Monday, October 31, 2016

Restoren Seri Hijrah

Kite amik cuti dua hari..
Nak tengok mak mertua yg sakit..
Balik dr haji aritu la.. Kat mekah kan byk penyakit..
Tapi alhamdulillah beransur pulih..
Doa-doa.. Semoga cepat baik dan sihat.. amin..

Dah alang-alang kat kuantan.. dengan mak ayah and mamat..
Dieorg dtg sekali jenguk mak mertua kite..
Lepas tu.. Jadi food hunter la kami. kikiki..
Lama pulak tu kan.. Tak review restoren kat Malaysia ni..
Cewah! Macamlah selalu pegi jalan-jalan.. Hahaha..

Since kiteorg g hospital tengku ampuan afzan, kuantan..
Of course, dah datang pahang, kene makan masakan pahang kan...
Jadi.. ayah chik (bapa saudara en.suami), die lah yg suggest restoren sedap kat situ.
Jalan kaki je dari hospital tu.. dekat je.
Serious uolls.. memang sedap sangat!
Harga pun berpatutan untuk 6 org makan!

Restoren Seri Hijrah. Unik kan restoren ni. Cantik sangat.
Bangunan lama. Tengoklah tangga batu die pun. Negeri sembilan punye style.
Jalan kaki je uolls dari hospital kuantan tu.
Memang sangat recommend la oleh kami.
Kami bagi 4.5/5 bintang! 

Mak ayah jadi model. kikiki..
 
Hidangan utama tentulah patin masak tempoyak.
Memang sedap die masak.
Macam mak mertua masak gitu.

Ekcelli, kite tak makan ikan sungai.. ikan keli ke.. haruan ke.. patin pun..
Tapi.. the only ikan patin ni, kite boleh makan kalau mak mertua kite masak.
Tak tau kenapa. Kite dah pernah try beli orang jual, ade la dekat beberapa kali..
Semua mcm nak terkeluar balik, tak lalu langsung nak makan. huhuhu...

Jadi.. masa orang tu hidang patin ni.. kite rasa mcm boleh ke makan..
Sekali.. pergh! Sedap uolls.. Siap hirup kuah bagai.
Memang kene orang pahang jugak yg pandai masak patin tempoyak ni. hihihi..

Sambal udang petai.

Siput sedut masak lemak. Yang ni pun, sedap!

Pucuk paku tumis.

Ni lagi satu menu special. Satu-satunya ulam yg kite tak makan adalah jering.
Menu atas ni adalah jering masak tempoyak.
Seriously, tak rasa langsung kepahitan dan ketaksedapan jering!
Sebab mmg mabeles!

Ni ayah chik cakap, kalau orang pahang buat rewang, dieorg akan buat sup tulang kicap.
Orang jakun and suke makan kicap mcm kite, of course suke. hehehe..
And famili pun cakap sedap sup ni. 

Ulam dan buah-buahan pun ade ye.
Last sekali dieorang bagi bubur cha cha dengan tembikai susu. Sedap jugak! huhuhu..
Dieorg semua makan bertambah termasuk mak yg jarang sangat tambah nasi.
Kite tak lah ye. Still jaga badan ye. hihihi..

Famili! Ayah chik tengah melawat kawasan rasanya.
Ekcelli, restoren ni, member die punye. hihihi..

Kami!
Eh, macam ramai pulak yg tegur kite macam anak dara bila dah kurus sikit ni. hahaha..

En.suami malam ni, jaga mak die.
So, kite jadi anak mak ayah la.. tido satu bilik gitu dgn mak ayah. Hahahaha..
Anak-anak tinggal kat rumah. Lagipun dieorg tak boleh masuk.
And kak yem pun ade kan.
Harapnye terkawal la keadaan dieorg kat rumah. Aminn..

Datang kuantan..
Korang boleh datang and makan kat sini ye.
Memang die takde buku menu.. tak pasti in future.
Korang kene tanye lauk ape yg ada lah... especially masakan pahang..
Dijamin sedap. Insyaallah.
Selagi kualiti masakan tu, dieorg jaga. (^_^)v

2 comments:

monstorious wife said...

Siput sedut tu menggoda sgt....

arnie said...

Sedap sangat kak! Mmg pandai la owner die masak. huhuhu..

Post a Comment

 
;