ade cite..
September lepas mase nak raya korban..
Last minit kene reject due to full quota.. huhuhu...
So kite nak jugak buat.. n ade cite, last minit gak kite bayar online..
sini: http://arnieismine.blogspot.my/2015/09/gigih-untuk-ibadah-korban-why.html

Mase tu tak tau nak buat kat mane..
sebab online pun alhamdulillah banyak..
last kite pilih nk buat kat EZ Qurban. 
Website dieorg: http://www.ezqurban.org/

Tak silap, dieorg mmg dah lama buat korban kat negara2 yg kurang berkemampuan..
macam kat kemboja, bangladesh, myanmar (rakyat rohingya), thailand, vietnam, laos, indonesia, india n banyak la..

Tapi of course kite tertanya2.. 
cmne korban aku.. 
lewat sangat ke bayarnye.
sempat tak dieorg buat.. 

last. minggu lepas kite dapat surat..

Alhamdulillah.. sempat gak dieorg buat korban kan.. dapat surat ni yakinlah sikit kan..

Padda Yappa! tu dia.. kite punye korban kat India! hehehe... tak kesah pun.. dieorg pun ramai rakyat islam yg miskin kan.. tak sangka siap ade sijil.. surat je cukup sbnrnye. keh keh keh...

Ni la kalender tahun depan 2016 paling awal kite dapat. siap ade adiah. dahla bayar murah jek. segan kite.
Aritu kite korban RM300 jek. 

So sape2 yg ready nk korban tahun depan.. 
Especially kalau nk buat kambing.. best gak kan... 
Raya Haji bulan September jugak. 
Belajar sikit saving2 duit nih. Boleh!
Tuesday, November 10, 2015 0 comments

Tampal Sticker Wallpaper Sendirik!

Gigih kite..
tanpa bantuan en.suami.
menampal sendirik self-sticker wallpaper...

beli kat kenanga.. RM100 utk 3 gulung..
bilik amie dua gulung, bilik study satu gulung, cukupla.

mmg nk cantikkan bilik amie supaya die tdo kat bilik die. 
dah cantik, die pun suke. cume wall paper die kureng sikit. 
silap beli la mama.. huhuhuhu... 
takpelah.. tggu la setahun ke.. dah bosan sgt, tukar.. 

satu lagi mmg utk bilik study.
senang bile nk amik gambar barang or baju yg nk dijual.
at least ade background yg cantik kan... 
so kite pilih yg mewah sikit.. harga same jek. hehehe...

Ada tips sikit kalau korang nk beli wall paper ni..
especially kalau korg yg kene tampal sendiri.

1. Beli yg ade simetri, senang nk matching. sbb wall paper ni, kite tampal, sikit2.. nk matching corak ke sebelah bukan senang. yg amie punye susah. bilik study senang sbb ade simetri.

2. Elakkan background putih or color yg cerah pudar sgt. tak cantik bile tampal semua. huhuhu... 

Ni yg kite cakap simetri atau tidak. Belah kiri tu, simetri sama.. belah kanan tak sama. kene matchingkan bg sama.corak ni senang nk matching bg sama.

Bile cantum sebelah menyebelah, nmpak sama kan.. gini lah.

Tarik pelekat die, sikit2, lekat, buang angin... tarik lagi.. pakai kain utk buang angin n ratakan pun senang.

Bawah kite lepaskan jek.. pastu nanti trim pakai pisau.

Tadaa... ni bilik study kite.. cantikkan..

Ni bilik amie. dr jauh nmpak cantik gak. keh keh keh... tp susah giler nk samakan... fuh. tu comot sikit sbb mama baru belajar nk pasang. now dah expert. hehehhee...

Cantik je bilik bile letak wall paper. 
Nk buat 'Rumahku, syurgaku..' kite selalu alihkan susunan perabot...
kat bawah.. kat atas.. same jek.. supaya tak bosan..
atau mcm ni lah.. tambah sesuatu value.. 

ok korg.. sape gigih sgt nk tampal sendirik mcm kite... 
boleh jek. siapkan tangga. heh.

Kalau nk lagi senang, korg youtube jek, cara nk hang atau install sticker wallpaper. banyak uolls.. kite belajar dr situ jgk.. hehehe... bawah ni antaranye.. amik die sbb die pompuan. pompuan pun boleh! chayok!

 
Cara mudah nak menampal self-stick wallpaper.
 
Sunday, November 8, 2015 0 comments

Car Boot Sales Bandar Bukit Mahkota, Syeksen 2

Salam ahad.

Harini kan uolls.. kite join car boot sales!
lama dah nk join.. dr 2013 rasenye..
akhirnye... yezzaa!!

Kat johor, org panggil car boot sales as bazar karat.
Barang2 second hand, yg korg dah tak guna lagi, jual jela.

ok.. masing2 pun mmg mendapat sambutan ramai..
korang boleh beli brg2 yg masih elok dgn harga yg amat2 murah oke!

