Tuesday, October 3, 2017 0 comments

Birthday ke-33

Sebenarnye..
Dah seminggu jugaklah en.suami belikan hadiah..
Hadiah advance birthday + advanve lahirkan anak die no-4. kikiki..
Disebabkan ade dua.. so bolehlah minta mahal sikit..

Kite memang nak beli handbag..
Handbag bonia kite kecik je.
Buku merah yg check-up baby tu pun tak muat.
So, nak yang sederhana besar..

Mula-mula..
Tengok longchamp.. pastu yg budget rm300-400 je...
Pastu tengok coach dengan micheal korrs yg budget dalam rm600-800..

Sekali bila sampai JPO. hahahahaa...
Sabo jela kite.. Nampak benda lain sudaa...

Tadaa.. Kite dah tak nampak handbag yg budget2 kat atas tu.. hahaha..
Happynye.. ni first time ye.. dapat handbag yang cecah RM2k ++.. 
Nasib mase tu, tengah sales.. but still cost thousand something. 
Ye, lepas ni, kite memang boleh beli lagi mahal dari ni.. 
Tapi sebab ni first time.. kite nak jugak ingat n hargai en.suami..
Beli sendiri and hadiah lain kann..

Dalam keadaan nak guna banyak duit, sebab bibik baru nak sampai, bibik lama nak balik.. 
baby pun nak lahir.. akikah lagi..
die pun setiap minggu ulang-alik bangi-pasir gudang..

And bila die boleh bagi lagi hadiah.. Terharu.

Gambo feveret kite dengan en.suami. Mase ni kiteorg g gunung nuang.. first time panjat gunung sama2.. Alhamdulillah.. first time tu jugak sampai ke puncak walau cabarannye, memang nak menangis mase turun tu.. huhuhu... tapi sebab die ade mase tu.. cekal tu pun ade. kinabalu lagi senang. serius!

Walau en.suami tak baca pun blog ni..
Walau badai pernah melanda.
Walau pernah berada di hujung tanduk.
Dan ada beberapa tahun, masa besday kite tulah kemuncak beberapa badai.
Beberapa tahun jugak tak celebrate.

Tapi semuanye atas kehendak Allah jugak.
Hati manusia tu, milik Allah.
Dia yang membolak-balikkan hati tu.
Dia yang tarik, Dia juga yang memberi.

Thank you very much my dear en.suami.

Minggu ni, kite dah 36 minggu.
Patutnye due 27-oct. Means ade 3 minggu lagi.
Tapi semalam check-up, kepala baby dah engage kat bawah.
So bawah tu, memang dah sentiasa sakit.
Tanda-tanda nak bersalin tu semua dah ade..
Cume belum leaking and contraction jela kan.

Jadi kite nak jumpe boss arini..
Harap boss bagilah cuti minggu depan.
Sebab selasa minggu depan, appointment dengan Dr.Mashitah kat Hospital Az-zahrah 
(serik dengan An-nur dulu-dulu masih ade, hahahaha)..
Ingat nak minta induce je.
Sebab nak mengajar pun dah tak larat dalam keadaan sakit-sakit kat bawah and belakang.
Tak fokus mengajar dalam keadaan sakit kann..
Tu belum lagi yg mencirit je kan.. adehh..

Hopefully, dipermudahkan dan semuanye selamat.
Baby oktober!

Thursday, September 28, 2017 0 comments

Bibik nak balik sudaa..

Ok.. bibik kami nak balik sudaa...

Die datang bulan 10 tahun 2015..
Masa kite belum abes phd.
Masa tu, teyya baru je setahun beberapa bulan.
Pengganti bibik ro..

Datang la bibik yem.
Bibik ni masa mula-mula datang..
Badannye besar, kulitnya gelap.
Rupanya kat sana die kerja sawah padi dgn kelapa sawit.
Suami dah 3 tahun tak balik langsung lepas kawen dengan orang lain.
Gantung tak bertali la kiranye ni.
Jadi die membawa diri ke Malaysia.

Kiranye.. Bibik ro tu, bibik pertama lah yang betul-betul kerja dengan kita.
Bibik yang on off tu, abaikan jek. cit.
Dan bibik yem, bibik kedua.

See.. besar kan badannya.. gelap pun iye.. sedap teyya tido mcm tu. hahaha..

Sekarang.. cewahh.. dah pandai melawa.. kulit pun dah cerah sikit.. badan pun dah kecik sikit.. hati die pun dah senang..

Ingat lagi.. masa mula-mula die sampai..
Suami yang tak pernah balik rumah selama 3 tahun tiba-tiba call uolls..
Tapi.. soalan pertama bukan tanye kabo ke ape..
Soalan pertama, buku akaun dekat siapa? Cis!
Siapa tak kecewa..

Tapi itulah.. sekarang bibik yem nak balik.
Suami die macam dapat balasan je kat atas penganiayaan yang die pernah buat..
Siap masuk penjara 15 tahun!
Kite cerita nanti jela kisah bibik ni.
Bibik-bibik yang datang Malaysia memang banyak cerita sedih.

Ini lah si kenit teyya dulu-dulu.. Masa bibik yem sampai. Hari pertama je die nangis.. Lepas tengok hari kedua, die terus ok dengan bibik yem ni. Mase tu, cuma Allah jela yg tahu betapa syukurnya mama. Yela.. kalau lama sangat nangisnye, kite jugak yg susah hati kan.. kiranye, bibik yem ni, pandai amik hati die la..

Ini dua anak lanang.. mase tu amie baru masuk darjah satu, 7 tahun. Faheem baru 4 tahun lebih. 

Kiranye.. dua tahun yang lepas la kan..
2015-2017

Tiga-tiga sayang kat bibik yem ni..
Bibik ni pun sayang kat tiga orang ni..
Tapi memang kite pun nak die balik. Sebab tau keluarga and anak die, perlukan die.
Lagipun dah tamat kontrak kan.
Balik lah for good.
Semua kat kampung tu dah tenang.
Tak bergelora seperti masa mula-mula die datang Malaysia.
Alhamdulillah.

Insyaallah..
Bibik akan balik deepavali ni. Tiket flight pun dah beli.
Nak uruskan imegresen die dulu.

