Monday, March 6, 2017

Mendaki Gunung Nuang

I'm back! ala-ala terminator pls.. kikiki..

ok.. sape yg follow kite punye fb and insta..
tau la kan.. kite dah agak aktif dgn dunia hiking..
and dah sampai puncak kinabalu pun..
huhuhu.. tua-tua.. anak 3 pun alhamdulillah, sampai..

so.. kite nak throwback dulu..
sebelum g kinabalu.. kite ade tanye sifu otai hiking..
bagus training kat mana?
die kate, gunung nuang..
kalau kau pegi sane 2,3 kali.. ko boleh berlari kat kinabalu. heh!

yup. gunung nuang kat hulu langat.
orang panggil nuang derhaka pun ade.
sebab trek nya yg derhaka. hahahaha..

first time kite and husben pegi..
kiteorg join group.. ade 11 org termasuk guide kami.
1 januari 2017. celebrate sgt new year kan.
tapi masa tu, cuaca sangat tak bape baik.. hujan lebat.
trek boleh dikatakan lunyai and hancur! huhuhuhu..

masyaallah, masa naik.. boleh tahan semput nye.
al-maklum, first time naik gunung.. kiteorg la paling lambat.
jujurnya.. kalau en.suami tak ada, memang kite takkan sampai ke puncak.
and kalau dia tak ada, memang kite akan lagi lambat keluar dari gunung tu.

pulak tu.. masa nak turun tu paling sengsara..
kaki cramp peha dan betis.. dua-dua kaki. semua org ntah ke mana.
tapi tak boleh berhenti.. sebab dah malam.. 7.30 lebih. dalam hutan mmg gelap.
husben dah jalan ke depan. kite pulak tak boleh laju.
mmg dah tak pandang kiri kanan.. takut nampak benda lain.
segala bunyik pun buat xtau jek.
kadang-kadang je ade yg memotong. dieorg boleh berlari. huhuhu..
mmg azab sangat mase ni.. dah nak menangis pun ade, sbb x sampai2...
dalam 2 km nak sampai ke pintu gerbang, baru nampak husben tunggu.

ni cara die training bini die, tinggalkan dalam hutan, jalan sorang2.. hahahhaha...
sudahnya... kat kinabalu pun kite rilek je jalan sorang2. kikikiki...

dekat pukul 8.30 malam, baru kiteorg sampai ke pintu gerbang..
masing-masing dah mcm penguin.
kite siap amik mc sebab tak cukup rehat sehari.
kaki sakit seminggu.

second time pegi 4 febuari.. yg ni sampai kem pacat je.
kali ni, kite g dgn husben je. berdua je.


Tapi keindahan nuang.. memang superb. awal-awal lagi dah dijemput dengan pintu gerbang buluh.
Jalan ni.. dari pintu gerbang ke kem pertama, kem lolo.. 6 km.
Jalan die, biase jek. First time, kiteorg amik masa 2 jam 15 min. Second time, 1 jam setengah.
Boleh reduce lagi after this.
 
Ni dah nak sampai kem lolo.. masih ade air terjun..

 Yezza.. ni kat kem lolo.. 
Ramai orang bercamping kat sini.
Kiteorg pun dah bincang, pasni kalau nak bawak anak2, boleh la kiteorg camping kat sini..
One day, insyaallah.. husben pun setuju je.

Dari kem lolo nak ke kem pacat, dah sedikit mencabar.

 This is something that you need to do when u go to the deep of forest. Look up to the sky, the beauty of nature never fails.

This is 2nd camp, Kem Pacat. takde pacat, jangan bimbang. Pokok unik ni adalah trademark kem pacat ni. Kat sini ada kawasan lapang.
Dari kem lolo nak ke kem pacat, boleh tahan treknya.
First time pun kiteorg sampai dalam 2 jam lebih.
Second time, pukul 10.30 kite dah ade kat sini.

Selepas kem pacat, kem pengasih.
Biasanye tak berhenti pun kat kem pengasih.
So.. kalau terus.. ada lagi 2 jam untuk sampai ke puncak nuang.

Muka penat yg teramat.

The first mountain that we hiked together. 
The first mountain that we achieved to the peak together.

Tengok betapa kotornye kasut and pant kite.
Hujan boleh tahan lebat. Kat atas tu agak sejuk.

Makan dulu. 
First time kiteorg sampai sangat lewat. dalam pukul 2. 
Sebenarnye lewat bahaya, sebab takut kite akan bermalam ni dalam hutan.
And that's happen to us.

That's also the reason, why we decided not reached to the peak at our 2nd time.
The nightmare still there. huhuhu..
But still. next time, make sure we reached to the peak again.
Miss nuang.

 
Ini kumpulan kami.


Ni 2nd time. Sampai kat nuang sahaja.

So sebenarnye..
the 2nd time, kiteorg boleh je sampai ke puncak.
sebab kalau dari kem pacat dalam pukul 10.30.. kiteorg boleh sampai puncak 12.30.
tu adalah masa yg sesuai.
so.. sempat keluar sebelum pukul 6 petang.

next time la..
kene tambah speed.

oh.. by the way..
ramai je yg lari-lari dalam nuang ni..
mcm playground jek. Lol!

No comments:

Post a Comment

 
;