Thursday, March 31, 2016

Eyya Garden Updated Mac 2016

Oke. Eyya garden ni mmg selalu berubah2..
since pokok2 pun ada jangka hayat.
and pekebun die pun, selalu suka tukar-tukar pokok.. ** kite la tu kan. hehehe..
especially suke sgt nak cuba pokok2 rare..

tapi yg penting..
basic utk masakan tu, kalau boleh semua nak ade la..
senang nak guna bila nak masak.
takdelah membusuk atau kering dlm peti sejuk kan.. huhuhu...

Overall ye.

 Trellis tu feeling utk kacang peas.. tapi cuba jela kan.. skrg dah start bunga.. maklum kite ade anak dara. muahahah.. takla. ekcelli sebagai companion plant dlm garden.

Bunga depan ade pasu 5 biji color2 tu, vinca perwinkle. utk tarik serangga baik macam butterfly.. n bees.. makan kumbang2 jahat and proses pendebungaan.. 
Sebab kite dah start tanam petola and labu air.

 Masih xde plan utk menggunakan rumah bumbung hitam tu. 
Kite letak anak2 capsicum. Capsicum kan mahal kan..
So kite beli jgk satu set yg ade kaler hijau, merah and kuning..
Keringkan biji2 die, and semai banyak2.. puas hati nanti, nak bg kat org. heh.

 Gigih kite bertukang nak buat trellis atau pancang ke atas, sebab tak cukup tanah la kan... 
Sebab kite nak tanam petola dgn labu air.. 
Jadi kite nampak kat kebun bandar, ade org tanam rock melon secara menegak.
Tu yg kite pun design, potong, polish and cat. yang ikat en.suami. 
die pandai ikat2 ni.. kemas. macam pengakap. hehehhee..

Yang hujung belakang rimbun tu bukan halia. tapi bunga kantan. sebelah die daun kunyit.
Tanah blkg tu subur. 
Tanam ape je, semua gemok.

 See.. ni Bed 1 kita. Penuh dgn kang kung dan bayam merah. Kang kung tu mmg kita tanam. Bayam tu die tumbuh sendiri. benih dari pokok yg lepas agaknya. 
Bila kita bersihkan, baru nk tanam sawi, tengok die dah penuh sebelah tu. 
Mmg best la jiran2 kite. 
Tak mampu makan se famili..
Oh, nak gemukkan die, senang je. baja tahi ayam. 

Ni bed ke-4. Kite buat trellis tu utk kacang pea dgn timun mini. 
Letak oregano utk halau serangga. 
Ada ruby pak choy, sawi kaler merah. hehhehe..
Sawi kerinting, feveret.
Kailan..
Pastu ade dua jenis salad rare. Red frills mustard dgn oakleaf salad.

Bed 2 utk ulam dan herba - kita kosongkan. 
Ulam2 kat pasu petak beli kat kedai 2 ringgit.

Bed 3 utk terung. terung baru semai.

No comments:

Post a Comment

 
;