Thursday, March 31, 2016 0 comments

Eyya Garden Updated Mac 2016

Oke. Eyya garden ni mmg selalu berubah2..
since pokok2 pun ada jangka hayat.
and pekebun die pun, selalu suka tukar-tukar pokok.. ** kite la tu kan. hehehe..
especially suke sgt nak cuba pokok2 rare..

tapi yg penting..
basic utk masakan tu, kalau boleh semua nak ade la..
senang nak guna bila nak masak.
takdelah membusuk atau kering dlm peti sejuk kan.. huhuhu...

Overall ye.

 Trellis tu feeling utk kacang peas.. tapi cuba jela kan.. skrg dah start bunga.. maklum kite ade anak dara. muahahah.. takla. ekcelli sebagai companion plant dlm garden.

Bunga depan ade pasu 5 biji color2 tu, vinca perwinkle. utk tarik serangga baik macam butterfly.. n bees.. makan kumbang2 jahat and proses pendebungaan.. 
Sebab kite dah start tanam petola and labu air.

 Masih xde plan utk menggunakan rumah bumbung hitam tu. 
Kite letak anak2 capsicum. Capsicum kan mahal kan..
So kite beli jgk satu set yg ade kaler hijau, merah and kuning..
Keringkan biji2 die, and semai banyak2.. puas hati nanti, nak bg kat org. heh.

 Gigih kite bertukang nak buat trellis atau pancang ke atas, sebab tak cukup tanah la kan... 
Sebab kite nak tanam petola dgn labu air.. 
Jadi kite nampak kat kebun bandar, ade org tanam rock melon secara menegak.
Tu yg kite pun design, potong, polish and cat. yang ikat en.suami. 
die pandai ikat2 ni.. kemas. macam pengakap. hehehhee..

Yang hujung belakang rimbun tu bukan halia. tapi bunga kantan. sebelah die daun kunyit.
Tanah blkg tu subur. 
Tanam ape je, semua gemok.

 See.. ni Bed 1 kita. Penuh dgn kang kung dan bayam merah. Kang kung tu mmg kita tanam. Bayam tu die tumbuh sendiri. benih dari pokok yg lepas agaknya. 
Bila kita bersihkan, baru nk tanam sawi, tengok die dah penuh sebelah tu. 
Mmg best la jiran2 kite. 
Tak mampu makan se famili..
Oh, nak gemukkan die, senang je. baja tahi ayam. 

Ni bed ke-4. Kite buat trellis tu utk kacang pea dgn timun mini. 
Letak oregano utk halau serangga. 
Ada ruby pak choy, sawi kaler merah. hehhehe..
Sawi kerinting, feveret.
Kailan..
Pastu ade dua jenis salad rare. Red frills mustard dgn oakleaf salad.

Bed 2 utk ulam dan herba - kita kosongkan. 
Ulam2 kat pasu petak beli kat kedai 2 ringgit.

Bed 3 utk terung. terung baru semai.
Saturday, March 26, 2016 2 comments

Potluck postgrad's roomates

Nak letak jugak walau dah lepas.
keh keh keh..

 Tadaa.. kiteorg 5 org je dapat bilik special ni.. 
dari kiri. an. illa. ajib. and taufiq.
Bilik ni jauh sikit dari lab dan gangguan. hehehe..
4 org tu semua baru register utk phd. 
Yang dah kawin no 3 dari kiri. yang lain, bujang.
kite. anak 3 hokeh!

Jadi dieorg buat relaks je.. sebab xde nak terkejar apa sangat..
xde komitmen keluarga sangat.. kecuali yg dah kawen tu la. 
selalu balik ganu tgk bini n anak. baik tau.
heh.


Yang banyak masak si an tu la.
Nasi goreng, ikan goreng, cencaluk tu semua die yg buat. 
Bahan dari sabah oke.
Kite bawak ayam goreng je. hahhaha... tu pun beli. x sempat la. 
mase tu nak jumpe prof.

Sushi tu, illa yg buat. Sedapnyeeeee....
Pastu kite dah try kat rumah. jadik! sedapnyeee..
mak ayah pun cakap sedap. papa pun approve. 
resepi nanti la kite share ek. hehehe..

ok. bai.
Friday, March 25, 2016 0 comments

Pergi Nurseri Sungai Buloh

Sebelum pegi.. kita baca blog orang dulu.
So, kite tau.. kat mana tempat yg perlu dituju. cewahh..

And kite bawak mak.
Sebab die dah lama sangat teringin nak ke sungai buloh.
Al-maklum, semua pokok and nursery pun amik dari sana kan..
Jadi tentulah murah sikit..
and yang paling penting, macam-macam ada..

Kita pegi berdua je.
Kite tau ayah akan bagi alasan yg banyak. heh.
Dari rumah dekat 45 min jgk.
Takpela. Kite pun mmg nak pegi.
Nak cari bunga utk companion plant dan pokok jambu nak tanam kat luar rumah.

Ok.
Untuk paling senang. Korang set GPS untuk ke UiTM sungai buloh.
Korang akan sampai simpang tiga hospital sungai buloh, belok kiri.
Lepas tula.. bolehlah perlahan kan kereta..

Kat area tu lah yg paling ramai orang suggest and lebih murah..
Kiri kanan jalan tu..
Walau tak sebesar tepi jalan besar, yg lot-lot tu.. still..
banyak choice.. n lebih murah..
jangan lupa menawar ye.