Amie ni.. nampak kuat. tapi hati sensitif.
Die akan bangun tengah malam dan menangis kalau die rindu kat orang..
Macam mase kak ro balik, beberapa kali die terbangun tengah malam dan menangis.
Tu pun die baru cerita kat kite semalam, setelah dua tahun.
Betapa lamanye die memendam perasaan die.
Sian sangat. Apalah mama ni, tak tanye and tak alert pun anak-anak.

Semalam jugak faheem kata, die nak bibik lama..
Bibik ro. Bibik ro, suami die dah tak bagi datang Malaysia.
Die pun dah kene jaga cucu.

Lagipun bibik baru pun akan sampai malam ni.
Agen hantar kat bukit mahkota.
Esok pagi en.suami akan bawak ke Johor.
Semoga bibik baru ni pun baik, jaga solat, jaga aurat, jaga batasan pergaulan.. dan paling penting, sayang anak-anak kite mcm anak die sendiri.. pandai layan n jaga anak-anak kite.. dan bakal baby ni.. aminnn....

Manusia itu tak sempurna.
Janganlah harap yg sempurna.
Cukuplah die menjaga keutamaan kite.
Itulah yang kite belajar dari bibik-bibik ni.
Dan tolak ansur tu memang sangat penting. 
Mereka manusia, pembantu dan bukan hamba.
Sunday, September 17, 2017 0 comments

Set Lengkap Selepas Bersalin - Jamu rempah ratus version

Ok.. kalini kite nak share set bersalin..
Ade set bersalin lengkap, tp tak lengkap sebenarnye..
Masih kene tambah brand lain.
Ade yg terlebih-lebih lengkap sampai tak perlu pun..
Depend on diri kite sebenarnye...

Ade orang suke jamu.. Badan die serasi.
Ade orang sensitive dengan jamu rempah..
Jadi die kene amik supplement lain..
Biasenye dieorg akan amik shaklee la..
Tapi even shaklee, ramai je yang masih bertungku, berurut bagai..
Cume dieorg tak boleh minum jamu je ye..

Masa anak pertama.. Kite guna Nonaroguy.
Terus jatuh cinta dengan minyak berurut herbanika die.
Mase ni, nonaroguy takde bengkung, so kite beli bengkung sendayu tinggi.

Masa anak kedua. Nak try brand lain.
Masa tu glemer Tanamera.. Jujurnye, bagi kite tak berapa best la. hehehe..
Macam tak cukup rempah dan panas.. hahahhaa...
Pastu mase tu, tanamera takde tungku..
And mase tu jugak baru popular tungku herba dalam kain..
Tapi memang kite tak suke tungku kain ni.. Cepat sangat sejuknye..
Tak sampai 10 minit pun.. Memang standby dua.. Tapi memang tak best la..
Baru kejap letak kat perut.. alih tempat sebelah.. dah sejuk.. padahal dah kukus lama..

Masa anak ketiga.. masa ni dah terlalu banyak jenama bersalin di pasaran.
Kite guna Jamu Mak Dara. Yang ni best jugaklah.. rempah mandi die pergh.. segar badan.
Jamu die pun best, serbuk kan.. Gigihla nak telan. pergh.
Pastu kite tambah lah minyak urut herbanika + pilis air manchur + manjakani (tukang urut bagi).
Tungku pun mase tu, beli tungku besi, sekali berat sangat, tak larat nak angkat. hahahaha..
Jadi tak lama bertungku.
Bengkung pakai dari anak pertama punye. And time ni lah die koyak..

Pastu kite pernah keguguran ye.
So kene pantang jugakla kan..
So kite try set shaklee..
And shaklee? kikiki.. Yang lecithin, omega guard semua tu ek..
Pun kite tak berapa suke. Macam bukan berpantang..
Macam orang sakit kene makan banyak2 ubat. huhuhu...
Tapi depend dengan orang la ye. Yang ni, kite yang rasa..
Lain orang, lain keserasiannye..

So..
Untuk anak keempat ni...
Kite dah tau apa set lengkap keperluan berpantang kite..
Pilihan kite, of course jamu.

Set NonaRoguy + Bengkung. Kite beli kat kedai, RM320. Kalau beli online, kalau tak silap lagi murah. Tapi sebab nak claim en.suami, so kite beli kat kedai. Ala beza sepuluh hinggit je kalau tak silap. 
Cuma sekarang, minyak berurut die hanya 100 ml, dah kontot. Dulu dapat 150 ml. Dah la kite dah guna mase tengah mengandung ni, untuk urut kaki yang bengkak.. Memang nampak gaya kene beli lagi mase bersalin nanti.

Ok. Set nonaroguy ni ade:
1. Minyak urut herbanika
2. Krim barut untuk letak kat perut sebelum bengkung.
3. Herbanika lulur ni macam scrub mandi.
4. Phytonatal untuk percernaan dalam badan.. Biase orang lepas bersalin sembelit kan..
5. Teh akar herbanika ni air teh rempah die. Biase kite buat letak dalam termos.
6. Uncang cuci herbanika, untuk pulihkan kesan jahit dan luka kite ye.
7. Bengkung yang panjang dan dari meliputi punggung. Sekarang banyak bengkung dah pendek. So kalau korang nak yang labuh, kene tanye jenama la ye.

So.. Kira ni agak lengkap tapi belum lagi.
Tambah produk bawah ni.

8. Rempah mandi. 
Ok. Kite sebenarnye, terbeli set rempah mandi Anugerah ni. Sebab cari Mak Dara punye tak ade. Sebab kalau ikut kite, kite suka yang original. Daun-daun dan akar kayu yang original. Rempah mandi Anugerah ni RM38. Tapi tak berapa pekat sebenarnye untuk mandian kali ketiga dan seterusnye.

So.. kite gigih la carik Mak dara punye.
Jumpe kat lazada. Satu peket RM30. Besar ye.
2 peket RM40. So of course kite beli 2 peket.
Die ni tahan lama. Tetap pekat untuk 4-5 hari.
Balut dengan kain lampin supaya tak terabur satu bilik air bile nak mandi tu..
Letak dalam baldi besar.. 
Pastu tuang air panas dulu.. 
Then.. nak mandi, tunggulah suam. Badan rasa sedapppp jek...
Boleh la pakai seminggu satu peket.. Seterusnye, kite guna uncang Anugerah tu.
Sampailah 44 hari.. Insyaallah.

