Friday, September 30, 2016

Tuaian hari ini - Aneka Cili

Kite tgk orang tanam cili..
Macam-macam jenis..
Kite pun jd excited.
Best pulak tengok.
Sebab cantik-cantik. Heh.

Bila banyak-banyak tu.
Color pun macam-macam jenis.
Dieorg buat jeruk, letak dalam jar..
Cantik uolls.

Gambar ni dari group fb tangan hijau. Die bagi idea. cantik pulak. macam-macam jenis adoo..

So far.. kat rumah kite ade dlm 6 jenis je.
Tu pun selalu kene lalat buah dgn daun kerinting.
Jadi kite tengah belajar cara kurangkan sakit cili ni.

Habanero Yellow

 Cili Vietnam. Cili ni kite tanam banyak sikit, sbb selalu guna kan.. buat sambal hijau, tumis dlm sayur, telur dadar, lemak cili api, sambal belacan and mcm2 lagi.

 Mexican Calico. Cantik pokoknye..
Hahaha.. nampak sgt letak air basuhan ikan.. dengan sisik2 sekali dijirusnya.

Tuaian cili hari ni.. untuk masakan arini and weekend.
1. Lada besar merah yang masih hijau. Nak letak dlm nasi arab esok.
2. Habanero yellow. Walaupun belum kuning sepenuhnya, kite x sabo nak buat jeruk dah.
3. Cili vietnam. Ni hasil dari sepokok je. Kite ade 3 pokok.
4. Hot coral. Pun belum merah. Saje.
5. Mexican Calico.

Tula.. ingat nak beli benih cili yg unik pasni.
Yang pokoknye kecik2...
Boleh letak kat rak tingkat je..

No comments:

Post a Comment

 
;