Tuesday, January 26, 2016 2 comments

Farm In The City @ Seri Kembangan

Awal januari.
papa ajak kiteorg keluar. 
die suggest nk g zoo negara..
tapi korang mesti tau kan.. 
zoo negara adalah zoo yg paling bosan n mahal!

tau tak.. panda tu dibeli dijaga semua pakai duit rakyat kan..
bukan duit zoo negara or ahli politik kan..
tiba2 kite kene bayar additional charges kalau nk tgk panda..
bukan sikit.. children tambah RM11, dewasa tambah RM22 dr harga tiket masuk. pui!
kalau pakai duit dieorg lain la. 
ni pakai duit rakyat, rakyat nak tgk kene bayar? 
mahal pulak tuh!

pastu dari15 tahun yg lepas.. 
korang pegi.. macam tu jgkla sekarang..
haiwan tido. busuk. x cantik. staff x friendly. pendek kate, zoo negara boringg...

banyak2 zoo yg best.. n yg kite suggest..
kat semenanjung ni..
korang boleh pergi zoo melaka atau johor. 
sane lagi best, staf friendly..
binatang yg jinak pun dekat dgn kita n kat luar banyak... 
budak2 boleh tgk dekat n sentuh.

kalau x dpt tgk dekat. xleh sentuh walau yg jinak. 
baik ko bukak youtube jek kat rumah. xyah bazir masa n duit. 

ok2.. marah betul kite kan..
sorry la.. emo sikit akhir2 ni.. 
lagi dgn byk biasiswa, elaun student staf kene tarik.. 
barang naik. yg miskin lg miskin. 
org yg dulu kira syiling, sekarang? bas pun naik... 
mmg sensitip sgt. ok dah.

so.. takkan nk g melaka. jauh kan.
so kite decide n google utk ke farm in the city. 
n alhamdulillah.. mmg sgt2 sesuai utk bawa kanak2 kat sini.
ayam2, burung2 kat ground gitu je. 
staf pun ramai sgt, friendly n mmg tau lah keje dieorg...
mmg nmpak dieorg penat n panas.. 
tapi kite boleh nampak dieorg dah bg yg terbaik. 
you are doing great to all farm in the city staff.

the pictures..


Dah nak masuk dah.. tu die.. tangan teha dah tunjuk.. ade kuda kat depan tu..

First binatang yg dieorg bg makan. Kura2. bapak besar! kat situ ade jgk penyu.. of course dlm aquarium kan.. so boleh la cakap ape beza tortoise dgn turtle. Teha takut.

Ni dlm sangkar burung... burung2 yg jinak dieorg sangkut2 jek kat kepala n bahu korang.. ayam pun bersepah jalan sane sini..

amie of course carik peacock dulu.. pulak tu mase nk amik gambar, peacock ni mcm tau2 jek. die boleh alihkan badan die, tunjuk ekor die gitu.. posing cantik punye.. hahhaaha

Mase bg ikan makan.. korang jgn risau.. harga tiket dah ade sekali utk bg ikan makan ni.. ikan.. itik.. swan.. bangau.. duck.. semua ade. sila lah ajar anak masing2.. hehehhee..

Tangkap anak ikan! yeehaa.. mencabar sungguh. anak2 ikan tu kecik sgt.

Faheem paling menonjol mase ni. Brave, Curios, Adventurous gitu. Semua binatang, die yg approach dulu, sentuh, bg makanan... semua binatang kat luar, die sentuh oke. siap berani bg burung makan. teha cuba nk bagi, tp bila burung hinggap kat tapak tangan, menjerit. geli. fahmi takut terus. hahahha..

See.. semua binatang die sentuh, belai, bg makan.. naik.. kuda tu patut dua pusingan, satu amie, satu faheem.. fahmi takut, so faheem yg naik. bila turun die komplen, nape tak laju mama? haaa.. ade hati nk laju okeh.. heh!

Ini lah satu-satunye binatang yg disukai tiga2 budak ni.. Anak ayam je uolls.. berkali2 fateha cium. fahmi pun x takut. faheem of cos la kan..

Anak dara sorang ni.. selalu meriangkan hati mama dgn telatah die.

Mama n papa pun happy bile dieorg bertiga main sama-sama.. fahmi selalu jaga teha. sebab tu teha suke fahmi. faheem n teha macam anjing kucing. gaduh sokmo. tp kdg2 ngam jgk.. boleh main sama2.. 

Adik beradik kan...
kite baru abes defence proposal yg patut dibuat mase sem 2..
alhamdulillah.. hopefully lepas. barulah boleh submit borang hantar thesis.. huhuhu..

Friday, January 15, 2016 0 comments

Salam Bahagia di awal Januari 2016

Bahagia sangat.. muahahhaa...
Padahal kepala serabut dgn thesis n paper. adoi!

