Thursday, July 28, 2016 4 comments

Risau

Risau.
Phd akan diberi tempoh 1 tahun untuk menghantar surat senat dari tarikh yg sepatut nye kite habis blaja.
Sepatutnye kite abes bulan 10/2015.
Tp sbb extend 2 semester...

Now dah nak abes bulan 7.
Ade 3 bln je lagi to another october.
Is it possible?

Submit thesis pun bulan 6.
Boleh je submit bulan 5 tapi sebab nk masuk meeting fakulti dulu kan.

Dan selepas itu, kite tak boleh buat apa2.
Semua bergantung pd examiners.

Bayangkan viva orang yg tunggu sampai setahun?
Mmg terang-terangla dpt surat ganti rugi.
Surat senat tau.
Bukan surat thesis dah berjaya disubmit.
Sebab sampai tu jela yg kite dpt kawal.

Of course nak cepat.
Tak tau ape perasaan orang yg buat dan luluskan undang2 ni.
Undang2 yg bertukar-tukar tak mcm dlm perjanjian awal.

Apapun.
Jumaat ni. Harap Allah cepatkanlah viva kite.
Sempatlah submit surat senat pd bulan 10 ni. Aminnn..
Huhuhuhu...
Monday, July 25, 2016 0 comments

Kacang Panjang Merah/Ungu

Aritu cite bendi merah kan.
Arini kacang panjang merah.
Yang kite tanam ni, lebih kpd kacang panjang ungu gelap.
Takde ye kat pasar-pasar.
Jadi nak rasa, tanam sendiri. huhuhu..

Kebaikan kacang panjang merah/ungu ni, bagus untuk mengelakkan atau mengurangkan sel kanser payudara bg wanita. Selain tu, kebaikan same mcm kacang panjang, antioksida yg baik n mcm2 la. Hee..

Tak pernah dengar? Tak pernah tengok?
Takpe.
Kite pun takkan tau kalau sendiri tak tanam. hehehe..

Beli benih dari tangan hijau. RM2 je sepeket.
Tapi tengok dah ramai org jual benih bendi n kacang merah ni.
Tanam mcm kacang panjang biase.
Kite pernah buat post cara tanam kacang panjang.
Cari je dari link situ.

 Ini pokok kacang panjangnye. Satu pokok je yang merah, 3 pokok lagi kacang panjang hijau. Ye, 4 pokok je dah cukup.

Kacang merah ni, bunganye color purple.
Kalau kacang hijau, bunganye color putih.



 Ini die kacang panjang merah.
Die tak sepanjang kacang panjang hijau ye.
Mungkin baka pendek sikit.
Merah gelap sikit kan.

Mula2 mmg kiteorg biar utk panjang, sekali die tua.
Barulah tau, panjang die segini je.

Ni lepas bibik masak tumis air. Merah die hilang, tinggal gelap2 tu.
Rasa die, agak rangup dari kacang panjang hijau.
Pun rasanye lain sikit dari kacang panjang hijau.
Sedap bila dimasak, kureng sikit kalau buat ulam.
Better masak.

Bagi kite, hijau lagi sedapla.
Mungkin sbb kite dah biase kan.
Atau bibik masak tak sedap. hahhahahaha...

Tapi still sedap jek, rangup-rangup gitu.
lagipun kite mmg hantu sayur. Hehehe..
Sunday, July 24, 2016 0 comments

Geramnye! Arnab!

Jiran bela arnab.
Pastu die lepaskan.
Sudahnye, abes kiteorg punye sayur.

Penat-penat tunggu kobis besar. Abes!
Sawi separuh abes. sawi tak ralat sangat.
kobis mmg ralat.
kobis lama. 3 bulan. dah nak membulat. bukan rezeki kami. huhuhu..

anak-anak kobis yg lain, pun semua habis.
carrot pun. Anak terung n capsicum ade kesan makan sikit.
tak sedap agaknye. Hahaha..
geramnye.. huhuhu...

now en.suami dah pasang dawai kat pagar.

 Cauliflower dgn kobis bulat kite. Gambar sebelum.
Pastu, jumaat lepas, kite letak kat raised bed pertama, kiranye dari pasu ni, turun ke tanah la kan.

Now.

Habis ye. Huaaa... sedihnye..

Ni sawi pun kene. Tapi rasanye die lebih suke kobis. Anak-anak kobis dalam pasu kecik semua licin.
dengan carot, of cos la kan.

Semalam jugak, en.suami dah pasang pagar dawai hijau kat bahagian bawah pagar. huhuhu..
Oh, en.suami pun macam dah suke dgn kebun kite. hehehe..
Tuesday, July 19, 2016 0 comments

Babai bilik dan lab yang dirindui sudaa..

