Friday, May 27, 2016

Tanam Bunga Matahari

Mula-mula tanam byk jenis.
Last, yang survive 4 jenis. huhuhu..
Biaselah tu.
Hujan panas, hujan panas..

Biase kite tau, sunflower ni, tinggiiiii...
Satu pokok, satu bunga.

Bila tengok banyak jenis. Oke.

Oh ye. Bunga matahari ni, kalau nak kelopak die bukak cantik, n kembang lama sikit,
selalu lah tabur baja tahi ayam. die suke organik.

 Ade 4 jenis. Semai sama-sama, hidup lain-lain, mati pun lain-lain.

 No 1: Ni Mammoth Sunflower. and bunga matahari yg biase kite tengok kat tv.
Sian, tv jek.
Tingginye, adelah 2 meter. mmg tinggi.
Satu pokok, satu bunga.

 No 2: Ni feveret kite. Lemon Queen Sunflower. Warna pun soft lemon gitu.
Pokok die dalam 1.3 meter gitulah.
Paling awal berbunga.
Masa die berbunga, jiran lalu, takde yg tak kata. Lawanyaaaaa...

 No 3: Ingat sunflower tinggi, ni paling pendek kot. renek je. Nama pun comel. Teddy Sunflower. 
Bunganye tembam n comel mcm teddy kan.
Boleh tanam dalam pasu je ni.

No 4: Red Torch Mexican Sunflower. Ni pun cantik. 
Bila semua kuning oren, die merah. 
Die punye pokok paling besar.
Daun and batangnye, mcm baldu, lembut sangat.
Amik gambar ni pun lepas hujan, dats y bunga die pun mcm baldu kene air kan.
dan paling lambat berbunga. hehehe...

Lama tau kiteorg tunggu.
Dekat 2 bulan jugakla.
Pastu kejap je dah layu. Tapi layu pun excited.
Sebab tunggu nak amik kuaci die. hehehe..
Seronok anak-anak korek dapatkan kuaci dari bunga die.
Lagi dpt dr mammoth. puas hati.

Pasni kite nak tanam balik.
Tapi xnak kumpulkan dieorg satu tempat.
Sian tak cukup ruang.
Nak fokus satu-satu jenis dulu.

Lagipun, ade banyak lagi jenis yg kite tak tanam lagi.
Lepas siap writing ye.
Skrg dah tak sempat. 
Setakat siram, cuci mata, petik utk sayur je.
Sabtu/Ahad pun takat letak baja je.

(^_^)v

2 comments:

Nana Aris said...

aku pun suka no 2..sangat cantik!

arnie said...

yeah! ni mak n mak mertua request tolong semaikan bunga matahari no 2 tu. hehehe..

Post a Comment

 
;