9. Tungku.
Again.. mase kite nak beli tungku.. terpaksa beli tungku herba.
Actually, kalau kite dah consume rempah ratus herba, tungku ni ko dah tak payah herba pun.
Yang perlu benda panas untuk longgarkan urat-urat kite dan kecutkan rahim..
Sebab tu ade tungku besi, bantal pemanas, and macam-macam lagi.
Tapi.. Sebab kite pernah pantang dengan mak mertua dan bidan..
Dua-dua pakai batu sungai.
Tahan panas yang lama. Pastu bakar kat dapur gitu jek. 
Macam tungku besi, cume tak larat nak angkat. hahahaha..
Patu tak payah nak ade pengukus bagai, melekat pulak bau herba kat pengukus kau kan..
And takdelah asyik nak bangun pergi dapur, tukar tungku jek kejenye.
Sebab kite.. akan pantang sorang-sorang ye..
Ade maid.. Tapi taknak lah asyik suruh die je kan..
Die tolong tengokkan anak kite and baby la..

10. Ubat periuk.
Ok. Ni mak kite yang ajar. Bidan last tu pun renehkan untuk kite.

Sebab masa anak ketiga, kite takde tenaga nak beranak. 
Jadi nurse-nurse hospital angkat kaki kite sampai ke depan muka, so koyaknye.. dahsyat ye.
Mase tu, memang paling banyak jahitan. Sampai ke punggung.
Dan selepas beberapa hari, peranakan kite pulak jatuh.
Sebab teyya kene warded, jadi ulang alik ke hospital.. 
Korang jangan main-main dengan peranakan jatuh.
Sakit yang amat. Bangun pun tak boleh, apatah lagi nak jalan bagai. Seriously.
Nasib mase tu ade nurse, tolong urut perlahan-lahan, naikkan..
Sampai rumah, bidan terus datang untuk urut.

Disebabkan teruk. So, first time kite consume ubat periuk mase tu.
Memanglah pahit tapi nama pun ubat.
Selepas urut.. minum ubat ni.. 
Alhamdulillah, memang cepat baik jahitan, peranak pun oke, hilang lenguh-lenguh..
Kebaikan ubat periuk ni sangat banyak ye.
Orang biase pun boleh minum.

So.. ade orang jual kat fb. Sepeket RM6 jek.
Boleh reneh sampai tak pekat.. Rasanye seminggu jugakla sepeket tu.
So kite beli 3 peket.

11. Manjakani.
Kite beli yang original. kah kah kah..
Sebab bidan yang lepas jugak la yang ajar.
As kite cerita tadi, mase anak ke-3 koyak terlalu banyak.
Sakit dalam badan pun teruk sangat.
Selain ubat periuk, bidan tu bagi kite manjakani ni.
Die rebus buat air, masuk dalam ubat periuk tu, bagi kite minum.
Pastu dua tiga biji, die tumbuk sampai jadi serbuk, suruh kite sapu kat luka jahitan.
Pun alhamdulillah, tak sangka cepat sembuhnye.
Yang luaranye la.. Dalam tu.. memang kene amik vitamin C jugaklah.
Selain untuk perlawasan, bagus untuk baikkan luka dalaman.
Senaman kemut pun dicadangkan supaya pengaliran darah kat bawah tu lancar.

12. Pilis.
Banyak angin, migrain, sakit kepala. Pilis la pilihan kite.
Cairkan dengan air panas, letak kat dahi sampai kat ubun-ubun rambut kite sekali.
Sampai separuh kepala la kiranye.. Sebab mase tu kite salalu sangat sakit kepala.

Kite tak guna param ye. Takde keperluan bagi kite. 
Tadaa.. Ni lah set lengkap untuk berpantang kite. 
Over sangat. Gigih nak berpantang 44 hari.
Actually, tungku kalau ade batu sungai atau besi, dah memadai. Takyah lah yang kukus-kukus tu. 
Dahla leceh, cepat sejuk pulak tu, pastu nk guna pengukus lagik. Mahal pun iye.
Herba mandi tu pun, salah satu je pun dah cukup. 
Ikut korang suke yang uncang or daun dan kulit kayu.

Tungku baby pun tak perlu sebenarnye.
Baby tegang urat ke?
Baby oil dan urut satu badan yang macam doktor nurse ajar jek, dah la.
Tak tau, bukak youtube.

Pendek kate.. 12 barang ni, lengkaplah keperluan kite.
Makan minum pun kene jaga ye.
Kalau nak amik optional supplement, vitamin C digalakkan.
Kalau tak nak, consume jek buah limau hari-hari. Yezza..

Selamat berpantang.
Pantang ye. 
Kalau tak pantang, merasalah nanti bila dah umur menjangkau 30 lebih pastu pregnant lagik.
Thursday, September 14, 2017 0 comments

Nak bersalin mana..

Minggu pertama mengajar kat sini..
So far, ok kot..
Ntah..

Harapnye sempatlah ajar sampai 5 minggu sebelum cuti..
Minggu ke-6 tu, dieorg dah midterm break..
Mase tu la kite dah start amik cuti bersalin 3bulan.
Hopefully diluluskan.. GL pun kite dah siap-siap amik. hahaha..
Prepare 2 hospital..
Sebab sekarang kite dah 34 minggu. 8 bulan 2 minggu.
So.. memang mendebarkan..
sebab sejarah menunjukkan (cewah) kite bersalin awal. huhuhu..

Kalau x sempat balik bangi, kat HSI ni je..
Aritu warded kat HSI.. hospital baru.. memang besar dan selesa.
Cuma makan die tak sedap. Hahahahaha..

Kalau sempat balik bangi..
Kite pilih hospital serdang.. atau az-zahrah.
Tengokla yg mana satu.
Range az-zahrah sekarang dah naik sebab dieorg dah tak buat pakej.
Antara RM3k -6k untuk bersalin normal dan pemilihan bilik.
Kalau czer, RM8k - 9k.

En.suami kate aritu, ok je kalau nak g az-zahrah. hihihi..
Die lah kan yg kene swipe..
Pastu nak prepare akikah anak pulak..
Takpela kot.. Anak tu rezeki, tu pun nak berkira lagi.
Bukannye tak mampu. Tak mampu tu, mcm kiteorg memang buat lambat la..
Sekarang dah lain sikit.. insyaallah..

Arini kite datang jugak opis.
Sebab nak prepare teaching slide for next week.
Terhegeh-hegeh sangat kan..
hahahahaha...