Selain kat bukit mahkota dan bandar seri putra, ade gak kat bangi, 
putrajaya, kota damansara, shah alam syeksen 13, puchong pun ade..
Kalau nk jual mahal sikit, dieorg kate g kota damansara.
tapi jauh sgt dgn rumah kite. baik sini jela kan..

So, kalau nk join, boleh tgk tarikh kat website atau facebook dieorg:
http://www.goodscycle.org/
Just register. Bayar mmg kat tempat kejadian. pada hari kejadian. RM10.
Organizer ni dieorg handle kat Bandar Bukit Mahkota, Bandar Seri Putra, Putrajaya n Bangi.

Tak tau nape.. maybe sambutan yg amat2 baik.
Bandar Bukit Mahkota saja sampai dua syeksen tau. Syeksen 2 dan syeksen 4.
Buat ape beli brg mahal2, pakai sekejap..
kat situ dpt murah, kualiti pun iye.


Arini kite join kat Syeksen 2.

So semalam dah packing barang2 yg nk dijual..
Mmg la x byk sgt.. tp mmg nk clear kan jek.. so tak semak dlm rumah.

Awal pagi 6.45 am kite gerak.. beli roti n air siap2..
Kul 7 pagi sampai, dah ramai gak yg setup tempat n barang2 dieorg.


Siap susun. Kite jual jubah, dress, blous, wide shawl, dvd korea, dvd grolier, cloth diaper, baju2 baby sikit dgn buku kanak2..


Serius, kalah pasar malam kat bukit mahkota. stall sini lg happening n ramai org.


Sampai seberang jalan pun ade.


Barang2 yg dieorg jual.. kebanyakkan baju.


Komik legend pun hadoo..

Antara barang yg dieorg jual:

Pelbagai jenis baju, mainan, buku, novel, majalah, komik, barang2 dapur, periuk, barang2 hiasan rumah mcm frame, cermin.. n macam2 la..

siap kite nmpak ade org sorong vacuum, speaker besar, bakul cantik2, selimut, basikal budak, sampailah ke karpet.
pendek kate, ape yg ade kat dalam rumah manusia tu lah. hehehhee..

Kite jual tadi pun, baju2 baby singgit dua jek..
cloth diaper 5 higgit.. 
baju2 n jubah rm10-15..

Jumlah keuntungan: RM230

Okla kan.. dr 7 pagi sampai ke 10.30 pagi. 
lebih separuh jgkla yg terjual.
terik sangat, so kite balik la rumah.. 
nasib parking kat luar. boleh chow awal.

Insyaallah, keturunan Markom pun bising nak join jgk nanti. muahahahhaa...
Wednesday, November 4, 2015 0 comments

Teya demam

Die demam..
hati mama kat rumah jela..

semalam pun dah muntah2..
semuanye gara2 kite jugak. kite selesema, batuk, sakit tekak segala..
kite tak g klinik, x makan ubat.. buat tak tau jek sbb keje banyak sangat..
tak sempat nk pikir amik ubat bagai.. huhuhu..

now nyesal. jangkit kat die..
malam2 beberapa kali die bangun..
takleh tdo.. hidung tersumbat.. jadi kite layan la main dengan die.
sian die.

She has a wonderful and beautiful smile... thanks Allah.
please kindly give her a good health condition soon.. aminn..

0 comments

Al-kisah Sedekah dan Panjangkan Umur

Salam..
Arini.. kite nak share la cite yg kite dengar..
dari Ikim tak silap..

zaman dolu2..
zaman Nabi Ibrahim s.a. (kite punye version atau style bercerita k)

Satu hari.. datang malaikat maut ke rumah Nabi Ibrahim..
Pastu dia tanye.. 'siapa pemuda yang baru kamu jumpa tu?'

Pastu Nabi Ibrahim jawab, 'Oh, itu adalah sahabat merangkap anak muridku juga'.

Malaikat tanya lagi, 'Ada apa die jumpe kamu?'

Nabi Ibrahim pun jawab 'Die menjemput ke majlis pernikahannya pada hari esok'. 
Lalu Nabi ibrahim pula bertanya, 'Mengapakah engkau bertanya soalan tentang dia?'

Malaikat maut pun menjawab, 'Sayangnye, die akan meninggal pada hari esok pagi.'

Nabi Ibrahim terkejut, ingin saja die bertemu semula dengan pemuda itu untuk menyegerakan pernikahan die pada malam itu juga. Tetapi akhirnya Nabi Ibrahim mengambil keputusan, kematian itu merupakan rahsia Allah. 

Keesokkan harinya, Nabi pun datang ke majlis perkahwinan pemuda itu.. esok.. lusa.. minggu.. bulan.. sehinggalah pemuda itu berumur 70 tahun, beliau masih hidup! -untuk makluman, Nabi Ibrahim hidup 200 tahun ye.

Nabi Ibrahim pun jumpe dengan malaikat maut, 'Wahai malaikat maut, adakah engkau berbohong padaku 70 tahun yang lalu bahawa kau ingin mencabut nyawa pemuda ini pada keesokkan pagi?'

Lalu malaikat pun manjawab, 'Ya, memang aku ingin mencabut nyawa dia keesokkan pagi tetapi Allah menahan aku dari berbuat yang demikian'.

