Tuesday, August 30, 2016 0 comments

Si Bayam

Kite suke bayam.
Sedap kan!

Bayam antara sayur yg paling cepat dan senang ditanam.
Tak sampai sebulan ye, dah boleh masak.

So kali ni, kite tanam dua jenis bayam
Bayam putih and bayam bangladesh.
Bayam putih bukan warna putih tau.
Warna die tetap hijau, cuma kecil sikit dan bulat.
Bayam bangladesh ni, kite jakun sikit. hehehe..

 Gambar kat atas ni pada 15/8/2016. Selepas hari ke-6 dari tarikh semaian.
Ye, kite tanam kat bakul je. Bakul kat kedai 2 hinggit.

Yang bangladesh tu, keseluruhan die warna ungu. 
Kite yg semai, jadi jarak-jarak sikit.

Yang bayam putih tu, rapat sangat sebab tukat semai tu, si minah murai tulah.
Habes banyak gila die tabur.

Jadi, kita keluarkan sikit, tanam kat raised bed yg kosong.
Kalau tak, die lambat besar tau.

 19/8/2016. Selepas 4 hari dari gambar di atas.
See. Hijau masih banyak yg perlu dialih.
Jadi nampak yg bayam bangladesh akan lebih cepat besar.

25/8/2016. Kannn... kite dah cakap. Bayam bangladesh besar dulu.
Bayam putih tu, kite pindahkan lagi tempat lain.

Cantik pulak bayam bangladesh ni.
Rasa mcm susah nk jumpe kat kedai or pasar kan.
Biase yg ade, bayam merah hijau tu..

So. Kiteorg pun petik and masak dulu lah bayam bangladesh ni.
Nak masak, baru petik. Best kan. Fresh sangat!
Minah tu excited, padahal die tak makan pun bayam. heh!.

 Tadaa... 29/8/2016. Harini kiteorg tuai bayam putih pulak.
Amik yg besar-besar je.
Kiteorg tuai, tinggalkan batang and daun yg bahagian bawah tau.
So, nanti senang, die boleh hidup semula lagi cepat dari kite semai benih.

 See.. Bersepah bayam yg dialih. Letak kat raised bed sane sini. hahaha..
Pokok zuchini pun dah besar. happy!

Disebabkan alih, die merajuk sikit kot.
Jadi lambat sikit pembesarannya.
Tapi takpe, kite nak buat masak, secekak je cukup kan...

Then. Kita perkenalkan Bayam Malabar. Bayam ni menjalar. Jadi kite tanam kat trellis yang sama dengan kacang panjang. Sebelah menyebelah gitu.
Orang kate, die berlendir sikit mcm bendi. dan sedap.
Carik kat pasar, giant or tesco tak jumpe.
Dat's why kita tanam sebab nak cuba.

Benda yang tak berapa best bila ade auntie jiran kite, die minta bayam tu..
Kite mmg biase bagi.
Tapi kebetulan hari dia minta, kiteorg nak masak.
And dahlah pertama kali nak rasa.
Sebelum tu die jugak yg cakap, kenapa tanam bayam.
Bayam murah. you pergi beli jela.
Aiyo.. Tu yg kite cepat-cepat nak bg besar bayam bangladesh tu.
Dah besar kite bagi die. Kalau tak, merajuk. huhuhu...

Apapun. Tanam bayam mmg best.
3 minggu je dah boleh tuai kan.
Baja AB dan tahi ayam jela selang seminggu.
Cepat dan sedap!
Monday, August 15, 2016 2 comments

Eyya Garden Ogos 2016

Oke. nak update kebun untuk bulan ni.
Kite ade upload kat fb.
Just keseluruhan garden la.
Segan nk tunjuk satu-satu pokok. hehehe..

Tapi kali ni..
Banyak sikit gambarnye ye. sorry. huhuhu...

Ni belah tepi kiri rumah yg bercantum dengan jiran sebelah. Tanah ni, banyak sangat batunye, and kalau hujan, memang banjir kat bhgn hujung sane tu.
Kat area ni, kite letak pandan, daun kesom, limau purut, kari, mulberi.
Kat hujung tu ade tingkat kan, daun sup n daun bawang.
 
Ni percubaan kami yg pertama, tanam keladi dlm pasu. Tengok jela nanti hasil ke tidak. huhuhu..

Ok. ni die eyya garden nye.

