Monday, April 25, 2016

Resepi Maki Roll dan Rice Ball Sushi

Hutang dgn nana aris.
Sorry babe.. lambat. hehehe..

Bahan-bahannye..
1. Beras sushi sumolah
** Beras jepun biasenye kecik2. melekit sikit supaya senang mkn guna chopstick. tp jgn terlalu lembik apatah lg keras. masak je mcm sukatan biase kite masak nasi malaysia.
Sukatan yg dicadangkan: 2 cups beras + 3 cups air.

2. Sushi vinegar brand jusco. ada cap halal.
3. Soy sauce brand jusco. ada cap halal jugak.
4. Roasted Seaweed. Kite beli kat Tesco, kat bhgn jajan n keropok2.
5. Mayonis

Bahagian topping:
5. Crab stick (paling senang)
6. Sosej
7. Tuna (Optional)
8. 2 biji telur saiz sederhana (Optional)
9. Timun
10. Carrot

Kite explain dr topping dulu ek.

 Semua dipotong memanjang. Jgn nipis sgt, nanti tak rasa. Mcm crab tu, belah dua je. Kite xde sosej mase ni. 

 Ini utk peminat tuna. Kite beli tuna cap tesco je, ada halal, murah pun iye. yg dlm air garam je.
Kite rendam dgn air panas dlm 10-15 min, tapis, letak mayonis, and gaul. 
Tuna ni dah carik2, jd cepat je masaknye. Salmon sashimi yg mentah boleh makan. inikan pulak tuna. ahhahahah... 
rendam air panas tu, dah kira masakla tu. relaks.
rasanya tetap sedap.

 Cara masak Tamagoyaki. Korang boleh tgk youtube jugak. Pakai Non stick pan je.
Oke. Resepinye banyak cara. ada yg letak susu, minyak bijan.. ni cara kite ye.
Kite ngaku, terlebih letak soy sauce. tu yg hitam. ahahhaha..

Resepi Tamagoyaki:
1. 2 biji telur saiz medium. Kite guna 3 biji sbb nk byk.
2. Garam satu sudu kecil
3. Satu sudu kecik je soy sauce.
4. Gula setengah sudu besar

Cara-Caranya:
1. Panaskan Kuali
2. Letak sedikit Minyak
3. Lap minyak tu guna tisu dapur keliling kuali

**Guna api kecik je. kang hitam mcm kite punye. dahla terlebih soy sauce. api terkuat pulak. hahahaha..

 Step seterusnya. mcm yg kite lukis tu. Lipat.
Lipat kiri. Lipat kanan. pastu lipat dari bawah, naik ke atas, bentul rectangular.
Sebabnye, nak potong panjang2. Almaklum maki roll. 

 Roasted Seaweed beli kat tesco. byk ni. Pastu tikar ni, kite beli kat kedai 2 hinggit.

Korang kalau takde tikar, xde masalah. Bukak youtube, how to make sushi without bamboo mat. 
Pakai tuala je. Mula2, mase xde bamboo mat pun, kite pakai tuala bersih je.

 Sedapnye sushi, terletak kat nasi die sbnrnye. Selain topping la kan.

Resepi Nasi Sushi:
1. 1/2 cups sushi vinegar
2. 1/4 cups gula 
(Ini key die. tak masuk tak sedap. Kite masukkan 3 sudu besar sbb 1/4 cup kite hilang. malas nk carik dlm bakul mainan.)
3. 1 teaspoon garam.

Gaul. Biarkan sejuk sekejap. Suam pun oke.

 Oke. Letak nasi, pastikan bawah ade satu space. supaya gulung cantik.
Letak mayonis, sapu rata.

Ini optional. Tak letak pun boleh. 
Ada yg letak as dressing selepas siap dipotong.

Susun topping kat tengah2. Dan start menggulung. Gulung sikit.. Pastu roll... mcm kat bawah.

 Pandai2 korang roll supaya cantik je kan.
Hujung die, korang basahkan pakai air masak, supaya lekat.


Cantik ke tidak, yg penting, mak ayah pun cakap sedap! hehehhee..
Yang rice ball tu, kite sumbat tuna tadi lah. Boleh je korang susn tuna. mcm kat sushi king. ade jugak kan.

Topping Rice Ball (yang biase kita buat):
1. Tuna mayonis
2. Daging cincang yg diperam dengan soy sauce, garam, gula dan minyak bijan. Pastu goreng.
3. Crab stick cincang + mayonis

Rice ball ni beli kat jusco mahal. isi pun ciput je. buat jela sendiri kalau ade potluck atau org datang rumah.

Ok. 
Selamat Mencuba.

Yeahh.. prof call.. die dah hampir siap check chapter 3. Bahagian reference je.
Die nk publish satu lg paper kite dr chapter 3.. 

Sekarang nk siapkan chapter 4 pulak. 
Chapter 1 kejap je sebab intro je kan. dah siap mase candidature defense (CD). Bagus ade CD, bantu siapkan thesis. hehehe.. 
Chapter 2, literature review dlm 80 %. kene tambah info sebab dpt results baru.

Chayok2.!!!
Fokus chapter 4 dulu.

No comments:

Post a Comment

 
;