Kite letak gambo ni kat opis.
Print pakai kertas A4 and printer jek. hahahaha...
Nanti nak letak gambo anak-anak pulak..
Tunggu si baby ni keluar ye.. kikiki...

Monday, September 11, 2017 0 comments

Legoland lagi.. - Annual Pass Part 2

Jumaat lepas.. kami kembali lagi.
Ke legoland..
Aritu mase part 1, kiteorg sekejap je kat waterpark..
Dalam 30 minit dah kene balik..
Sebabnye masuk lambat.
Tak tau mase tu, waterpark tutup awal, dalam pukul 6 petang. huhuhu..

So memang dari awal, target waterpark dulu..
Waterpark legoland ni.. macam tempat lain jugak.
Korang boleh tengok ape yang ade kat link bawah ni:
https://www.legoland.com.my/explore-legoland/water-park/overview/

Yang bagusnye and bezanye kat legoland dengan waterpark lain..
Memang die buat khas untuk kanak-kanak..
Jadi, memang ramai security guard die.
Kat part yang boleh naik tube keliling tu, hampir setiap corner ade guard.
And budak-budak setinggi amie.. faheem, boleh jalan sendiri, sebab air tak berapa dalam.
Safety vase kat situ, dengan pelbagai saiz, disediakan.
Joker Soaker.
Ni depan playground kat waterpark. Antara tempat paling best dieorg main. Gelongsor die memang best! Lama jugak kiteorg kat sini. 
Safety vase kat belakang tu, byk saiz, pakai je, tak payah bayar additional price ke ape.

Part ni memang best tunggu kat bawah.. Kite dengan amie je yang berani. Faheem ngan teyaa larikkk... ahahhahaa... air die kuat tu..
Kat Tambun ade jugak baldi besar mcm tu, tapi nak tunggu punye la lama.. Yang ni kejap je, siap ade bunyik loceng menandakan dah nak penuh and water is dropped just like that. 
I loike!

Build a Raft River.
Bila nak amik gambo je jadi la pose gitu. hahahhaa.. 
Ni lah tempat yang boleh naik pelampong and jalan sekeliling waterpark. 
Dalam ni pun ade mainan lego lembut, yang sambil ko main air, boleh main lego lagik.

The best thing jugak, pelampung tube tu, korang tak perlu sewa bayar ke ape.
Pakai jek. Memang pendek kate semua dah all in kecuali sewa lockers dengan makan minum la kan..
Tengok orang susun-susun lego tu. Jangan bimbang, kat sini soft toys.
Teyya sambil jalan, sambil ala-ala mancing.

Sewa locker ade kecil and besar.
Kite sewa kecik, consider medium saiz, RM20 sebab masukkan handbag je.
Yang ni tak boleh guna annual pass. huhuhu..
Barang baju semua kat dalam stroller je and park jela dekat dengan tempat kiteorg main.

Imagination Station.
Siap ade port untuk main lego lagi. Dengan air, lagi best la.

Duplo Splash Safari.
Yang ni sesuai la untuk baby and kanak-kanak bawah 3 tahun.
Untuk budak besar, bosan sikit la.

Yang lagi advance mcm tidal tube, twin chaser and byk lagi, masih belum dicuba.
Sebab hanya fahmi n faheem je yg lepas ketinggian.
Masalahnye, kite tak boleh teman sebab selain ade teyya, kite pregnant.
So nanti lah.. tggu lepas beranak, papa die ade.. mama join! hahahaha..

Nak naik train. Choo choo...

Amie die suke nak amik gambar, tapi tiap kali amik gambar, muka die tak reti nak senyum.
Tapi selalu suh mama amik gambar die. kikiki... 
Ni dalam train.. dah nak gerak.
Disebabkan kiteorg datang ari jumaat, tak ramai orang.
Jadi setiap kali pun kiteorg tak beratur tak sampai 5 minit.
Ade yg tak perlu beratur pun.

Petang tu hujan lebat.
So kiteorang duduk la dalam Build and Test.
Dieorang buat kereta lumba!
Macam-macam bentuk sebab nak laju.

Tengok, die suh mama amik gambar, muka ketat.
Dari 4 tayar sampai ke 3 tayar.
Dan akhirnye amie kate, 3 tayar lagi laju. Of course la kan.
Tapi bagusnye, die dgn faheem try and error a lot of times.
And tau tak.. dieorang tak keluar selama 2 jam setengah!
Sampai mama duduk luar sebab teyya tidur dalam stroller.

Ni dalam Ninjago. Dekat 3 kali pusing sebab tak ramai orang. hahahahaa.. 
Mama kalah jugak dengan amie.

Seorang mak, memang tau anak die makan ape.
Dieorang dah lapar. Tapi gigih mama carik pizza mania ni, sebab kalau tempat lain, budak ni, tak makan nasi, budak ni tak makan burger. Tapi kalau pizza, semua makan.
Pizza pun hanya beef pepperoni sahaja yg dieorg makan. hahahaha..

Untuk set ni.. Adult beef pepperoni pizza, pasta (kite pilih bolognese sbb faheem suke jugak), ayam goreng rempah 4 ketul dengan 2 cawan soft drinks.. lepas dapat diskaun 10% sebab annual pass, harga dalam RM81. 

Balik tu, tak berenti cakap pasal waterpark. Memang dieorg happy sangat.
Nak pergi lagi okeyy...  Nasib mak ko beli annual pass nak.
And kite pun duduk dekat.. insyaallah pergi lagi.. tapi lepas mak beranak.
Now memang dah tak larat sangat.


Berbaloi tak beli annual pass?
Masa kite beli, promo die beli satu tiket, tiket kedua less 50%.
Kite beli untuk 4 orang la. Kite, amie, faheem and teyya.
4 orang RM 1480. (Seorang dalam RM 370 untuk setahun ya!)

Lagi kalau korang duduk area JB, dekat.. senang nak datang selalu..
Tak yah nak sewa hotel bagai. Memang berbaloi la.
Peruntukkan untuk makan tengahari dan sewa locker kat waterpark tu je.
Stroller and air bawaklah sendiri ye.
Breakfast dulu sebelum datang.
Kalau ade annual pas, boleh masuk awal 30 minit, pukul 9.30 pagi.
Tak payah beratur nk beli tiket. 
Beratur yg pertama je, sebab nak tukar tiket online ke tiket pass die.
Selepas tu, dah boleh terus scan and masuk.
Parking kereta pun Free. Kalau tak, sekali masuk kene bayar RM 10.

