Wednesday, September 21, 2016

10 kg yang lalu

Hehehe..
Ok. best jugak la akhir-akhir ni..
Al-maklum, dah tak stress writing, viva and tunggu keputusan bagai..
Pun dah dapat email dari fakulti untuk ambil surat senat 5 oct nanti..
Tenang-tenang aja.

Interview semalam.
Kite sedikit confius.
Sebab mcm ade problem bila takde surat senat.
Tengok jela. Kalau ade, ade lah..
Takde, cari tempat lain kan.

Takpe. kite nak cite 10 kg yang lalu.
ala-ala SN gitu.. si photographer tu la kan..
tapi die cite 10 kg die mase 10 tahun lepas kan..
kite mmg 10 kg yang lalu. heh!

Kite start diet sikit-sikit dan jogging perlahan-lahan masa minggu ke-3 bulan 7.
Kiranya skrg ni, genap 2 bulan.
Alhamdulillah kelmarin dan semalam..
Dari 78 kg, now dah 68 kg. Hilang 10 kg.
Yeay!

Tapi of course, untuk ketinggian kita, 154 cm, masih overweight.
Ade 9 kg lagi untuk kita normal bmi. --> 59 kg.
Capai normal adalah azam kite tahun ni kan.
Tapi now.. misi kite.. by the end of this year..
Hopefully kite turun sampai 55 kg.
Positive sangat kan. Kah!

Takpe. tengok gambo eh.

 Gambar kanan yang masa 78 kg tu, kak yem (bibik kite) yg amikkan.Jadi shake sikit la eh.
Masa tu, takleh tarik baju kite macam 68 kg belah kiri ni.
Sekarang dari bahu die pun dah jatuh, gedoboh.

Kak yem dah tak bagi pakai baju gedoboh2 ni. Die kate tak lawa.
Tetiap petang, 3,4 kali seminggu, die yg selalu ingatkan.. jogging mama.. jogging..
Kadang2 kalau tgh tido tu, nanti die hantar teya naik atas, tiba2 teya cakap, 'mama, jogging tak?'
Malas tak malas, tetap gigihkan untuk jogging.
Bila dah jogging.. haa.. rasa tak nak berenti la pulak kan.. Hahaha...
 Ni lagi satu. Tengok tangan kite gambar belah kiri.
Tu lah tangan yg suami kita kata, 'ingatkan paha orang tadi'. huhuhu...
Gemok sangat kan..
Now belah kanan.. baju tu dah boleh lipat dua kat badan kite. Kah!

 Ok. Ni kite. 68 kg. 
Yea. tau. masih gemok.
Tu pun.. baru boleh pakai tau.
Before ni, nak pakai, ade pelampung kat bahagian perut. hahahaha..

Masih banyak lagi nak kene buang.
Tapi bukan senang.
Tapi bukan mustahil jugak kan.

Kite dah lama beli e-book kevin zahri. Ade la dekat 3 tahun lepas. Hahaha..
Now kita baca balik, lebih 5 kali setiap e-book sebab kite nak lekat kat kepala.
Faham kalori intake.
Faham keperluan exercise kite.
Faham kenapa berat boleh turun or tak turun.

Sebab misi kurus kite ni.
Takde supplement ke ape.
Jaga makan dan jogging je.
Secara sihat.

Masih makan nasi tengahari. Segenggam tangan.
Sarapan tak pernah skip. Minimal.
Dinner tu ratah lauk je atau minum susu or kopi je.. 
atau tak makan langsung especially bila tak lapar.
Kebaikan kite bersenam, lain sikit dengan orang lain.
Ade orang selalu cakap, lepas senam dieorg lapar.
Tapi kite lepas bersenam, takkan rasa lapar langsung utk tempoh yg lama!
So kalau senam petang tu, malam tu tak rasa nk makan langsung. Best kan.

Kalau lapar in between lunch and dinner tu, kite makan la snek yg ade.
Takpun minum kopi. tapi skrg dah kurang.. sehari sekali je. hehehe..

Ok. takpe.
Next target 65 kg dulu.
Target masa sampai minggu pertama bulan oktober.
Masa amik surat senat.
Insyaallah.

No comments:

Post a Comment

 
;