Siap ade tong minyak masak kan. hahahaha.. dah tak kira cantik ke tidak. kate nk jimat, pakai jela yg ade n murah-murah. hahaha..

 Gigih tanam semula kacang botor yg mati kekeringan mase raya. Ade cili, kacang peas (tak tau boleh survive ke tak), anak pokok capsicum dengan bendi.

Betik tu? Betik sekaki. Saje try. Kalau akar die teruk sangat pecahkan simen, kiteorg cabut lah cepat-cepat. Hopefully tak la kan. Kate sekaki. huhuhu.. try jek.
Pokok terung, cekur manis, asparagus, cili jambak, oregano (untuk pizza n pasta). 
Anak jawa celop tapi fefeeling suke sgt pizza, macaroni n spageti. Layankan jek.

 Ni bahagian sugar baby watermelon. Polistrin tu kentang (gigih cuba lagi, dah ade serbuk kulat kalini, hahahhaa). 
Dalam dua pasu tu, anak broad bean.
And kite baru tanam dua anak labu, jenis butternut squash kat tempat labu aritu.. 
Tengok jela boleh tak die hidup di bumi kite. hehehe..
Sangat mahal kan. Pumpkin sekilo RM3.99. Butternut squash ni sekilo RM29.90!
Of course tak tau rasa die mcm mana, sebab nk beli pun tak mampu. hahaha..
So, kite try tanam.


 Ke belakang.

 Dua bakul besar tepi dinding tu, kite letak labu air. Dua pasu sebelahnye yang dah ade tali tu, rock melon. Dua bakul besar depan tu, bayam merah dan bayam hijau. 
Polistrin tu asparagus dengan kailan.

 Ni depan. Pasu kecik-kecik tu semua bunga.Hibiscus, Zinnia.
Dari belakang yang tinggi dalam pasu tu, pokok mangga (Serius, tak pasti sebenarnye, hahaha), lemon and limau kasturi.

 Kat tempat ni dulu penuh dengan labu kan.
Now kite letak halia kat bhgn belakang, terung (jenis lain-lain), capsicum hijau dan lada besar.

 Malas nk susun cantik-cantik. Jadi main cucuk-cucuk jek.
Yang macam jari tu, jejari keledek. Penuhkan die kat raised bed 1 ni.
Ade kacang buncis renek dua pokok.

 Raised bed 2 ni, ade turnip mcm radish, bayam boomsdale, bendi, capsicum, bayam hijau, kobis sepokok, zuchini sepokok. hahaha..
Dah besar ni, penuhla nanti. hahaha..

Banyak anak-anak pokok jek.
Sebab kite baru start semai mase lepas raya aritu. 
Padahal mase balik raya aritu, hijau lagi semua kan.
Tapi takpelah. kejap je ni. hehehe..

Ha.. lupe kejap pasal viva. heh!
Now dah seram semula.
Oke studi. Bai.
Sunday, August 14, 2016 0 comments

Seram

Ok. 2 paper dah submit kat prof.
Hopefully prof cepatlah submit ke journal.
Ekcelli, pembantu die. aminn..

Kat sini, kene guna akaun lecturer yg main supervisor.
Takleh guna akaun student.
Tapi takpelah, as long as first name tu nama kite kan. hehehe..
Geram dgn pembantu tu jek. hahaha..

Ade satu lg paper untuk conference.
Yg ni kene buat betul2 jugak, sbb conference best.

So far.
Ade lg seminggu due date reviewer check thesis kite.
makin seram.

So.. skrg kite byk lepak kat library ukm.
Study situ.
Takde budak2 kacau.
Dekat dgn rumah.

Ok. kene siapkan cepat slide.
and gigih study semua fundamental untuk thesis n viva.

tapi......
nanti kite update kebun jugak eh. hahahahhahahaa...
ala.. tu kejap2 je jenguk. belah pagi atau petang.
pun tak sampai satu jam.
panas la konon. keh keh keh...
sikit-sikit, lama-lama kemaslah kebun tu.
sbb banyak tanam pokok baru, so banyak pokok kecik-kecik lagi. hehehe...
Wednesday, August 3, 2016 4 comments

Tuaian minggu ini. Labu manis dan Terung putih. Awesome.

Kat fb, kite asyik share je pasal hasil tuaian.
Segan pulak. huhuhu..

