Wednesday, August 3, 2016

Tuaian minggu ini. Labu manis dan Terung putih. Awesome.

Kat fb, kite asyik share je pasal hasil tuaian.
Segan pulak. huhuhu..

Tuaian sepanjang 2 mggu ni.
Labu n terung putih la yang paling ketara.
Kunyit pun skrg kite dah tua lagi.
Serbuk kunyit dah habis. Memang dah xyah beli.
Sebulan setengah, mmg gemukla kunyit-kunyit untuk dijadikan serbuk.

 Susunan: Bibik
Photographer: Mama
Gigihkan bibik kite. hahhahaa.. 3 biji labu, pucuk labu dan pucuk manis. 
2 biji belah 3, bagi kat jiran-jiran. 
Masing-masing happy, sebab isinye cantik, warna kuning.
Kalau beli, warna oren kan. Ni tak. Kuning.

Yang masa hari pertama petik tu, tak amik gambar.
Ni yang hari kedua. Masih kuning, tapi dah gelap sikit.
Awal-awal tu, memang kuning muda yang cantik.

Barulah tau, lagi lama labu dipetik since labu tahan berbulan-bulan..
Lagi Oren warna isinye. Dan kurang manisnye.
Oooo... baru tau. hehehe..

 Kite dah buang pokok labu. 
Dah tua pun. 
Dah tak banyak bunga.
Longgokan daun-daun labu.

Buat mase ni, kite kosongkan je dulu.
Sebab tengah semai labu baka jenis lain.
Harapnye menjadi jugakla nanti.

 Terung bujur putih. Cantikkan.
Aritu tak banyak, harini banyak pulak yg masak.
Pokoknye pun, ya ampunn.. besar oke.

Kite excited.
Tapi bibik lagi excited. 
Pagi-pagi dah ajak teyya petik terung.
Gigih amik bekas n letak kat atas tu, atas ni, utk amik the best shoot. hadoo?
Hahahahaaha..

 Ni pokok terungnye. Makin besar.
Bibik rajin letak air basuhan ikan.

Kunyit pun iye jugak. Isi basuh, jemur, blend utk dijadikan serbuk.
Daun simpan utk letak dlm masakan especially masak lemak or rebus kerang.

Ok. Batangnye dgn akar tu, kite tanam balik. Yang sebelah penyodok tu.
Bibik ajar, die kate, die tanam mcm tu.
Biase kite guna kunyit tu jugak, tumbuh tunas, dan tanam kan.
Kali ni, lagi jimat, isi dan daun amik, hujung tu ade akar ditanam semula.
Kite cuba ye. sebab tak pernah tanam mcm tu.
Hasilnye kite bgtau nanti.

Kebun kite dibersihkan.
Bukan setakat labu, kecang panjang hijau yg sakit, timun, semua pokok-pokok yang mati mase raya aritu dah dibersihkan.
Clear jugakla.

Jadi. Gambar kebun, nanti jela. hee..

4 comments:

Nana Aris said...

best betul ni..blh buat bisnes serbuk kunyit dah.hehe

arnie said...

Ala.. utk kegunaan sendiri je. Serbuk kunyit melambak kat kedai. Hahaha

monstorious wife said...

best tgk hasil tanaman. Tapi akak is pemalas.

arnie said...

hahaha.. tengokla. nanti bila akak dah start, terus ketagih. lagi2 bila hasil menjadik. hehehe..

Post a Comment

 
;