Tuesday, August 30, 2016

Si Bayam

Kite suke bayam.
Sedap kan!

Bayam antara sayur yg paling cepat dan senang ditanam.
Tak sampai sebulan ye, dah boleh masak.

So kali ni, kite tanam dua jenis bayam
Bayam putih and bayam bangladesh.
Bayam putih bukan warna putih tau.
Warna die tetap hijau, cuma kecil sikit dan bulat.
Bayam bangladesh ni, kite jakun sikit. hehehe..

 Gambar kat atas ni pada 15/8/2016. Selepas hari ke-6 dari tarikh semaian.
Ye, kite tanam kat bakul je. Bakul kat kedai 2 hinggit.

Yang bangladesh tu, keseluruhan die warna ungu. 
Kite yg semai, jadi jarak-jarak sikit.

Yang bayam putih tu, rapat sangat sebab tukat semai tu, si minah murai tulah.
Habes banyak gila die tabur.

Jadi, kita keluarkan sikit, tanam kat raised bed yg kosong.
Kalau tak, die lambat besar tau.

 19/8/2016. Selepas 4 hari dari gambar di atas.
See. Hijau masih banyak yg perlu dialih.
Jadi nampak yg bayam bangladesh akan lebih cepat besar.

25/8/2016. Kannn... kite dah cakap. Bayam bangladesh besar dulu.
Bayam putih tu, kite pindahkan lagi tempat lain.

Cantik pulak bayam bangladesh ni.
Rasa mcm susah nk jumpe kat kedai or pasar kan.
Biase yg ade, bayam merah hijau tu..

So. Kiteorg pun petik and masak dulu lah bayam bangladesh ni.
Nak masak, baru petik. Best kan. Fresh sangat!
Minah tu excited, padahal die tak makan pun bayam. heh!.

 Tadaa... 29/8/2016. Harini kiteorg tuai bayam putih pulak.
Amik yg besar-besar je.
Kiteorg tuai, tinggalkan batang and daun yg bahagian bawah tau.
So, nanti senang, die boleh hidup semula lagi cepat dari kite semai benih.

 See.. Bersepah bayam yg dialih. Letak kat raised bed sane sini. hahaha..
Pokok zuchini pun dah besar. happy!

Disebabkan alih, die merajuk sikit kot.
Jadi lambat sikit pembesarannya.
Tapi takpe, kite nak buat masak, secekak je cukup kan...

Then. Kita perkenalkan Bayam Malabar. Bayam ni menjalar. Jadi kite tanam kat trellis yang sama dengan kacang panjang. Sebelah menyebelah gitu.
Orang kate, die berlendir sikit mcm bendi. dan sedap.
Carik kat pasar, giant or tesco tak jumpe.
Dat's why kita tanam sebab nak cuba.

Benda yang tak berapa best bila ade auntie jiran kite, die minta bayam tu..
Kite mmg biase bagi.
Tapi kebetulan hari dia minta, kiteorg nak masak.
And dahlah pertama kali nak rasa.
Sebelum tu die jugak yg cakap, kenapa tanam bayam.
Bayam murah. you pergi beli jela.
Aiyo.. Tu yg kite cepat-cepat nak bg besar bayam bangladesh tu.
Dah besar kite bagi die. Kalau tak, merajuk. huhuhu...

Apapun. Tanam bayam mmg best.
3 minggu je dah boleh tuai kan.
Baja AB dan tahi ayam jela selang seminggu.
Cepat dan sedap!

No comments:

Post a Comment

 
;