Wednesday, August 16, 2017 0 comments

Cerita dari bibik: Dadah dan tali gantung

Cerita hari ni..
lari dari cerita kami..
cerita dari bibik kite..

Kan ramai indonesia datang sini..
Ade seorang dari kampung bibik kite, dah sampai sini dulu..
Dah kerja dekat 7 tahun.
Jadi masa tahun terakhir tu, die bawak adik die, yg berumur 21-22 tahun..
Ibu tunggal. Anak lelaki kecil 3 atau 4 tahun.

Jadi bila kakak die balik..
Adik die jadi makin liar.
Duduk kat penang uolls.
Dapat boyfriend chinese.. Bangga kat satu kampung..
Bangsa itu tak bersalah ye, yang jahat itu individu.
Melayu pun ade lagi jahat dari itu.

Murtad atau tidak, tak dapat dipastikan.
Sebab dengar begitu. Tapi sebab tak sahih, kite abaikan..
Tapi kite tulis, sebab perkara ini boleh berlaku kepada sesiapa..
Especially kalau dah ade boyfriend lain agama.

So ceritanye..
Baru-baru ni, gempar!
Sebab budak perempuan ni, mampu beri RM10,000 kepada keluarga die!
Lepas tu RM15,000!

Dan akhirnye.. tertangkap.
3 orang wanita indonesia mengedar dadah di Penang.
Tak masuk akhbar pun.
Macam berita pagi ni, 2 lelaki mengedar dadah di Bintulu.
Yang tu masuk akhbar.
Yang itulah penyebab kite menulis cerita ni.

Tahu betapa hancurnya hati kakak die yang bawa die ke Malaysia?
Tahu bagaimana hancurnya hati anak die yang takkan jumpa lagi dengan die?
Mak bapak die? Menanggung malu kat satu kampung!

Pengedar dadah. Hukuman gantung sampai mati. Titik.

Antara 3 orang tu, ade seorang kawan die sempat bunuh diri masa dalam lokap.
Die pun nak bunuh diri, tapi sempat pegawai penjara selamatkan.
Jadi tak dapat bunuh diri sebelum ke tali gantung.
Sampai macam tu sekali.
Ambil nyawa sendiri.
Sebab akhirnye mereka memang akan dihukum mati.
Sentiasa menggigil ketakutan di dalam lokap. Menunggu hukuman.

Boyfriend?
Ada aku kisah? Sedap dapat lepaskan nafsu dan sedap dapat duit.

Keluarga?
Masa tulah baru ingat keluarga.
Seminggu sebelum hukuman, si kakak datang dari indonesia ke penang..
Diajarnya bertaubat.. mengucap semula..

Di sini ada hikmahnya..
Allah sayang die sangat. Bagi die peluang di saat akhir.
Sebab seburuk mana manusia tu, kite tak tau pengakhirannya..
Mungkin die yang masuk syurga terlebih dahulu dari kite.

Semasa kite menulis ni..
Ye, die telah pun meninggal dunia. Cerita agak lama. Tapi dalam tahun ini juga.
Di usia yang amat muda meninggalkan seorang anak lelaki.
21 tahun.

Mungkin ramai lagi disekeliling kita.
Antara sedar atau tidak.

Pepatah melayu, 'Buat jahat jangan sekali'
Sekali pun jangan.
Tak kira lah kite rakyat apa sekalipun.

Kite terkesan sebab die seorang wanita.. ibu.. muda..
Datangnya untuk mengubah kehidupan susah di Medan..
Pengakhirannye di tali gantung.
Wednesday, August 9, 2017 0 comments

Birthday Faheem ke-6

2 august yang lalu,
Kiteorang celebrate besday faheem yang ke-6! yeay!

Ok.. faheem dah besar kan..
ruginye lah kalau anak-anak membesar bukan depan mata kite.
mmg time kite sibuk phd dulu, kadang2 kepala pikir research walaupun badan depan mata dieorg.
sampai gitu sekali..

tapi tahun ni..
tak celebrate besar sangat la.
sebabnye kite dah beli tiket legoland tu kan. hahahaha...
untuk faheem jugak.. dah mcm berzikir, bila nak pegi legoland mama..
jom lah ke legoland mama.. adehh...

My very first day! 2 august 2011. 2 ramadhan. Sebab itu jugak mama kene ganti puasa sebulan. hahahaha...