Kenapa Allah menahan engkau?

Kerana pada malam pernikahan itu, si pemuda itu telah pun bersedekah separuh dari harta kekayaannya. Sebab itulah Allah memanjangkan umurnya..


See.. dengan sedekah.. seperti hadis Rasulullah s.a.w boleh memanjangkan umur..
kalau korang sakit, mak ayah korang sakit, silalah perbanyakkan sedekah..

Dari Amru bin Auf r.a katanya Rasulullah SAW bersabda: “Sesungguhnya sedekah seseorang Islam itu memanjangkan umur dan mencegah daripada mati dalam keadaan teruk dan Allah SWT pula menghapuskan dengan sedekah itu sikap sombong, takbur dan membanggakan diri (dari pemberiannya).” (Hadis Riwayat Bukhari)

Rasulullah sendiri cakap ye, panjang umur, mencegah mati dlm keadaan teruk, hopefully kite semua dapat kematian dlm husnul khatimah, aminnn... dan menghapuskan sombong dan riak.. 

Ustaz tu kata lagi, ye semua dah tertulis kat luh mahfuz.. umur.. pasangan. rezeki..
tapi tak semestinya fix. Allah tetap bagi kelonggaran dan tempoh masa jika kite berusaha sepertimana kita mampu ubah rezeki kite.. kite boleh ubah hidup kita..
lagipun itu semua rahsia Allah.. selagi belum sampai masanye, kite boleh berusaha.




Monday, November 2, 2015 0 comments

Senyum semua! It's Beautiful!

Senyum seindah suria..
Yang membawa cahaya..
Senyumlah dari hati.. duniamu berseri...

Once, kite inspire orang, Allah akan inspire kite..
Seperti mana kite memberi satu, Allah balas berganda kebaikan itu.
Believe n hold.
 
Just Smile.. Simply Because Allah Made Everything So Beautiful! 
And You Are One of Them!



Sunday, November 1, 2015 0 comments

Besday la sangat.

28 oct aritu..
ekcelli 28-30 oct ade kursus..
so.. malam 27 tu.. 
encik suami bg surprise la sangat kan....

tapi die malu.. 
so die suh anak die si amie tu, bagi kat mama die..

Tadaaa... die bg kite bunge.. keh keh keh.. biasela.. adiah dr papa complete package dgn blanje makan n adiah. bunga ni baru thn ni.. hehehe..

Belanja makan kat doidomon aritu.. dengan angah n abg erdy sekalik. 
Adiah kite masih pertimbangkan nak ape. hahahaha... 

Ade ramaiiii org kate.. ala, bunga cepat layu.. cepat rosak.. 
No no and no...
this is not about cepat layu or rosak dll..
this is about sentiment or value of the flowers..

cuba ko konvo, sbb ko x suke bunga idop, mak ko bg bunga plastik?
amacam?
kate tak suke bunga idop kan..

kite sendiri dpt kenalpasti bunga idup n plastik mcm emas betul n emas tipu cm zhulian.
nak zhulian ke nak emas betul?

n by the way...
kalau dah dapat sejambak bunga mcm ni..
surprise pulak tuh...
dengan bau nye perghh wangi giler..
penuh sepemeluk kite nak pegang sejambak tu... 
confirm senyum or sengih tak dapat disembunyikkan lagik.
gmok pun boleh terawang tau. hahahhaha...

perempuan n bunga tak dapat dipisahkan.
bak lagu dan irama..

kecuali ko pondan! hahahhahaa.... gurau jelah.

then.. kite belanja tgk gambo lama2...
sebab gambo baru.. tak muat blog ni karang. muahahaha...

Oke. Ni masa bertunang. Lagi 3 bulan nk kawen. Padahal masih lagi belajar tahun akhir. Tp beza kite dgn en.suami 6 tahun uolls.. die punye job dan stabil. dah senior pun mase tu. tak lama tu naik manager dah.. sebab tu mak ayah setuju.
suka atau tidak.
duit penting dlm berumah tangga.
ramai rumahtangga berantakkan n bergaduh sebab duit.
95% penceraian adalah dari mereka yg tak jaga solat. (terbaca kat surat khabar lama dulu dah)

apapun.. kite jaga Allah dulu.. n insyaallah, Allah jaga kite balik. 

Mase zaman2 tak tutup aurat.. huhuhu... ni mase arief fahmi 6 bulan.. bawak die g bukit merah, laketown resort. dulu cantik, sekarang dengarnye dah tak terjaga. hopefully die baiki balik.. rasa nk pegi balik nanti..
Besday.
umur meningkat. 31 sudaa..
ade org kate numbers jek...
siap malu sebab takut org tau die tua. hehehehe...
ade org kate ajal dah makin dekat.. 

yg pasti.. ade perubahan la kan...
hopefully ke arah kebaikan.. aminnn... 

arini.. budak2 lab nk blanje sushi.. ade bonanza katenye.
so.. cmne aku nk diet uolls? adehhh....
terpaksa la kite pegi kan.. rezeki takleh tolak.. hehehehhee...
 
;