Monday, August 15, 2016

Eyya Garden Ogos 2016

Oke. nak update kebun untuk bulan ni.
Kite ade upload kat fb.
Just keseluruhan garden la.
Segan nk tunjuk satu-satu pokok. hehehe..

Tapi kali ni..
Banyak sikit gambarnye ye. sorry. huhuhu...

Ni belah tepi kiri rumah yg bercantum dengan jiran sebelah. Tanah ni, banyak sangat batunye, and kalau hujan, memang banjir kat bhgn hujung sane tu.
Kat area ni, kite letak pandan, daun kesom, limau purut, kari, mulberi.
Kat hujung tu ade tingkat kan, daun sup n daun bawang.
 
Ni percubaan kami yg pertama, tanam keladi dlm pasu. Tengok jela nanti hasil ke tidak. huhuhu..

Ok. ni die eyya garden nye.

Siap ade tong minyak masak kan. hahahaha.. dah tak kira cantik ke tidak. kate nk jimat, pakai jela yg ade n murah-murah. hahaha..

 Gigih tanam semula kacang botor yg mati kekeringan mase raya. Ade cili, kacang peas (tak tau boleh survive ke tak), anak pokok capsicum dengan bendi.

Betik tu? Betik sekaki. Saje try. Kalau akar die teruk sangat pecahkan simen, kiteorg cabut lah cepat-cepat. Hopefully tak la kan. Kate sekaki. huhuhu.. try jek.
Pokok terung, cekur manis, asparagus, cili jambak, oregano (untuk pizza n pasta). 
Anak jawa celop tapi fefeeling suke sgt pizza, macaroni n spageti. Layankan jek.

 Ni bahagian sugar baby watermelon. Polistrin tu kentang (gigih cuba lagi, dah ade serbuk kulat kalini, hahahhaa). 
Dalam dua pasu tu, anak broad bean.
And kite baru tanam dua anak labu, jenis butternut squash kat tempat labu aritu.. 
Tengok jela boleh tak die hidup di bumi kite. hehehe..
Sangat mahal kan. Pumpkin sekilo RM3.99. Butternut squash ni sekilo RM29.90!
Of course tak tau rasa die mcm mana, sebab nk beli pun tak mampu. hahaha..
So, kite try tanam.


 Ke belakang.

 Dua bakul besar tepi dinding tu, kite letak labu air. Dua pasu sebelahnye yang dah ade tali tu, rock melon. Dua bakul besar depan tu, bayam merah dan bayam hijau. 
Polistrin tu asparagus dengan kailan.

 Ni depan. Pasu kecik-kecik tu semua bunga.Hibiscus, Zinnia.
Dari belakang yang tinggi dalam pasu tu, pokok mangga (Serius, tak pasti sebenarnye, hahaha), lemon and limau kasturi.

 Kat tempat ni dulu penuh dengan labu kan.
Now kite letak halia kat bhgn belakang, terung (jenis lain-lain), capsicum hijau dan lada besar.

 Malas nk susun cantik-cantik. Jadi main cucuk-cucuk jek.
Yang macam jari tu, jejari keledek. Penuhkan die kat raised bed 1 ni.
Ade kacang buncis renek dua pokok.

 Raised bed 2 ni, ade turnip mcm radish, bayam boomsdale, bendi, capsicum, bayam hijau, kobis sepokok, zuchini sepokok. hahaha..
Dah besar ni, penuhla nanti. hahaha..

Banyak anak-anak pokok jek.
Sebab kite baru start semai mase lepas raya aritu. 
Padahal mase balik raya aritu, hijau lagi semua kan.
Tapi takpelah. kejap je ni. hehehe..

Ha.. lupe kejap pasal viva. heh!
Now dah seram semula.
Oke studi. Bai.

2 comments:

monstorious wife said...

Butternut squash tu sedap. Manis. Kalau buat pengat memang sedap. Tapi apesal mahal sgt kat malaysia? Kat sini sebiji baru Gbp1.
Good luck for your viva Arni.

arnie said...

Oo ye ke. Hopefully boleh hidup la kat sini. Mahal sgt. Import kot. Tq kak.. belum ade tarikh pun lagi. Huhuhu

Post a Comment

 
;