See.. Dari kedai yang kita singgah, bertentang dengan UiTM sungai buloh.. kedai yang ke-berapa tak hingat. hahhaa.. layankan mak.. 



Harga tu kadang-kadang ada yang sama atau murah sikit je dari nursery nilai yang kita selalu pegi. Tapi bezanya, kat sini, banyak choice, and apa keperluan berkebun, dari pelbagai jenis tanah, baja, racun serangga organik, perkakas berkebun sampailah tips2 pun, dieorg bagi. 

Kita beli bunga, pokok jambu dgn tanah hitam 10 hinggit. Yang lain, semua mak punya. Nampak mak puas hati.. and mak cakap nak pegi lagi. hehehe..

Orang yang minat je memahami kegigihan kami. hehehhehe..
Lepas ni nak bawak mak mertua pulak.
Mak kite suke tanam sayur.
Mak mertua suka bunga.
Kita suke sayur + bunga. hahhahaa.. senang dpt tips!

Monday, March 21, 2016 0 comments

Cara buat serbuk kunyit sendiri. Senang sangat!

Kite tau ramai yg tau.
Tapi masih ada jugak ye, yang tak tau.

So kita share.
Cara buat serbuk kunyit sendiri.
100% dijamin kunyit, tiada bahan tambahan. heh.
Jimat pun iya.

Step 1: Kumpul dan bersihkan kunyit. 
** Daun kunyit boleh terus guna atau simpan dalam peti sejuk. 

Step 2: Bersihkan, buang kulit dan tapis. 
** Ada sikit saya tanam balik untuk kegunaan seterusnya. Pilih yg dah ade tunas baru atau akar.

Step 3: Jemur kat matahari
** Saya ada 3 bekas

Step 4: Blend kunyit yang telah dikeringkan.Guna pengisar kering atau tumbuk je.
** Kalau boleh, jangan kering sangat ek mcm saya punya. Asal kering sudah, tak perlu kering sangat2.. Sebab nanti serbuknya sikit je.

Tadaa.. dah siap. Kasar-kasar sikit serbuknya sebab bergantung pada pengisar korang la kan. Tapi kite oke je. 

Kalau kunyit muda, baik korang tanam balik, sebab warna die pun tak pekat sangat. 
So, nak mantap amik yg tua-tua sikit. Baru lagi galak kuningnya. 
Tapi kita campur, sebab banyak je balance yg nak ditanam balik tu kan.

Pastu.. tanam lah dalam 3 tempat. Dalam pasu pun boleh. Yang ni, hasil kita tuai dalam bekas cat. Tu pun dah banyak kan. Baja tahi ayam je tau.
1 untuk kegunaan daun dalam masakan.
1 standby utk kisar bila dah habis.
1 tanam balik balance kunyit tadi.

Tula. Kite silap sbb sampai terlalu kering merengkot. Tu yg dapat separuh je bekas taufufa ni. Tapi.. ni pun dah sama berat dgn sepeket kunyit yg sederhana besar ye. Yang skrg ni harganya almost RM4 ++ kan.. Berat serbuk ni dalam 250 gm.

Biasa separuh taufufa ni, 2-3 bulan jgk baru nak abis.
Sebab kiteorg masak ayam goreng hampir setiap hari. hehehhehe..
Saturday, March 19, 2016 0 comments

Cuti sekolah main kolam dan tengok movie boboiboy

Kali pertama nk tgk boboiboy movie gagal.
Kat IOI Mall, Putrajaya.
Full oke! Mase tu minggu pertama ditayangkan.

Then. Gigih mggu kedua.
Kiteorg g kat Seremban 2. Malam2 pulak tuh. Sanggop! hahhaha.

Sebabnya..
Kat rumah ni.. hari2 boboiboy!
Kite download dari youtube under animonstaStudios tu..
So dieorg marathon la hari2 boboiboy.
Diselang seli dgn upin ipin.
Tapi eyya paling suke tgk boboiboy.

Akhirnye..

Okla. Movie die mmg kelakar n best! Anak2 pun happy.. Mak die pun happy! hahahhaa.. cume spt ramai orang cakapla.. apa perlunya kuasa die terlalu banyak sampai tujuh tu kan. Masa 5 kuasa tu, ok. Bila masuk tujuh.. *sigh.. gila kuasa betul pengarah die nih.

Tanda kiteorg nak support Malaysia produk, so gigihla kami tengok wayang. Yang lain tunggu torrent jek. hehehhehe..

Pastu esoknye.. Mandi kolam!
Since adam pun ade sekali, angkut semuanya termasuk bibik. heh.

Mase ni, faheem n amie tak puas hati sbb kene amik gambar dulu. hahahhaha... eyya yg sangat gedebab!

 Amie 8 thn. Adam 9 thn. Adam dah pandai berenang.. tercabar amie. gigih die blaja dr mama. sebelum ni, banyak sgt alasan nya.. heh.

The queen!

Thursday, March 17, 2016 2 comments

Feeling Down

Esok ade competition...
dalam fakulti je.
prof paksa.
of cos banyak kebaikan..
especially utk org yg kurang keyakinan utk public speaking mcm kite ni..
penakut.

of cos prof tau kan perangai sorg2 anak murid die.. muahahhaa..

tapi.

xtau nape. rasa down sangat.
malas nk buat apa2 pun.
sedih for.. tak pasti. banyak sgt. *sigh

competition tu.. masuk utk experience jela.
buat jela kan yg termampu. huhuhu..

3 min thesis.. competition ni dah worldwide.

ok. nk prepare slide. fuh!
 
;