Thursday, June 23, 2016

Eyya Garden June 2016

Jom tengok kebun kite bulan ni.
hehehhee..

bulan puasa ni.. kite mmg tak byk semai pokok baru.
semua tunggu hasil n buah je.
ade la sikit2 yg kite semai sebelum raya..
mcm capsicum, pelbagai jenis terung, cili.. standard punye la.

dah cakap kat auntie india..
tolong siram pokok mase kiteorg raya. hehehe..
cuti seminggu tu..

Depan ni cili. Cili jambak, cili pelangi dan cili vietnam. Yang dalam pasu mcm kailan tu, bukan kailan. tapi kobis bulat dan kobis bunga.
Hijau je kan semua. hehehe..

Raised bed byk kosong. Sebab takut mati masa kite takde walau dah minta tolong jiran.

Sawi biase je.. Senang n cepat je hidup n besar. Tu pun jiran dah dtg and amik. Nak buat sayur untuk mee goreng gitu.

Ni kite letak 4 jenis bayam. Tapi rasa mcm 3 bayam je yg akan hidup. Anak-anak lagi. Kangkung dah dicabut keluar, sebab menjalar tak hingat.

Yang ni kawasan ulam. Pokok gajus, tenggek burung, belalai gajah, sweet basil, ulam raja and kacang botol yang belum berbotol. muahaha.


Terung putih kite dah berbuah. Pun makin byk bunganya. Banyak-banyak terung kite semai, dua je yg ada. Auntie tu amik 2 pokok. Yang lain ntah ke mana. huhuhu..


Cili dan bendi merah. Dua-dua dah berbuah. Bendi ni tak besar mcm bendi clemsonless yg kite tanam sblm ni. Kurus dan panjang biase je.

Trellis dah diambil alih oleh sayur petola sebab labu air mati. Nanti kite nk semai semula labu air, lepas raya.

 
Kacang panjang yg ditanam sekali dgn kailan. Kailan, sawi, swiss chard, sayuran berdaun ni, jimat sbb mudah gemok dgn baja tahi ayam je. Pokok lain, ade yg kene extra baja daun la, baja bunga la, or baja buah. 

Tapi kailan mmg akan lambat besar berbanding sawi. Kalau sawi sebulan ke sebulan setengah, kailan dekat 2 bln stgh ke atas baru besar.

Disebabkan pokok labu, kite dpt byk serangan kumbang color oren. habis lubang2 daun. Tapi kalau semua daun berlubang, mmg matilah pokok mcm pokok honeydew kite.

Then. Kite selang seli sembur guna neem oil dan baja serangga organik, yg kite beli dr tangan hijau, DR 3. So far, kurang sikit serangan serangga ni.
Disebabkan semburan organik, jadi kekerapan semburan tu perlu. 
Seminggu dekat 3, 4 hari jugak sebab byk sgt.

Semburan dan siraman baja, kite pakai baja AB, fish meal (beli dari semua menjadi) dan teh kompos (beli dari tanamsendiri.com).
Kite guna baja kimia jika perlu sahaja especially untuk besarkan pokok. Tu pun lepas dpt baja-baja organik ni, kite dah makin kurang guna baja kimia yg merosakkan tanah. huhuhu...
Tapi keburukan bila semua organik, larva suke sgt bertelur kat tanah organik. hahahhaha..
Biase ni manually je. Sambil gemburkan tanah, kalau jumpe kite lenyek. wachaa! 


2 comments:

monstorious wife said...

Suka tgk kebun arni. kalau pumpkin dh berbuah update ye gambar.

arnie said...

Hehe.. tq kak. Boleh nanti kite update progress buah sulong pumpkin. Hee..

Post a Comment

 
;