Sunday, November 13, 2016 0 comments

Rock Climbing & Abseiling at Gua Damai

Another bucket list checked.
Yeay!

Siap masak untuk lunch.
Terus ke gua damai, batu caves. waze je ye. 40 min dr rumah.
En.suami pun dah start jogging kan..
So, mase kite nak g tadi, die pun nak g jogging.
Bila die dah fit nanti, sangat tak sabar nak heret die daki bukit n gunung bagai kan. Heh!

Rock climbing ni, banyak tau bakar calori.
30 min je dah dekat 500 kcal burned.
Korang naik, korang tau la kenapa. Fuh!

Harganye RM75 je.
Kite join dr group hiking kat fb.
Since kite first time.. Banyak jugakla yg blaja arini.

Ni Gua Damainye..

As beginner.. kite start dengan yg rendah je la kan. Mula-mula tengok, ala rendahnye.
Macam senang kan. Crew tu mase naik nak pasang tali pun, nampak senang, kejap je.
Sekali naik. Hambek!
Mulut bising tangan and kaki tak tau nak sangkut ke mana. Hahaha..
Nasib adik yg pegang tali keselamatan (team hiking) tu relaks je, 
Akak letak kaki kat atas tu, ke kiri sikit.. kanan sikit.. kikiki..
Sekali turun, berpeluh2!
Tu baru yg rendah tau.

Kiteorang takde yg daki sampai puncak bukit tu ye. Separuh je. Tu pun...
Kat bawah ni.. gambar kite daki yg separuh tu.


Ade orang panggil, port tengah baik pulak tu kan.. Senyum la. kikiki.. 
Then..

Mase kat atas ni.. tak boleh tengok bawah sangat pun. 
Sendiri gayat tapi ade hati nak climbing. Ko hado? Hahaha..

Mase ni, ade beberapa kaki lagi ke tali penanda.
Senyum je kan. Dah give pun ade. Tangan dah merah2, menggeletar, melecet.
Lutut dah sakit2, siap lebam sebab bila tergelincir, kite tahan pakai lutut. Hebat kan? Hahaha.. Sengal!

So.. kite dah blaja jugak la kan..
Lenkali, tahan kaki, pakai lah kasut climbing tu je, bukan pakai lutut. 
Pakai juga pembalut lutut for safety.
Badan kene sentiasa dekat dengan wall.
Tangan, beli glove.
Put the weight kat kaki, bukan tangan. Sudahnya, ko lenguh satu tangan. Heh!
Means.. exercise kaki dan plank paling sesuai untuk diamalkan. Later ar. kikiki.

Ni dalam gua batu bulat tu. Nak abseiling ala-ala bomba turun bangunan gitu. 
Pastu tudung kene ikat belakang ye. Kalau tak, sangkut pd ikatan simpul mase nak turun.
Budak yg first tu la dah sangkut.

Kami bertiga sampai dulu. Fiza, k.shida n kite la kan.
Tak kenal pun mula2. Masing-masing datang sorang2.
Kat situ la kite make some friends. Semua peramah. Cool!

By the way.. kalau korang rasa kite dah tua sangat nak join benda ni..
Tadi ade kakak paling tua, umur 43-45. So, think again.
Nak challenge diri sendiri. Nak bina kekuatan diri. Nak mencuba benda baru.
Macam-macam la kan.
Experience is the best!

Insyaallah datang lagi.
Next year.
Sunday, November 6, 2016 4 comments

15 kg yang lalu

Slowly..
Penurunan berat masih berlaku..
Cuma kadang2 lupa diri jugak. Hahaha..

Dua hari ni..
Jogging dengan en.suami kat tasik bkt mahkota..
Yela.. bila dah banyak sangat penyakit..
Masing-masing pun tau betapa pentingnya kene maintain fit untuk sihat kan..
Tulah tujuan utama. Nak sihat.

Kita selalu tengok gambo kite gemok.
Supaya beringat. Nak lagi ke jd mcm tu.. huhuhu...
Ni ha..

Ingat makcik gemok ni.. 80 kg dengan pendek 154 cm je.
Tmah kata, bentuk muka pun xde. hahaha..
Mase ni, naik tangga level satu pun, yg ampunn.. banyak sgt peluhnye.. penatnye.. mengah!
Jalan jauh sikit pun tak nak. Penat. Kalau boleh golek, dah lama bergolek je.
Punyalah tak nak jalan. Hahaha..
Slow je mase ni sebab badan yg berat.
Nak mengaji pun.. nafas pendek-pendek.
Kulit jadi makin gelap, berjerawat dan kasar. huhuhu..

Now.. alhamdulillah..
Turun lah jugak.. sikit demi sikit..
Badan pun dah rasa makin ringan. Cergas.
Demi mencapai normal bmi! Chayok!

Gedik kan. Hahaha..
Nak tunjuk dress tu sebenarnye. Suke sangat. Cantik sangat. Kainnya pun lembut sangat.
En.suami belikan kat Gulatis, lepas bersalin teya dulu.. 2014.
Tapi during that time, very the ketat, tersembul lemak sana sini.
Macam nak koyak la baju tuh bila dipakainya.
Tapi tetap beli.. konon akan turun lah berat masa raya nanti.. Sudahnya.. tersimpan rapi dlm almari..

Sampailah masa nak konvo aritu..
Teringin nak try.
Sekali.. tadaa.... muat! Yeay! After 2 years ye..
Ni lah dress yg kite pakai mase konvo. hehehe..

Gedik lagi kan.. dalam bilik air pun jadi. kah kah kah..
Beza kan muka kite sekarang dr yg gemok tadi..
Baru ade shape muka.. huhuhu..
Muka makin bersih, jerawat takde. jeragat jela.. 
Dah tak kuat berpeluh. Jalan jauh pun oke je. Sebab masih jogging masa weekend.
Nak jaga stamina.
 
Minggu ni punye timbang..
65 kg.
Total loss: 15 kg.

Gigih lagi! Chayok arni!

 
;