Monday, September 26, 2016

Trauma

Bila nak cite pasal trauma..
Macam kelako je rasenya..
Tak caya pun ade. keh keh keh..

Tapi itulah..

Tengok baby orang mmg best.
Ade perasaan nak menambah lagi.
Tiga memang bagi kite tak cukuplah.
Dari dulu kite nak lima orang.

Tapi.

Sebab kesan yg sangat teruk mase kite mengandungkan teya..
Tiap kali happy tengok baby, bila dlm hati nak lagi..
Terus automatik stop.
Takut, cuak.. serik yang amat.

Trauma - a deeply distressing or disturbing experience.

Sakit masa nak beranak, koyak, kene jahit, rahim jatuh..
Bukan sakit tu. 
Yang tu kite boleh tahan.

Emosi.
Bila kite kumpul harapan terakhir..
Sabar.. kuat menunggu selama 9 bulan.. dengan pelbagai dugaan..
Sampai masa nak deliver teya.. Masuk labour room..
Dan yang terakhir tu pun.. berkecai.. 
Kite tak pernah rasa putus asa. 
Yang betul-betul punya putus asa. 

Pitam. 
Masa badan dah menggigil, berpeluh-peluh untuk deliver.
Sedar bilik tu penuh doktor and staf nurse.

Alhamdulillah.
Allah tak ambil die masa tu. 
Bunga cinta hati mama..


Bila dah abes blaja ni.

Orang mula bertanya. bercakap.
Ha, ko muda lagi. Boleh tambah lagi.
Bila nak tambah lagi.

Jujurnya. cukuplah.

1 comment:

wie said...

arni, 1st time komen kan. haha sebab memahami sgt entri yg ni. emosi! yes.... my both pregnancy mmg diuji dengan unstable emotion. bunyi mcm ringan je tapi sgttttt berat nak lalui. mmg trauma nak preggy lagi.

masa 2nd lebih teruk emosinya dari yg 1st. tiap2 hari nak pegi keje nanges. bukan nanges biasa2 ye. nanges beriya2 sambil driving ke tempat keje. dah la keje jauh masa tu... 40km, kuar umah b4 6am. sampai la dah sarat pun mcm tu. kalau bos ckp ada meeting petang je, masuk toilet nanges. pi spital lambat dapat no giliran pun, masuk toilet nanges. bunyik macam mengada giler. but hey.... sape tak tempuh dia tak rasa. this is no joke oke. SERIUS!

so memang trauma giler. anak 2 pompuan pun cukuplah. tak sanggup lagi nak tempuh emosi tu. serik serik!!!!!!

Post a Comment

 
;