Semalam kite g lab.
kemas semua barang.
transfer semua data.
rasa sedih pun ade.

Dari bulan 10 2012.
Sem 3 nak berhenti, give up sebab x nmpak jalan.
Sem 4 tukar tajuk. Start zero balik.
Barulah ade novelty phd kite.

Ketawa. Menangis. Suka duka.
Ikut budak2 ni jalan sane sini. Jalan-jalan cari makan gitu.
Sampai melaka semata-mata nak makan mee bandung plg sedap.
Pastu balik. Gigih sangat.
Gugur dua kali sbb stress melampau.
Dari 55 kg sampai, ya ampunnn... gemoks nye. Hahahha..

Akhirnye..
Almost 4 tahun jugak.

Sebelum ni kite dengar je.
Dieorg kate, dieorg suke research.
Takde masalah nk buat research.
Tapi takkan buat phd kali kedua.
Now kite faham. And totally agreed! Hahahaha..

Sebelum.

Selepas.

Huaaaaa... rindu sudaaa...
Tapi kelegaan yang amat..
Now sambil cari kerja sementara.
Kite writing paper dr result-result yg belum publish.
and study jugak, ready utk viva.
tak tau bila.
seram.

Monday, July 18, 2016 0 comments

Cara kita semai benih

Kite dah semai benih baru.
Seronok tengok pembesaran benih.
Yezza, sape keluar dulu. hahaha..

Biase benih sawi dan kekacang antara benih yang paling cepat bertunas.

 Ni raised 1 kite. Penuh dgn sawi, dan anak-anak pokok.
Raised 2 kosong. keh keh keh. 

Cara kite semai benih, ade dua.
Satu, semai guna tanah.
Dua, letak dlm tisu yg dibasahkan, kemudian dlm zipper bag, simpan dlm peti sejuk seminggu dua.
Yang ni biasenye utk benih cold season mcm kucai, leek, chinese leek.

 Ni antara benih-benih yg kite nak semai.
Ade sayuran, buahan dan bunga especially bunga matahari.
Dua-dua mak nak ye. Jadi kite semaikan je.

Oh, benih kite mmg sgt banyak ye.
Beli sikit2, simpan dlm chiller, insyaallah tahan 2 tahun.

Dalam plastik merah tu, peatmoss.
Tanah semai benih mmg kite suke peatmoss. 
Sebab percambahan tu lg tinggi berbanding pakai tanah biase.
Kalau takde, kite pakai je tanah biase, yg tiada baja.

Jenis benih, kite tak bape kesah jenama ape.
Kalau jenis benih rare, banyak la kat tangan hijau.
Selalu jugak kite beli dr tanamsendiri dan semuamenjadi.
Jenama green world, kalau kat tesco mmg mahal sgt. Satu sampai dekat RM4.99.
Tapi yg ni, kite beli kat kedai baja, satu RM2.50 je. 
Tak kuasa beli mahal-mahal. Belum tentu hidup. hahahhaa..

Ni jenis tray yg kite guna. Yang tray kecik2 ade 6 lubang tu, biase kite guna untuk benih yg paling lama nk bertunas, yg special, yg sikit je benihnye (satu pek ade dua, 3 biji je benih). Atau nak kene tunggu lama, sampai betul-betul besar baru boleh alih. Macam terung baka rare, zuchini, kohlrabi, cili baka rare.. pendek kate, yg special. hahaha..

Tray besar sesuai untuk nk tanam benih yg banyak dan cepat bertunas. 
Cepat nak dialih, mcm sawi, kailan, cili benih biase, terung biase, bendi.

 Yezza. Kite suke guna batang aiskrim untuk penanda.
Lepas tanda, nak alih pun senang, korek je guna je batang aiskrim tu.
Tapi biase kite beli yg xde kaler2. aritu abes, terpaksala yg kaler2.
Amaran: kene rembat dek anak-anak.

Tadaa.. Pastu letak kat kawasan yg sesuai.. Kurang panas.
Ade cahaya matahari tp teduh.
Disebabkan kite guna peat moss, die sgt bagus serap air. Jadi kite siram sehari je sekali.
Kalau lebih siram, benih akan rosak, and korang boleh jumpe ulat-ulat pulak kat tanah tu. huhuhu..
Thursday, July 14, 2016 0 comments

Eyya Garden July 2016

Sebab cuti 2 mggu..
Kite minta tolong auntie jiran siramkan..
Ade lah pokok yg survive. ade yg tak.
Tak salahkan auntie tu.
Cuaca terlampau panaspun iye.
Tu pun, byk yg dpt diselamatkan, thanks to auntie. hehehe..