Sangat busy..
Sabtu next week ade presentation dgn assignment kene siap n hantar.
Satu2nye subjek wajib yg tertggl..
Patutnye sem dua. tapi al-maklum kite pemalas.
Hambek.. semua draggggg utk last semester.

So..
Sepanjang.. ni.. kite pulun study. study. n study. 
Pegi um pagi. Balik malam. Untung ade bibik. 
Untuk suami faham. huhuhu...

Salam 2016.

Arief Fahmi. 
Sekolah Baru. 
Mmg kite yg decide utk tukarkan die sekolah.
Pastu papa pun setuju. die yg uruskan semua pertukaran sekolah amie.
Siap kene g ppd.. pastu register kat sekolah.
 
So, amie dah tak g sriti. 
Sekarang kat Bandar Bukit Mahkota ni jek.
Sekolah harian biasa. Dekat dgn rumah pun iye.
Excited sgt die sekolah baru. Lg best dr sriti katanye.
Papa pun setiap hari bg duit blanja RM3. and hari2 jgk beli eskrim.. adehhh...
Amie sesi petang. so tghari, transport hantar faheem, akan amik amie ke sekolah. 

Sebab kite n papa adalah budak sports.. 
Wakil sekolah, zon, daerah sampai ke universiti bagai..
Jadi excited jgk kami menunggu sports ape yg akan die join. hahhaha...

Tali leher sekolah abes. Lencana x dpt lagi. Ni mase first day school. Belajar rajin2 sayang.
Arief Faheem.
Tadika baru. pun dah x hantar ke qdees. jauh la..
Tadika Celik Minda.
Masih pelat lagi bercakap. hahaha.. 
Tadikat kat bukit mahkota ni je.. dekat dgn rumah.
Pagi mama atau papa hantar. tghari transport amik.

Biaselah. die mula2 pun mmg tak suke sekolah die. 
Die mmg lambat utk sesuaikan diri kat mana2 tadika/taska/pengasuh..
Tapi sekali die dah suke.. yg tuuuu jekkkkk die ingat n nak.
Masih sgt manja. Tido masih carik mama.
Takde mama, baru carik bibik. nk berpeluk jgk. 
Berebut lah dgn Teha. adehhh...

Baju tadika x dpt lagi. so ni gambar yg latest. g tesco, mana2 ade air free, sume die amik. hahhaha..
Aishah Fateha.
8 Januari aritu. Genap 2 tahun. 
Kejap je kan. dah besar baby kite. huhuhu...
Dah pandai mcm2.. dah boleh ajak bercakap, berborak.
Segala benda kaler pink, baju, beg, mainan, buku, sudu pink --> eyya unye. (teha punye)
Die bahasakan diri die 'Eyya'. 

Baru jek nk lepaskan susu badan dgn die. 
Mmg susah. Mengamuk malam2 bile x dpt. huhuhu..
Pastu 3 malam bibik tdo dgn die. 
Skrg mcm dah faham, mama tak bagi lagi. hehehe..

Besday die. mama buat kek coklat je.
Sbb tu jela kek feveret anak2 ni. 
Beli kek lain, mahal2, x guna. Nanti dieorg x makan pun. huhuhu...
Papa belikan gown yg sgt cantik, sbb mama yg pilih. muahahaha..
 
Tadaaa... buruks kan.. tp habes! muahaha..

Ni lah dress die. Bukan senang nk amik gambo die. Tgh xde mood.

Semua gambo xnak senyum. Lightning pun x cantik. Tapi xpela.. Ni die.. fateha.. dua tahun sudaa..

Papa n mama?


Jodoh kan. naik turun tu lumrah perkahwinan kot. saket2 pun, last2 happy dgn die jgk kan. Benda yg kite happy, kalau boleh nk share dgn die jgk kan... hehehe..
Perkahwinan. 
Banyak sangatttt mendidik kite secara sedar atau tidak.
Allah uji perkahwinan kami. 
Allah jugalah yg selamatkan kami.
Dan Dia jugalah yg tambah nikmat seperti mana yg Dia janjikan..
Kepada orang yg sentiasa bersyukur.

Kene sentiasa ingat.
Kita tak mampu ubah suami kite. 
Takde org walau mak die sekalipun utk ubah sikap atau hati die. 
Anak-anak yg comel pun die masih mcm tu kan..
Even diri die sendiri pun tak boleh nk ubah hati die or sikap die sendiri.
 
Then, pesan seorang kakak.. k.alya..
Kite kene balik kepada pemilik hati itu.
Mintak tolong kat Dia. 
Sebab hati itu, manusia itu, suami kita itu, milik Dia.
Dan Dia-lah yg berkuasa di atas setiap sesuatu.
Baru kite sedar.. kite tak punye apa2..
So.. Dont ever lost a faith on Him.

Semoga 2016, jauh lebih cemerlang dr tahun sebelumnya. aminn.
 
;