Saturday, October 8, 2016

Marathon pertama - HSN21KM

Pernah dengar satu pepatah tak?
'Lebih baik gemok dari kene jogging'...
Tula pepatah yg kite create bila org suh jogging.
Hahahhaha..
To express how much i hate to run.
Love sports but hate run. Especially long run.

But today..
Diri sendiri pun tak bercaya.. 10 km!!!
Sebelum ni, nak habiskan 200 m keliling padang permainan pun, masyaallah!
Sedih la masa tu. Dengan sangat gemoknye.

Aritu kite ade record. 5 km dalam masa 51-52 min kan..
Harini kite berjaya habiskan 10 km dalam masa 1 jam 20 min!
Mungkin jugak sbb aura beramai-ramai kan..
Mungkin jugak sbb semangat..
2 bulan tu training.
Tapi tak pernah training sampai 10 km.
Paling jauh pun 7 km je. Tu pun bape kali sangat. 3,4 kali je.
Yang biase, 5 km je. hehehehe..
Risau gak cramp ke hape kan..
Tapi alhamdulillah. 

Gambar atas tu.. warming up.
Kite sampai dalam pukul 6.30 pagi. Terus warming up. 
Ni kat depan dataran merdeka.

 Die ade 3 kategori. 5 km, 10 km dengan 21 km. 21 km dah start seawal 6 pagi. Kita punya 10 km start 7 pagi, so sempat solat subuh kat rumah sebelum gerak ke dataran merdeka. 5 km lagi lambat, tak ingat kul bape.

Ni lah tempat start nye.. tempat finish nye jugak.

 Sebelum dan selepas. 

 Hari sukan negara (HSN) 21 km. 
Menumpang je 21 km tu, padahal buatnye 10 km je. hahaha..

 Sedar diri bergambo kat 10 km je. Belakang tu, ntah bila. huhuhu..
Si zaimas tu amik masa 3 jam untuk habiskan 21 km. Jauh tu.

Agak surprise jugak la kite dengan route die.
Kat tasik mana ade bukit sangat.
Tetiba kat sini.. beberapa bukit oke.

Betul kate dieorg. Bila dah sedap kat bukit, bila lari kat jalan mendatar, kaki jadi berat.
Bukit mgkin susah, tp best sbnrnye.
Tekniknye, masa lari atas bukit, bongkokkan badan sikit.

 Kite tunggu die. Sebab siap kul 8.20 min.
Die habis dalam pukul 9 lebih.
Siap kite pegang medal tu terbalik. hahahaha..
Sempat lah warming down, makan aiskrim, makan pisang, selfie, relaks2..
Die sampai, kite selfie, terus balik.

Sebab nak bekejar ke sekolah amie.
Hari sukan sekolah die.
Nasib kite sempat sampai, sebelum acara die mula.
Happynye bukan main.
Siap cakap kat kawan2, mama kite dtg. hahaha..

 Mama and papa mmg budak sukan. 
So adelah kot menurun sikit kat anak-anak..
He won a gold medal. Acara sukaneka je sebenarnya untuk darjah 1-3.
Ok la jugak kan.

Tapi berbanding amie.. 
Faheem nampak lg excellent in sports.
Kite tunggu and lihat je. hihihihi...
Parents lain expecting in academic, we are expecting in sports. Hahahhaha..
Takde high expectations mana pun. hehehhe..

Apapun. Memang kite happy sangat harini.
Berjaya buat benda yang mustahil bagi kite.
Langkah demi langkah.. Kite buat sesuatu untuk diri sendiri..
Dah mula memikirkan diri sendiri.
Biar lebih kuat. Lebih tabah.
Untuk hadapi segala kemungkinan tahun hadapan.

No comments:

Post a Comment

 
;