Masa ni tengok die, iskh tak bape comey.. hahahaha... tapi die mmg merah. paling merah kalau nk compare amie dgn teyya. tak lama.. lepas beberapa hari tu, muka and kulit die berubah kan. jadilah paling hensem n paling comey.

Comey kan saya.. kikiki.. ni masa 6 bulan.

Sekarang beso gini pun masih suka berdukung ngan papa die. Pastu masih suke gigit papa. Oh ye, die dgn teyya mmg ade habit gigit papa die. tak tau kenapa. hahahaha..

And die mmg suka manjakan diri sendiri.. paling senang dijaga dari kecik. alhamdulillah.

Tadika baru die kat seri alam ni, Brainy Bunch. Kelas die sampai pukul 3 pm. 
Kite hantar pagi je, balik die ade transport ambil. 

So far, die ok. Memang kadang-kadang die cakap jugak pasal kawan2 kat bukit mahkota, 
tapi die faham, die dah pindah jauh and tak jumpe lagi..
sedih jugak bila kecik-kecik dah kene faham keadaan parents kan.
hmm.. ingat nanti kalau kiteorg balik bangi, kite nak bawak die visit kat tadika lama die.

Kiteorang beli kek kat kedai seri alam ni jek. Satu laluan dengan tadika die Brainy Bunch.
Kek aiskrim! Memang licin dalam masa dua hari jek!
Harga mmg murah giler, RM45 sajok! Mana nak dapat kat bangi..
Berat 500 gram untuk kek aiskrim. Memang murah.

Die request nak aiskrim strawberry. Sudahnye tak makan pun strawberrynye sebab keras. hahaha..
Last2 kite jumpe sekotak kecik strawberry kat tesco dlm RM7-8, beli 2 kotak..
And dieorang makan dengan cicah Nutella. Pun licin sekejap jek.


Tak sempat nak betulkan baju tuh.
Kids. Senang nak happykan dieorg dengan kek and celebration simple je macam ni.
Harapnye sampai ke besar la perangai macam ni. hehehe..

Faheem.
Mama doa.. semoga Faheem jadi anak yang soleh..
Sentiasa sihat, panjang umur, murah rezeki, bijaksana..
Jadilah anak yang bermanfaat kepada masyarakat dengan mentaat segala perintah Allah..
Ye sayang.. Aminnn...

Monday, August 7, 2017 2 comments

Kembali ke legoland selepas 4 tahun!

Ok.. kami ke legoland last week!
Since dah duduk pasir gudang ni.. area johor..
And anak-anak pun dah berbaloi nak dibawak..
So, sekali lagi kite gigih bawak dieorg ke legoland.

Last time kiteorg pergi tahun 2013.
Bawah ni linknye..
https://arnieismine.blogspot.my/2013/04/legoland-part-1.html

Means dah 4 tahun kami tak datang ke sini..
Dengarnye dah bertambah dgn ninajgo la.. waterpark la..
So harga pun makin naik la kan..

Again, since dah duduk johor ni.. dekat pulak tu, tak sampai satu jam..
So, kite decide beli annual pass.
Biar puas hati nk pergi byk kali.
Beli kat website dieorg.. tengah ada promosi..
Beli satu annual pass, satu lagi less 50%.
So kite beli 2, untuk dapatkan 4 tiket. So total dlm RM1.5k.
Kite, amie, faheem n teyya. papa takde, kalau die nak, beli sendirik. kikiki
Lagipun ni akiviti kiteorg time papa xde jela..

Jujurnye.. kite tak sangka dengan tengah pregnant 7 bulan ni, gigih bawak 3 orang budak ni ke legoland. Disebabkan kite tak boleh nak angkat berat sangat, jadi mintak tolong fahmi n faheem la angkat barang dalam beg tu. Kite bawak beg susu teyya jela. Still berat sebenarnye. Sebab tu kite sewa stroller. 

On the way nak masuk ke Legoland. Mama tertinggal kat belakang okey.

Ni benda first yang dieorg main. 6 tahun ke atas je, so teyya tak boleh join, tengok jela kami dari tepi. Ada permainan request 100-120 cm ke atas. Sebab tu kalau anak kecik sangat, tak berbaloi lagi bawak. Sebaiknye kalau anak 6 tahun ke atas, banyak benda boleh main.

The Einstein. Kat sini dieorg belajar, ade instructor, and buat la benda yg diajar. Lama jugak dieorg kat sini. Al-maklum fahmi n faheem mmg sangat suke dengan lego.