Berapa kali nak guna untuk pastikan berbaloi?
Kalau beli sehari guna mykid (sekarang tengah ade matta fair online, kite guna harga yg murahla..):
Adult: RM 172
Kids: RM 137 x 3 orang anak = RM 411

Total RM 583 untuk sekali masuk. (keempat-empat kami)
RM 1166 untuk dua kali masuk yang tak berturutan macam kami.
RM 1749 untuk 3 kali masuk. 
(**Jadi kat sini, kene masuk 3 kali ke atas, baru berbaloi tiket annual pass tu)

** Kalau kira per person pun, annual pass memang berbaloi kalau korang nak masuk lebih 3 kali ke atas dalam tempoh setahun. 12 bulan uolls.

And sekarang jugak, since ade promo matta fair, harga annual pass hanya RM 322 untuk seorang!
Save RM 48 seorang berbanding masa kiteorang beli satu tiket, 50% untuk tiket kedua.
So.. diam-diam.. kite dah belikan untuk en.suami..
Anak-anak memang tertunggu-tunggu untuk datang dengan papa dieorg. huhuhu...
Hopefully papa tak marah mama. huhuhu...


Friday, September 8, 2017 0 comments

Supplement untuk cepat kurus?

Nak tau supplement ape untuk cepat kurus?
Supplement ape yang boleh sekat selera makan?
Cara nak kurus? Mudah, cepat dan berkesan?
Benda ni lah yang kite google dulu...

Sampai satu tahap dah tak kira harga..
Beribu habis! Ye.. jujurnye..

Set herbalife je dah RM2k lebih..
Set supplement shaklee... bulan-bulan nak maintain je dah berapa...
Jus Mate5 pun pernah..
Susu SDII pun pernah..
Garcinia pun pernah.. Siap pernah jual dulu kan...
Tu belum lagi jenama-jenama melayu, jamu dan lain-lain...
Nak kurus punye pasal..
Pantang pulak tengok iklan kat Mingguan Wanita yang kate boleh kurus..
Sudahnye habis beribu...

Kurus?
Turun 5 kilo.. naik 10 kilo..
Turun 8 kilo.. naik 15 kilo..
Salah produk ke?

Salah diri sendiri.

Nak kurus pun kene ada ilmu.

So far.. dah ramai penasihat tegur..
Jaga pemakanan.. Macam mana nak jaga?
Belajar...

Tengok cara kite hilangkan...
Dekat 20 kg..
Dalam masa 5 bulan.. Ye, memang korang rasa lama... lama ke?
Dari dibiar gemuk bertahun-tahun? mana lagi lama?

Gambar ni mengajar kite..
Erti menjaga kesihatan diri..

Kite tak menjual sebarang produk ye.

Sebelah kiri.. dah lepas beranak pun masih gemuk. Mase ni berat dah cecah lebih 80 kg.. Nak timbang pun tak berani.. Sebelah kanan dah around 60kg. Dah hilang 20 kg mase ni.

Gemuk ni..
Baju pun susah nak beli.
Cepat penat, cepat berpeluh, mengah, nak ngaji pun susah, jalan pun lambat..
Semua jadi slow and lambat. 
Hanya mampu tengok orang lain pakai baju cantik-cantik.. 
Kite.. pakailah baju mengandung walau tak mengandung dan sewaktu dengannye. 


Cara kite kurus

1. Jaga kalori harian.
- Benda ni ade banyak dikongsi, google je, ape itu kalori intake, keperluan harian.. 
Dari blog kevin zahri tu, baca je semuanya.. 
Beli je ebook die kalau nak belajar lebih lanjut. Ye, kite beli.
Jauh lebih baik dari korang beli supplement ntah ape kat dalam tu..
Pastu nak rosakkan ginjal korang pulak. 
Jujurnye, 70% berat kite cepat turun sebab jaga kalori ni..
Tak senam pun boleh turun...
Pastikan korang tau, berapa jumlah kalori yang diperlukan dalam sehari. 
Faham betul-betul. 

2. Download aplikasi calori intake
- Aplikasi ni sangat membantu kite dalam menjaga permakanan harian.
Setiap kali makan, record makan ape dan bape kalori die.
Ade bank kalori, belajar sikit berapa byk kalori dlm setiap makanan dan minuman kite.
Ade aplikasi boleh kirakan jugak senaman yang kite buat..
Jadi terus tolak tambah siap-siap semua.. senang..

3. Bersenam 
- Kite tak buat hari-hari. 3 hari seminggu je. 
Awal segemok ni, kite tak jogging.
Bukan tak nak, tak larat nak bawak badan ya ampunnn...
Jadi kite pergi taman permainan kanak-kanak, jalan selaju semampu kite..
Memang kite rasa dah laju ni... 
Tapi orang lain tengok, kite jalan lengang kangkung je uolls... Sedih!
Buatlah beberapa pusingan. 
Dalam 20 minit je mula-mula tu.. Al-maklum tak pernah bersenam.

Minggu demi minggu, bila berat dan turun sikit, badan dah makin ringan...
Automatik, kaki kite dah mampu untuk jogging... 
dari 200 meter sehari.. ke 500 meter sehari.. sehingga ke 10 kilometer!
Dari 20 minit, naikkan ke 30 minit.. sehingga ke satu jam! Konsisten!
Tapi kadang-kadang masa tak sebanyak itu.. 30-40 minit dah memadai.
Bukan 20 minit lagi ye mase ni.. Sebab 20 minit, badan baru panas je..
Selepas 20 minit baru die bakar apa yang kite dah simpan bertahun-tahun..

Jangan jugak gatal-gatal nak panjat gunung bagai.
Badan kau belum fit. 
Kebanyakkan orang jenis ni akan menyusahkan orang lain..
Kalau dengan kumpulan, nak kene tunggu die sorang punye la lama...
Selalu terkandas pastu nak kene papah turun. 
Kau ingat, kau ringan? 

Jalan dulu.. pastu jogging.. Biasakan badan tu dulu untuk exercise..
Kalau terkangkang kat taman takpe, tak susahkan orang lain..
Jangan pentingkan diri sendiri.. 
Lepas tu, baru join satu persatu aktiviti luar yang korang suke..

