Monday, October 24, 2016

Eyya Garden October 2016

Kebun! Yeay!

Macam best je kan..
Tapi antara masalah pekebun mcm kite ni..
Masalah serangga. Pokok mati. Cuaca. and macam-macam lah lagi..
But still.. kalau berjaya tu. Hoyeah! Lol!

Lepas 2 minggu tak sempat nak usik, cuma mampu siram n belek2 je.
Ahad lepas, kite bersihkan kebun dengan bibik.
Ok. Jemput masuk eyya garden.

Ni kat luar. Hover sangat kan.. sampai luar pun nak jugak. kikiki.. 

Limau kasturi dan lemon yang dah berbunga!
Limau nipis kat dalam, tak pernah berbuah. Tapi takpe, kite cuma nak guna daun die je kan.

Kite dah kenalkan kat fb and instagram.
Waltham butternut squash. 
Nanti.. tunggu kiteorg petik dan belah, baru kite cite pasal die saja.
Tu pun masih berbuah dan berbunga lagi.

Ni kat penjuru.
Terung. Keladi. Kucai. Daun bawang. Daun sup.

Tadaa.. Tak boleh nampak ruang kosong, mesti kite nak selitkan pokok.
Kalau ade yg mati, cabut, letak pokok lain. kikiki..

See.. ade ruang kosong! Letak pak choy atau bayam. Heh!
Sebelum ni, tempat turnip. Tapi dah abes dituai, letak pak choy.
Yang tengah atas pak choy tu, zuchini.
Sebelum ni, zuchini kiteorg mati sebab terlebih air. huhuhu..
So. cuba lagi. Gambateh!

Kohlrabi!
Rasa apa tak tau. Tapi mcm glemer sangat.
Tapi kecik lagi. Baru saiz bola pingpong je.
Tunggu besar sikit.. boleh rasa n kongsi dengan jiran. Heh!

Cantik kan! Tu yg kite suka sangat dengan kobis ni. Sebab macam bunga ros yang besar.
Ni kobis bulat.

Ni kat bahagian tepi rumah.
See.. Betik dah bukan sekaki. Semua org tanye nape letak kat situ. huhuhu..
Letak buah tu masak beberapa biji, rasa nak tebang dah.
Nanti kiteorg tanam kat bahagian tengah pulak. 
Takut akar die pecahkan simen and dinding kan.

Bahagian kayu merah tengah tu, vertical tu..
Sebelum ni, labu air, petola, rock melon.
Semua gagal berbuah.
Samada sebab akar tak cukup tanah or.. tak pasti.

Jadi.. kite bersihkan semua pokok.
Kite buat gap. depan and belakang. Timbun tanah kat situ.
Bawah tu, kite gembur sikit je, sbb terlalu banyak batu.
Jadi kali ni, pokok kite terus direct kat tanah, bukan dlm bakul lagi.

Labu air dan rock melon je.
Petola rimbun sangat.

Bakul tu, bayam hijau, bayam merah dengan kailan.

Oke. Bawah tu, kacang tanah. Bayam pun ade menyelit. Hahaha..
Atas yg menjalar kacang panjang hijau dan kacang panjang batik.

Sight of bliss.

2 comments:

monstorious wife said...

Baru je makan permented Korlhrabi masa pi Newcastle. Sbb kwn cina akak tu introduce kat akak. Ala2 lobak putih rasa dia.
Suka tgk kebun Arni. Upload lg banyak2.

arnie said...

Kak.. share la cara akak permented kohlrabi tu.. mcm kimchi ke? tengok mat saleh banyak tanam kohlrabi ni.. chinese pun byk tanam.. gedik jugaklah nak tanam. kikiki.. oke kak.. nanti kite upload banyak2 lagi. hihihihi...

Post a Comment

 
;