Friday, June 24, 2016

Progress Labu Manis Sulong

Ok. since thesis dah submit.
Jadi byklah masa lapang di kebun.
Hari-hari dok belek. hahaha..
Dan akan banyaklah post kite pasal hobi yg ini. huhuhu..

Nak cite pasal labu manis kite aritu.
Pun smlm k.ilot baru je sebut. Hehehe..
Jujur kite jakun. hahaha..
Sekali mak cakap, eh, kan dulu mak ade tanam blkg rumah. Sonyap.
Ade eh. hehehe.. tak hingat.

Progress yg sgt menakjubkan.
Baja tahi ayam 3 mggu sekali.
Seminggu sekali, sembur baja AB.
Semalam 3 bunga betina berjaya dikahwinkan.

Tapi kite cerita buah sulong yg kite kahwinkan aritu ye.

 
Terkejut kan.. Dari hari pertama berjaya dikahwinkan.. Yang besar tu dlm masa 10 hari je. Dah berat, aritu nak balut pun, dah kene pakai 4,5 daun. Sebab makin besar.


Ni contoh kiteorg balut labu manis, guna daun labu tu sendiri je. Bibik yg ajar. die buat gini lah kat sane. Ni mase labu tu kecik lagi. Skrg, mmg tak cukup daun nk balut. 

Balut sebab takut kene kacau dgn tikus. Semata-mata teringat pepatah, bagai tikus membaiki labu.
Tapi tak pasti, tikus makan labu ke. hahaha..

I
Ni gambar arini. 25 hb. Tadi timbang dah 1.5kg!
Kat giant RM3.99 sekilo.
So kalau berat 1.5kg, dlm RM6 hinggit la.

En.suami asyik tanye je, bila boleh amik. 
Bibik tak sabo nk masak pengat labu.
Kite biase masak lemak dgn cekur manis tu jela. Hee..

Ni another 3 bunga betina yg kita baru kahwinkan semalam.
Dua tu hanging la pulak kan. 
Nanti kite sampul guna jaring timun, sangkut labu tu kat pagar n kayu tu.

Bibik kate, biar je sampai semua daun jd kuning tua, baru tuai.
So mmg lama lagi lah. Agaknye jela kan. Hehehe..
Ok bai.

1 comment:

Nana Aris said...

bestnya muni! nak labu

Post a Comment

 
;