4. Keazaman nak kurus.
- Takde supplement pun yang kite amik sepanjang penurunan berat ni..
Mulakan dengan seminggu.. pastu dua minggu.. sebulan.. 
Masa dah turun sikit-sikit tu, kite akan happy. 
Konsisten.. teruskan.. jangan pandang belakang.. 
Teruskan je.. sedar tak sedar.. orang pun dah perasan kau kurus. 
Pun dah boleh beli baju yg cantik-cantik..
Dah boleh pakai baju Free Size! (orang gemuk je yg faham ayat ni..hahaha)

Kenapa tak perlu cheat day?
1. Mudahnye dengan kawalan kalori ni, die bagi kite makan apa yg kite nak..
Cuma di dalam kuantiti yang dibenarkan.. McD pun masih boleh.. Nasi pun boleh..
Sebab kite makan je kek coklat ke.. aiskrim ke..
Tapi semua dalam kuantiti yang masih di bawah keperluan.
So tak perlu la cheat day sangat yg terbawak-bawak sampai naik balik berat...
Pastu sendiri menyesal. 

Lama-lama... tak teringin pun air gas.. pepsi ke..
Kite memang hantu pepsi ye.. dahsyat tau.. tapi sekarang, biase jek..
Sebab dah terbiase.. kalau nak, minum sikit je..
Pastu kalau rasa terlebih.. balas dendam la g hiking, jogging or wall climbing. hahahhaa...

Bila dah kurus?
Kulit jadi makin cerah semula...
Pun makin flawless gitu.. Sebab jerawat pun dah hilang... tak banyak...
Badan memang akan ringan.. Jalan pun laju.. 
Kite boleh kejar main dengan anak-anak.. Cergas!
Takde masalah nak naik tangga lagi..
Pakai baju lama yang cantik-cantik.. 
Dah tak mengah or nafas pendek mase mengaji..
Dah boleh daki kinabalu! hahahaha
Wednesday, September 6, 2017 0 comments

Dusun buah kami

Nak cite..
kebun buah kiteorang yang kat pekan..

Minggu lepas balik pekan, kiteorang pergi la sekali..
Jengah kebun.
Budak-budak memang suka.
Sebab nenek belikan lastik untuk dieorg.
Tapi masalahnye, cuaca kuss semangat.
Panas ya ampunn...

Sebab tahun ni jugak, durian tak menjadi..
Bunga gugur..
Tanye ayah kite, die kate sebab cuaca panas terik pastu hujan..
Cuaca jd faktor utama, durian kat seluruh pekan tak menjadi. huhuhu...

Memang kat rumah tu, berlengas sepanjang masa.
Lagi kite tengah mengandung, lagi panas la kan...
Kipas direct ke muka pun, boleh berpeluh-peluh lagi. huhuhu...

Ni pondok yang mak mertua kite buat. Semua adik beradik papa ade bahagian kat sini. Sorang satu kawasan la kiranye. Ni dieorang pergi dulu. Mulanya kite mmg tak nak ikut, sebab berlengas kan.. Sekali teringat si minah tu tak bawak susu. Mesti nanti mengamok. So gigihla mama ikut ateh ngan mira ke kebun.

Jejak kasihan sangat. En.suami berehat kejap. Padahal baru tanam satu pokok. Heh!

Kebun kiteorang yang dah siap pagar.

Tu die.. En.suami tanam pokok ape ntah. Mak mertua suruh tanam. Pokok durian baru pun ade. Kiranye kebun buah kiteorang la yang paling meriah pokok buah. Dah pulak, en.suami terpaksa 'rajin' pergi kebun tanam pokok baru sebab kene paksa dengan mak die. hahahahahaha...

Dalam 3 bulan sekali, baru upah potong rumput.
Sekali potong dalam seratus lebih jugak la..
Tak ingat la bape ekar..
Tak besar sangat tapi bersyukur ade.

Rambutan pun tak jadi tahun ni..
Takde rezeki durian and rambutan.
Kite tunggu la tahun depan ape yang ade.

Kite plan nak carik anak pokok durian musang king..
Ade yg hybrid tak? hahahahaha... 
gigih carik ape yang ade kat mardi nanti. 
sane canggih sikit. pokok hybrid ni best!
biase buahnye lebat dan cepat.

Tuesday, September 5, 2017 0 comments

3 bulan di sini

Dah masuk bulan 9..
Minggu depan baru start kelas dgn student..
Dari bulan 6 masuk, pulun siapkan paper and submit paper..
Baki results dari phd yg lepas.
Boleh la publish tahun ni untuk tahun depan kan..

Tu pun masih ade lagi result yg tak publish.
Ingat nak hantar ke conference je nanti.
Touch up sikit,
Plan untuk tahun depan. Tunggu ade grant la.. huhuhu...

Dah almost 3 bulan jugak pjj dengan en.suami.
Alhamdulillah anak-anak dengan kite.
Walaupun setiap hari macam pergi berperang..
Tapi at the end, lega semua ada depan mata kite.

Teyya pun dah faham.
Takpe, nanti papa datang, katanye.. Tak berapa kisah papa takde.
Tapi tak kesah die pun, tak boleh lebih dari 2 minggu.
Nanti bising mulut die tanye mana papa.. Bila papa nak balik? Buat muka sedih.
And kalau mama yg takde.... lagi teruk..
Pagi-pagi je dah nangis carik mama.. how?
Setiap pagi sebelum pergi keje, nak peluk cium dulu satu muka.
Pastu die cium and peluk perut mama.. 'sayang baby, sayang baby..'
Malam-malam pun tidur peluk, usap and cium perut kite..
Tak tau lah kalau dah keluar nanti, reaksi die macam mana. hehehe..

Amie die rindu kawan sekolah die.
Sian jugak.. die nak sangat balik sekolah tu.
Aritu balik bkt mahkota, lalu depan sekolah pun jadilah. Siannye die.
Sukan pun ade.. Kat sini, kebetulan die dapat cikgu sukan yg tua.
So tak bersukan lah die.
Pastu cikgu dulu dan sekarang memang lain.
Cikgu dulu, walau kite sekolah kampung, dieorg beradab sebab nak jadi contoh.
Cikgu sekarang memang selamber maki, mencarut dan gurau lucah kat student.
Sekali lagi kalau cikgu tu buat, memang kite akan ke sekolah buat report.
Cikgu lelaki die. Of course tak semua cikgu macam tu.
Cikgu ni antara penjawat awam paling ramai kat Malaysia ni kan.