Pokok mmg x byk.
sebab bulan ramadhan mmg tak semai langsung.
sbb nilah. takut tak dijaga masa raya.
so. arini insyaallah kite semai byk benih baru. hehehe..

 Ni gambar sehari selepas balik dr raya. Memang kite susun semua pasu kat satu tempat utk mudahkan auntie siram. Sawi sampai berbunga. Kobis, dua-dua layu. Yang lain, alhamdulillah sihat. hehehe..

 Pokok kacang ni klakar. Satu batang je kacang panjang hijau. dan satu batang kacang panjang merah. Yang lain xdak. now baru berbunga lagi. hahaha..
Kailan, alhamdulillah, gemok!
Ni kailan jepun.

See. ade yang mati. nasib ade dua pokok kacang buncis renek. satu mati, satu hidup. kering yg amat. dah berbunga n berbuah pun.
belah kanan tu timun renek bush master. tapi tak renek jugak kan. hehehe..
dah berbunga, insyaallah, tak lama lagi berbuah la tu.

Aritu kite ade update kan another 3 labu. now dah besar. pandai masing2 carik tempat untuk bertenggek. hahaha.. kite mmg biar jek.

 Jambu antara buah yg sangat baik utk org berdiet.
Disebabkan mahal nk beli kat giant, kite tanam sendiri. hahaha..
Kat kawasan jiran kita, hampir semua rumah tanam mangga. Ade lah jambu air satu pokok.
Kite tanam jambu batu kat depan rumah. hehehe..
Alhamdullillah. dah banyak buah die. yeah!

Ni tembikai kecil, sugarbaby watermelon. satu pokok je yg survive, lain mati. huhuhu..
Sian die. nanti ptg ni, kite semai kawan die, honeydew dgn cantaloupe melon.

So far, sayur mmg tak beli sangat kecuali kobis n tomato.
Sawi ade. kailan ade. pucuk labu ade. cekur manis ade. ulam-ulam pun banyak.
bendi n terung pun ade.

Ni tadi. hasil terung putih. 5 biji. Dah digoreng, nak masak sambal je.

Ok. mmg tak byk pun.
Kacang botol pun mati kekeringan, so nk semai lagi.
Petang ni insyaallah semai benih2 baru. hehehe..
Friday, July 1, 2016 0 comments

Tuaian hari ini - Labu manis dan Terung putih

Ok.. esok dah cuti.
Confirm arini jem, ramai org balik kampung.
Jadi.. jangan haraplah kami balik arini..
Esok tak pasti, follow en.suami.
Tahun ni raya sana dulu.

So arini.
Saje je kite share tuaian hari ini kat fb.
Ekcelli, malu sbnrnye nk share sblm ni.
Hari ini gagahkan diri utk share.
Mane tau boleh share minat yg same dgn kawan2 yg kite kenal kan.. hehehe..

Pokok labu ni makin besar. daun-daun yg matang, kuning, kene selalu buang. rugi nutrien kpd die. Fokusnye nk besarkan buah kan.
Tapi disebabkan kite tak suke bersemak or tak teratur, so, mmg selalu kite kawal supaya tak di luar kawalan. hee..

Yezza.. ni buah sulong labu kami.
Auntie jiran nampak agaknye mase amie nak petik tadi, terus datang, siap minta sikit.
Pastu kite cakapla, yg ni nak masak, auntie tggu buah yg lain. huhuhu..
Nak bawak balik pekan ni. Kredit to en.suami la kan.

Hero yang petik buah labu ni. Kene lah pakai sarung tangan sebab batang-batang daun labu semua tajam-tajam. Lagipun, tiga-tiga anak kite mmg ade sarung tangan kebun beli kat daiso.
Kan dieorg pun semua suke berkebun. heh. pokok jahanam, xyah kira la. hahahaha..

Ni another 3 pumpkin yang baru dikahwinkan aritu. 2 tu tergantung, kite biar je.
Sebab kite tanye kat kebun bandar, dieorg biar je. so.. kite biar n observe jela.
risau jugak, kalau dah berat sangat nanti, tak terputus ke kan. hm..

Terung putih. Suke sbb suci je warnanye. Terung jenis ni mmg tak besar sgt. Ni pun kira besar.
Selain ni, kite tengah tanam beberapa jenis terung lagi. Excited dgn benih rare. hee..

Nak jugak. Die suh mama amik gambo oke.

Oke. Ni tuaian hari ini. Labu nk bawak balik kampong. Terung nk goreng sambal hijau untuk sahur esok. Sawi tu untuk berbuka nk masak bihun goreng singapore je. Malas nk masak lauk.
Nak buat kuih. 

Senang kan.
Petik-petik je kat halaman rumah. hee..

Lepas raya, kite penuhkan balik semua tanah yg ade.
 
;