Thursday, July 14, 2016

Eyya Garden July 2016

Sebab cuti 2 mggu..
Kite minta tolong auntie jiran siramkan..
Ade lah pokok yg survive. ade yg tak.
Tak salahkan auntie tu.
Cuaca terlampau panaspun iye.
Tu pun, byk yg dpt diselamatkan, thanks to auntie. hehehe..

Pokok mmg x byk.
sebab bulan ramadhan mmg tak semai langsung.
sbb nilah. takut tak dijaga masa raya.
so. arini insyaallah kite semai byk benih baru. hehehe..

 Ni gambar sehari selepas balik dr raya. Memang kite susun semua pasu kat satu tempat utk mudahkan auntie siram. Sawi sampai berbunga. Kobis, dua-dua layu. Yang lain, alhamdulillah sihat. hehehe..

 Pokok kacang ni klakar. Satu batang je kacang panjang hijau. dan satu batang kacang panjang merah. Yang lain xdak. now baru berbunga lagi. hahaha..
Kailan, alhamdulillah, gemok!
Ni kailan jepun.

See. ade yang mati. nasib ade dua pokok kacang buncis renek. satu mati, satu hidup. kering yg amat. dah berbunga n berbuah pun.
belah kanan tu timun renek bush master. tapi tak renek jugak kan. hehehe..
dah berbunga, insyaallah, tak lama lagi berbuah la tu.

Aritu kite ade update kan another 3 labu. now dah besar. pandai masing2 carik tempat untuk bertenggek. hahaha.. kite mmg biar jek.

 Jambu antara buah yg sangat baik utk org berdiet.
Disebabkan mahal nk beli kat giant, kite tanam sendiri. hahaha..
Kat kawasan jiran kita, hampir semua rumah tanam mangga. Ade lah jambu air satu pokok.
Kite tanam jambu batu kat depan rumah. hehehe..
Alhamdullillah. dah banyak buah die. yeah!

Ni tembikai kecil, sugarbaby watermelon. satu pokok je yg survive, lain mati. huhuhu..
Sian die. nanti ptg ni, kite semai kawan die, honeydew dgn cantaloupe melon.

So far, sayur mmg tak beli sangat kecuali kobis n tomato.
Sawi ade. kailan ade. pucuk labu ade. cekur manis ade. ulam-ulam pun banyak.
bendi n terung pun ade.

Ni tadi. hasil terung putih. 5 biji. Dah digoreng, nak masak sambal je.

Ok. mmg tak byk pun.
Kacang botol pun mati kekeringan, so nk semai lagi.
Petang ni insyaallah semai benih2 baru. hehehe..

No comments:

Post a Comment

 
;