Faheem tak pasti sangat.
Dengan die kene korek perlahan-lahan.
Sebab die banyak diam and memendam rasa. Anak kedua kot. huhuhu...
Dan die jugak pendam sebab nak jaga hati mama die. Sedih kan..
So far, kat sekolah die dah dapat kawan.
Haritu pun die happy sangat visit mini zoo kat Kluang.
Die tak boleh berpisah dengan amie.. Rapat sangat.

Cuti ni.. kiteorg lepak rumah totok la.
Alhadulillah. Tahun ni, ade jugak rezeki mama buat korban.
Buat kat Kulai je. Totok dah simpankan 3 kg untuk kiteorg..
Boleh la buat sweedish meatball ikut resepi salam3benua dari kak mynn tu.. kikiki..

Sebahagian je. Tak mampu seekor apatah lagi sekeluarga. huhuhu..
Tanye ayah, sebab ayah kite yg handle kat masjid..
Boleh pilih tak bahagian batang pinang? hahahhaha
Sekali ayah marah, mana boleh pilih2. Semua kene bagi sama rata. Owh ye ke.
Bagus masjid ayah kite ni, follow the rule.. takdelah kes curik mencurik ni ye.

So.. minggu ni..
Kite dah 8 bulan. Sarat dah ni..
Tapi.. weekend masih ade plan untuk anak-anak.. harapnye menjadi. kikiki...

Tak prepare slide ape pun lagi nak mengajar.
Kene ajar microprocessor dgn microcontroller.
Hahahhaa.. macam aku ingat sangat kan...
For me.. as long as subject tu kite pernah belajar, takde masalah.
Sebab kite hanya perlu refresh sahaja, dan insyaallah akan jadi jauhhh lebih baik dari mase zaman kite student dulu. hahahhaha... seriously!
Ok. sambung keje.
Saturday, August 26, 2017 2 comments

Barang penting ke hospital untuk sambut baby

Sabtu lepas kite kene warded.
Suspek appendix, padahal kandungan baru 30 minggu.
So doktor suruh ready, in case kene surgery..
Kalau baby tu kacau, dengan dia-dia sekali doktor keluarkan.
Berderau dengar..
Dah la apapun barang baby tak prepare lagi.
Biase 8 bulan lebih baru prepare..

Cepat-cepat kite call en.suami..
Dia siap basuh dengan dry cleaning baju-baju tu.
Terus ke hospital sultan ismail.

So..
lepas tu, berjaga-jagalah..
masuk kandungan 28 minggu, dah boleh ready barang ke hospital.
kite x tau ape akan berlaku.
dah boleh letak beg kelengkapan tu kat belakang kereta.
jangan nak tunggu 9 bulan la sangat. huhuhu..

ok.
boleh la kite share since dah nak masuk anak ke-empat.
pengalaman dari anak pertama sampai ketiga.
sebaiknye prepare untuk 3 hari 2 malam. seriously.
kite xtau, apa-apa boleh berlaku.

Ada sikit je yang kite beli baru untuk sambut baby ni.
Selebihnye pakailah baju akak n abang-abang die. Hahahha..
Tak kuasa kite nak beli baru semua kan..

Barang Keperluan Baby
1. Baju baby.. kite sediakan 2 helai lengan panjang, 2 helai lengan pendek. Total 4 helai.

2. Tuala sehelai.. lampin/bedung 3-4 helai.

3. Lampin pakai buang. Tak kesah jenama ape. Yang ni, untung kite sebab orang bagi free sample, kite amik.. sudahnye kite bawak 4 set new born ni. 
1 set ade 2 helai, so total dalam 8 helai lampin pakai buang.
Tak payah la bawak satu beg besar tu kan..

4. Changing mat.

5. Toiletries and minyak yang penting bagi kite. 
Mandi sabun je yg penting bawak kat hospital tu. 
Minyak baby oil sebab kadang-kadang nurse suruh kite urut baby tu, ada nurse yang akan ajar, so standby baby oil. 
Minyak yuyi memang favourite kite kat perut.
Nappy rash cream tu, sebab sebelum ni anak-anak kite ruam, so standby jela.

6. Stokin and hand socks.. dengan topi die. Kite memang akan lebihkan stokin. sejuk tu kat hospital. Tangan boleh masuk dalam bedung n selimut die.


Barang Keperluan Ibu
1. Maternity Pad. Kite bawak 10 helai.

2. Toiletries. Sabun ngan berus gigi je yang penting.
Takde mase nak cuci muka, pakai makeup bagai.

3. Sepasang baju masa nak keluar wad. Digalakkan sediakan kain batik ye.
Pink tu tuala kite yang biase bawak g hiking. 
Tudung.
And baju dalam.

4. Nursing pad. Ni kene bawak dikhuatiri terlalu banyak.
Kite tak bawak pun satu kota. Dalam 8 nursing pad untuk at least 2 malam, cukup la.

5. Minyak urut dan stokin tebal. Stokin tu bawakla 2 pasang pun takpe.
Stokin atas ni tak bape tebal, sebab stokin tebal kite kat bangi.
Nanti balik bangi, kite tukar stokin ni.
Minyak tu, bolehlah suruh en.suami sapukan kat kaki sebelum pakai stokin.

6. Tadaa... Bag! Saje mengada suruh en.suami beli bag baru. kikiki... Semua berjaya disumbat salam satu bag ni.

7. Termos air panas (optional). Ada sesetengah hospital, dieorg dah sediakan air panas.
8. Bekalan makanan macam roti sebab bila menyusu, cepat lapar, jadi kene standby food. Suruhlah suami belikan masa tu.
9. Buku pink rekod mengandung.

Ini budak di dalam percubaan mengangkat beg berat ni.. hahaha..
Die sangat tak sabar nak baby.
Selalu nyanyi untuk baby.
Setiap malam, usap n pegang-pegang perut baby.

Ok. Bag dah diletak kat belakang kereta. (^_^)v


Wednesday, August 16, 2017 0 comments

Cerita dari bibik: Dadah dan tali gantung

Cerita hari ni..
lari dari cerita kami..
cerita dari bibik kite..

