Monday, July 18, 2016

Cara kita semai benih

Kite dah semai benih baru.
Seronok tengok pembesaran benih.
Yezza, sape keluar dulu. hahaha..

Biase benih sawi dan kekacang antara benih yang paling cepat bertunas.

 Ni raised 1 kite. Penuh dgn sawi, dan anak-anak pokok.
Raised 2 kosong. keh keh keh. 

Cara kite semai benih, ade dua.
Satu, semai guna tanah.
Dua, letak dlm tisu yg dibasahkan, kemudian dlm zipper bag, simpan dlm peti sejuk seminggu dua.
Yang ni biasenye utk benih cold season mcm kucai, leek, chinese leek.

 Ni antara benih-benih yg kite nak semai.
Ade sayuran, buahan dan bunga especially bunga matahari.
Dua-dua mak nak ye. Jadi kite semaikan je.

Oh, benih kite mmg sgt banyak ye.
Beli sikit2, simpan dlm chiller, insyaallah tahan 2 tahun.

Dalam plastik merah tu, peatmoss.
Tanah semai benih mmg kite suke peatmoss. 
Sebab percambahan tu lg tinggi berbanding pakai tanah biase.
Kalau takde, kite pakai je tanah biase, yg tiada baja.

Jenis benih, kite tak bape kesah jenama ape.
Kalau jenis benih rare, banyak la kat tangan hijau.
Selalu jugak kite beli dr tanamsendiri dan semuamenjadi.
Jenama green world, kalau kat tesco mmg mahal sgt. Satu sampai dekat RM4.99.
Tapi yg ni, kite beli kat kedai baja, satu RM2.50 je. 
Tak kuasa beli mahal-mahal. Belum tentu hidup. hahahhaa..

Ni jenis tray yg kite guna. Yang tray kecik2 ade 6 lubang tu, biase kite guna untuk benih yg paling lama nk bertunas, yg special, yg sikit je benihnye (satu pek ade dua, 3 biji je benih). Atau nak kene tunggu lama, sampai betul-betul besar baru boleh alih. Macam terung baka rare, zuchini, kohlrabi, cili baka rare.. pendek kate, yg special. hahaha..

Tray besar sesuai untuk nk tanam benih yg banyak dan cepat bertunas. 
Cepat nak dialih, mcm sawi, kailan, cili benih biase, terung biase, bendi.

 Yezza. Kite suke guna batang aiskrim untuk penanda.
Lepas tanda, nak alih pun senang, korek je guna je batang aiskrim tu.
Tapi biase kite beli yg xde kaler2. aritu abes, terpaksala yg kaler2.
Amaran: kene rembat dek anak-anak.

Tadaa.. Pastu letak kat kawasan yg sesuai.. Kurang panas.
Ade cahaya matahari tp teduh.
Disebabkan kite guna peat moss, die sgt bagus serap air. Jadi kite siram sehari je sekali.
Kalau lebih siram, benih akan rosak, and korang boleh jumpe ulat-ulat pulak kat tanah tu. huhuhu..

No comments:

Post a Comment

 
;