Tuaian sepanjang 2 mggu ni.
Labu n terung putih la yang paling ketara.
Kunyit pun skrg kite dah tua lagi.
Serbuk kunyit dah habis. Memang dah xyah beli.
Sebulan setengah, mmg gemukla kunyit-kunyit untuk dijadikan serbuk.

 Susunan: Bibik
Photographer: Mama
Gigihkan bibik kite. hahhahaa.. 3 biji labu, pucuk labu dan pucuk manis. 
2 biji belah 3, bagi kat jiran-jiran. 
Masing-masing happy, sebab isinye cantik, warna kuning.
Kalau beli, warna oren kan. Ni tak. Kuning.

Yang masa hari pertama petik tu, tak amik gambar.
Ni yang hari kedua. Masih kuning, tapi dah gelap sikit.
Awal-awal tu, memang kuning muda yang cantik.

Barulah tau, lagi lama labu dipetik since labu tahan berbulan-bulan..
Lagi Oren warna isinye. Dan kurang manisnye.
Oooo... baru tau. hehehe..

 Kite dah buang pokok labu. 
Dah tua pun. 
Dah tak banyak bunga.
Longgokan daun-daun labu.

Buat mase ni, kite kosongkan je dulu.
Sebab tengah semai labu baka jenis lain.
Harapnye menjadi jugakla nanti.

 Terung bujur putih. Cantikkan.
Aritu tak banyak, harini banyak pulak yg masak.
Pokoknye pun, ya ampunn.. besar oke.

Kite excited.
Tapi bibik lagi excited. 
Pagi-pagi dah ajak teyya petik terung.
Gigih amik bekas n letak kat atas tu, atas ni, utk amik the best shoot. hadoo?
Hahahahaaha..

 Ni pokok terungnye. Makin besar.
Bibik rajin letak air basuhan ikan.

Kunyit pun iye jugak. Isi basuh, jemur, blend utk dijadikan serbuk.
Daun simpan utk letak dlm masakan especially masak lemak or rebus kerang.

Ok. Batangnye dgn akar tu, kite tanam balik. Yang sebelah penyodok tu.
Bibik ajar, die kate, die tanam mcm tu.
Biase kite guna kunyit tu jugak, tumbuh tunas, dan tanam kan.
Kali ni, lagi jimat, isi dan daun amik, hujung tu ade akar ditanam semula.
Kite cuba ye. sebab tak pernah tanam mcm tu.
Hasilnye kite bgtau nanti.

Kebun kite dibersihkan.
Bukan setakat labu, kecang panjang hijau yg sakit, timun, semua pokok-pokok yang mati mase raya aritu dah dibersihkan.
Clear jugakla.

Jadi. Gambar kebun, nanti jela. hee..
Tuesday, August 2, 2016 2 comments

Besday Faheem 5 years old

Alhamdulillah.
Faheem dah 5 tahun..
Kejap je dah besar anak mama..

Cakap die. Dah besar nak jadi apa?
Jawapan die: 'Dah besar nak jadi mcm amie'....
Alaaa sweetnye.. seorang adik yang memandang tinggi abangnye yg ntah apa-apa itu.
hahhahahaha..

Bkt mahkota memang takde kedai kek.
Kat bndr seri putra ni, ade 2 je kedai kek. satu kek secret recepi.
Tak berkenan nk beli. Lagipun sebab nk deko-deko gitu.

Tahun lepas tempah mcm litar lumba kereta.
Hasilnye. Dahla dieorg lupa kene bukak awal. 1 jam tunggu.
Comot! Sangat!

Ok. Tahun ni. Ntah kenapa, kite masih gigih hantar kedai yg sama.
Kalini, terus jumpe owner die.
Staf yg tahun lepas dah resign.
Owner pun meyakinkan.
Semalam. Again. Bukan setakat lupa bukak awal kul 9 pagi.
Lupa terus buat kek besday faheem!
Memang jadi the hulk!

Tapi takdelah kite naik suara ke ape, nak marah pun, staf die je.
Memang sangat kecewa.
Dua kali besday faheem.
Mama percaya orang yg salah.

Bayangkan die dan budak2 tadika menunggu.
Semua tau arini besday faheem.
Agaknye dah wish pagi2 mase asembly pagi.