Kan ramai indonesia datang sini..
Ade seorang dari kampung bibik kite, dah sampai sini dulu..
Dah kerja dekat 7 tahun.
Jadi masa tahun terakhir tu, die bawak adik die, yg berumur 21-22 tahun..
Ibu tunggal. Anak lelaki kecil 3 atau 4 tahun.

Jadi bila kakak die balik..
Adik die jadi makin liar.
Duduk kat penang uolls.
Dapat boyfriend chinese.. Bangga kat satu kampung..
Bangsa itu tak bersalah ye, yang jahat itu individu.
Melayu pun ade lagi jahat dari itu.

Murtad atau tidak, tak dapat dipastikan.
Sebab dengar begitu. Tapi sebab tak sahih, kite abaikan..
Tapi kite tulis, sebab perkara ini boleh berlaku kepada sesiapa..
Especially kalau dah ade boyfriend lain agama.

So ceritanye..
Baru-baru ni, gempar!
Sebab budak perempuan ni, mampu beri RM10,000 kepada keluarga die!
Lepas tu RM15,000!

Dan akhirnye.. tertangkap.
3 orang wanita indonesia mengedar dadah di Penang.
Tak masuk akhbar pun.
Macam berita pagi ni, 2 lelaki mengedar dadah di Bintulu.
Yang tu masuk akhbar.
Yang itulah penyebab kite menulis cerita ni.

Tahu betapa hancurnya hati kakak die yang bawa die ke Malaysia?
Tahu bagaimana hancurnya hati anak die yang takkan jumpa lagi dengan die?
Mak bapak die? Menanggung malu kat satu kampung!

Pengedar dadah. Hukuman gantung sampai mati. Titik.

Antara 3 orang tu, ade seorang kawan die sempat bunuh diri masa dalam lokap.
Die pun nak bunuh diri, tapi sempat pegawai penjara selamatkan.
Jadi tak dapat bunuh diri sebelum ke tali gantung.
Sampai macam tu sekali.
Ambil nyawa sendiri.
Sebab akhirnye mereka memang akan dihukum mati.
Sentiasa menggigil ketakutan di dalam lokap. Menunggu hukuman.

Boyfriend?
Ada aku kisah? Sedap dapat lepaskan nafsu dan sedap dapat duit.

Keluarga?
Masa tulah baru ingat keluarga.
Seminggu sebelum hukuman, si kakak datang dari indonesia ke penang..
Diajarnya bertaubat.. mengucap semula..

Di sini ada hikmahnya..
Allah sayang die sangat. Bagi die peluang di saat akhir.
Sebab seburuk mana manusia tu, kite tak tau pengakhirannya..
Mungkin die yang masuk syurga terlebih dahulu dari kite.

Semasa kite menulis ni..
Ye, die telah pun meninggal dunia. Cerita agak lama. Tapi dalam tahun ini juga.
Di usia yang amat muda meninggalkan seorang anak lelaki.
21 tahun.

Mungkin ramai lagi disekeliling kita.
Antara sedar atau tidak.

Pepatah melayu, 'Buat jahat jangan sekali'
Sekali pun jangan.
Tak kira lah kite rakyat apa sekalipun.

Kite terkesan sebab die seorang wanita.. ibu.. muda..
Datangnya untuk mengubah kehidupan susah di Medan..
Pengakhirannye di tali gantung.
Wednesday, August 9, 2017 0 comments

Birthday Faheem ke-6

2 august yang lalu,
Kiteorang celebrate besday faheem yang ke-6! yeay!

Ok.. faheem dah besar kan..
ruginye lah kalau anak-anak membesar bukan depan mata kite.
mmg time kite sibuk phd dulu, kadang2 kepala pikir research walaupun badan depan mata dieorg.
sampai gitu sekali..

tapi tahun ni..
tak celebrate besar sangat la.
sebabnye kite dah beli tiket legoland tu kan. hahahaha...
untuk faheem jugak.. dah mcm berzikir, bila nak pegi legoland mama..
jom lah ke legoland mama.. adehh...

My very first day! 2 august 2011. 2 ramadhan. Sebab itu jugak mama kene ganti puasa sebulan. hahahaha...

Masa ni tengok die, iskh tak bape comey.. hahahaha... tapi die mmg merah. paling merah kalau nk compare amie dgn teyya. tak lama.. lepas beberapa hari tu, muka and kulit die berubah kan. jadilah paling hensem n paling comey.

Comey kan saya.. kikiki.. ni masa 6 bulan.

Sekarang beso gini pun masih suka berdukung ngan papa die. Pastu masih suke gigit papa. Oh ye, die dgn teyya mmg ade habit gigit papa die. tak tau kenapa. hahahaha..

And die mmg suka manjakan diri sendiri.. paling senang dijaga dari kecik. alhamdulillah.

Tadika baru die kat seri alam ni, Brainy Bunch. Kelas die sampai pukul 3 pm. 
Kite hantar pagi je, balik die ade transport ambil. 

So far, die ok. Memang kadang-kadang die cakap jugak pasal kawan2 kat bukit mahkota, 
tapi die faham, die dah pindah jauh and tak jumpe lagi..
sedih jugak bila kecik-kecik dah kene faham keadaan parents kan.
hmm.. ingat nanti kalau kiteorg balik bangi, kite nak bawak die visit kat tadika lama die.

Kiteorang beli kek kat kedai seri alam ni jek. Satu laluan dengan tadika die Brainy Bunch.
Kek aiskrim! Memang licin dalam masa dua hari jek!
Harga mmg murah giler, RM45 sajok! Mana nak dapat kat bangi..
Berat 500 gram untuk kek aiskrim. Memang murah.

Die request nak aiskrim strawberry. Sudahnye tak makan pun strawberrynye sebab keras. hahaha..
Last2 kite jumpe sekotak kecik strawberry kat tesco dlm RM7-8, beli 2 kotak..
And dieorang makan dengan cicah Nutella. Pun licin sekejap jek.


Tak sempat nak betulkan baju tuh.
Kids. Senang nak happykan dieorg dengan kek and celebration simple je macam ni.
Harapnye sampai ke besar la perangai macam ni. hehehe..

Faheem.
Mama doa.. semoga Faheem jadi anak yang soleh..
Sentiasa sihat, panjang umur, murah rezeki, bijaksana..
Jadilah anak yang bermanfaat kepada masyarakat dengan mentaat segala perintah Allah..
Ye sayang.. Aminnn...

 
;