Sunday, November 13, 2016

Rock Climbing & Abseiling at Gua Damai

Another bucket list checked.
Yeay!

Siap masak untuk lunch.
Terus ke gua damai, batu caves. waze je ye. 40 min dr rumah.
En.suami pun dah start jogging kan..
So, mase kite nak g tadi, die pun nak g jogging.
Bila die dah fit nanti, sangat tak sabar nak heret die daki bukit n gunung bagai kan. Heh!

Rock climbing ni, banyak tau bakar calori.
30 min je dah dekat 500 kcal burned.
Korang naik, korang tau la kenapa. Fuh!

Harganye RM75 je.
Kite join dr group hiking kat fb.
Since kite first time.. Banyak jugakla yg blaja arini.

Ni Gua Damainye..

As beginner.. kite start dengan yg rendah je la kan. Mula-mula tengok, ala rendahnye.
Macam senang kan. Crew tu mase naik nak pasang tali pun, nampak senang, kejap je.
Sekali naik. Hambek!
Mulut bising tangan and kaki tak tau nak sangkut ke mana. Hahaha..
Nasib adik yg pegang tali keselamatan (team hiking) tu relaks je, 
Akak letak kaki kat atas tu, ke kiri sikit.. kanan sikit.. kikiki..
Sekali turun, berpeluh2!
Tu baru yg rendah tau.

Kiteorang takde yg daki sampai puncak bukit tu ye. Separuh je. Tu pun...
Kat bawah ni.. gambar kite daki yg separuh tu.


Ade orang panggil, port tengah baik pulak tu kan.. Senyum la. kikiki.. 
Then..

Mase kat atas ni.. tak boleh tengok bawah sangat pun. 
Sendiri gayat tapi ade hati nak climbing. Ko hado? Hahaha..

Mase ni, ade beberapa kaki lagi ke tali penanda.
Senyum je kan. Dah give pun ade. Tangan dah merah2, menggeletar, melecet.
Lutut dah sakit2, siap lebam sebab bila tergelincir, kite tahan pakai lutut. Hebat kan? Hahaha.. Sengal!

So.. kite dah blaja jugak la kan..
Lenkali, tahan kaki, pakai lah kasut climbing tu je, bukan pakai lutut. 
Pakai juga pembalut lutut for safety.
Badan kene sentiasa dekat dengan wall.
Tangan, beli glove.
Put the weight kat kaki, bukan tangan. Sudahnya, ko lenguh satu tangan. Heh!
Means.. exercise kaki dan plank paling sesuai untuk diamalkan. Later ar. kikiki.

Ni dalam gua batu bulat tu. Nak abseiling ala-ala bomba turun bangunan gitu. 
Pastu tudung kene ikat belakang ye. Kalau tak, sangkut pd ikatan simpul mase nak turun.
Budak yg first tu la dah sangkut.

Kami bertiga sampai dulu. Fiza, k.shida n kite la kan.
Tak kenal pun mula2. Masing-masing datang sorang2.
Kat situ la kite make some friends. Semua peramah. Cool!

By the way.. kalau korang rasa kite dah tua sangat nak join benda ni..
Tadi ade kakak paling tua, umur 43-45. So, think again.
Nak challenge diri sendiri. Nak bina kekuatan diri. Nak mencuba benda baru.
Macam-macam la kan.
Experience is the best!

Insyaallah datang lagi.
Next year.

No comments:

Post a Comment

 
;