Dan-dan kite minta balik deposit.
Drive laju ke nilai. Beli kek kat sane.
Ade 1 kg je plg besar.
Sebab kelam kabut, tak pikir nak beli 2 biji.
Budak2 ade 36 org.

Sampai tadika, semua budak bersorak. hah!
Bayangkan kalau kite give up tadi.

Faheem turun, nampak kek n beg goodies untuk kawan2 die.
Terus die peluk n cakap, 'me kasih mama'.. ye masih pelat.
Tapi perasaan kene peluk slps marah, geram, kecewa, kelam kabut... hilang semuanye.

Mama cume nk buat yang terbaik untuk anak-anak. huhuhu..

 Kek coklat biase kat kedai kek. 

 Nasib mase ni die tak tanye, mana boboiboi die. kite ade letak 3 ekor ultraman kat situ kan.
Die pun budak je kan. Tetap happy.
Yang kecewa tu, mamanye je. huhuhu..

 Center of attention semalam.

 Tak boleh tahan utk peluk die kuat-kuat.
Badan dahla kurus kerempeng.
Makan banyak. Membuang pun banyak.
10 kali makan, 10 kali g jamban. Bukan salah kami tak bg makan. Hahahaha..

Tapi owner tu, wassap kite. 
Die minta maaf bagai. 
Bayangkan kite call, msg die tak boleh. 
No hp yg die bagi kat resit, tak boleh call.
No hp kat signboard kedai, kene barred.

Rupanye guna no lain.
Die kate, die tengah bakar.
Die suruh amik jugak. Percuma.
Kite dah tak mampu nk dtg kedai die.
Kite tanye en.suami, die kate, nanti petang die amik.

Biase lah. lelaki. kalau die yg amik...
Hancur kek. hahahaha..
Ni kek yang patutnye kite tempah. Kek coklat span strawberry 1.5 kg. 
Yang patut cukup utk 36 budak.
Boboiboi kuasa 5.
So, malam tadi, dgn kiteorg la pulak kan.
Petang nanti, bagi2 kat jiran2.. Banyak pulak kek nye.

Apapun.
Happy birthday faheem.
Mama sayang sangat kat faheem
Jaga solat ye sayang.
Semoga jadi anak yang bermanfaat kelak. aminn..

Monday, August 1, 2016 0 comments

Cara mudah tanam kucai

Kucai, antara benih yg sangat mencabar untuk ditanam.
Memang mudahnye kalau beli je dari pasar, n tanam mcm tanam serai kan.
Potong bawahnye, letak dalam air, bila keluar akar, baru tanam.
Tu pun boleh.

Tapi. ntah, kita nak jugak cuba dari benih.
Nak blaja la..

Tapi..
Belilah benih kucai jenama apa pun, takde jenama ke..
Memang gagal.
Mak kite try pun gagal.
Berpeket-peket.

Cuba pakai peat moss.
Dari penuh sepeket, yang hidup tak sampai 5 helai. adoi!.

Then. kite study sikit.
Rupanye benih kucai ni, asalnye dari cool season.
Jadi cara nak handle benih cool season ni, of course la kene sejuk, redup.

Paling senang?

1. Letak benih atas tisu. dan sembur dengan air (basahkan)
2. Masukkan dalam zipper beg atau bekas kedap udara.
3. Masukkan dalam peti sejuk (chiller) selama seminggu.

Hasilnye?
99 % semua benih bercambah!

Mase tu dah terkejut, takdelah kite nak sampai 100 pokok kan..
Jadi kite semai pun sikit, dalam 50 anak pokok.
Bagi-bagi kat orang je nanti.
Sebab kucai boleh ditanam dalam polibeg je.

 Nampak tak, semua berjaya tumbuh akar. Almost 99 %.

 Ni cara kite tanam kat tanah. Jangan dalam-dalam, sikit je mcm ni.

See.. Semua yg kite tanam tu, 99 % jugak bertunas dan bercambah.
Letak kat tempat redup jugak ye.

Yang ni kite dah letak die kat tempat panas.
Satu pokok tu pun dah bercabang.
Mase ni, die perlukan baja organik atau baja hijau untuk pembesaran.
Boleh alihkan supaya die ade ruang utk besar.

Now dah alihkan. Pasu yg atas ni, letak 3 pokok je.
Sebab akar die, menjalar n besar jugak tau.
Walaupun masih kurus. Hehhee..

Nanti kite update lagi bila dah beaar.
 
;