See.. excited sampai naik meja? adehh.. and ade lego pink, tu yang teyya sibuk nak join tuh. hahaha.. topi tak tanggal ye.. padahal dalam tu aircon jek.

Depan star wars. Mula-mula tengok movie, pastu masa nk keluar, byk bilik-bilik pameran lego star wars. Awesome!
Mama pelik, napelah teyya gigih angkat kaki sebelah, pastu tak tengok kamera.. bila tengok gambo ni balik, adehh... gaya model sangat! Ade kate faheem macam model iklan kiki, sbb hensem. heh!

Tengokla minah tu.. gediks. hahaha

Ni rumah Ewok dlm satu bilik..



Ok... pastu aktiviti luar.. sian amie. ni patut utk adik-adik.. tp die kene join sekali la.. hahaha

Budak ni mmg excited sangat

Same dengan ini.. Siap berlari-lari, mama, eyya naik kuda!

Ni acara wajib. kalini faheem dah boleh bawak sendiri. 6 tahun ke atas.


Dan bagusnye, now dieorg dah open kat budak 3-5 tahun, kat kawasan lain, kecik sikit untuk bawak kereta sendiri. yeay! happily minah bawak kete sendiri. 

Kiteorg lunch kat pizza mania. mmg licin la pizza, sbb dieorg mmg hantu pizza beef/chicken pepperoni. jenis lain x makan. sabo jela. Makan dpt less 10 % sebab ade annual pass.

Kiteorg bawak jugak bekal nugget n sosej. Sebenarnye dah breakfast dari rumah. Tapi kite tau la kan.. anak-anak sendiri. Confirm pukul 10 pagi tu dah lapar balik sebab dah jalan jauh n main macam-macam. Sebab kalau nak beli, mahal sangat kan. Nak jimat utk lunch.

Ninjago. Yang ni baru, dulu takde.. sebabkan tak ramai orang, kiteorg datang hari jumaat, johor cuti ari jumaat.. jadi kiteorg boleh main sampai dua kali okey. hahaha.. dalam ni tak dibenarkan amik gambo. tapi dalam tu, naik mcm kereta bergerak sendiri, sambil kite lawan-lawan la.. nama pun ninja! wachaa!

of course amie pemenangnye, markah die jauh beza dgn kiteorg bertiga. and diikuti faheem. mama last. heh.

Aktiviti last, kiteorg g waterpark die. Tapi die tutup awal pukul 6 pm. So kiteorg mandi kat satu tempat ni je.

Tu pun dah happy kan.




Kalah perang! hahahahaha... belum sampai 5 minit kereta mama gerak nak balik, semua dah tidoi mati. hahaha.. puas anak-anak mama..

Confirmlah kiteorg datang lagi sbb dah beli annual pass kan.
Lagipun banyak jugak yg kiteorg tak join sebab tak cukup org dewasa untuk teman anak-anak.
Sebab teyya tak leh join.
Tapi banyak lagi yg dieorg boleh main, ok jek.
Ingat jumaat ni nak pergi yg waterpark sahaja.
Insyaallah mama join sekali.

Ada beberapa slot yg tutup utk renovate atau under maintainance.
Pastu ade lagi kot yg dieorg tengah nak buat.. ade under the sea nanti. wow!

Kene bawak stroller sendirik, lagi senang sebenarnye.
Stroller kene pulangkan sebelum pukul 6 pm. 
Pastu kite mcm kelam kabut nak pulangkan, and die takde tempat letak barang or bakul.
Kalau lambat, burn deposit RM50.
And sebab kite ade annual pass, jadi hanya bayar half price sahaja.
Stroller ni penting bukan nk tolak anak, utk anak tido jek, tapi dengan bawak barang sekali. kikiki..

Memang kali ni, kite tak bagi dieorg beli mainan.
Sebab kite dah habis beribu kat tiket tu kan.
So amie gigih la simpan duit nak beli mainan.

Papa balik johor minggu ni. yeay!
Wednesday, August 2, 2017 0 comments

Zoo Johor

Papa balik johor..
So kami decide ke zoo johor.
Plan asal nak g masa raya, sekali penuh manusia uolls...
Terutama mat bangla. adehh.. dieorg beraya kt zoo rupenye..

Ok..
So far, kite penah pegi zoo negara, zoo melaka, farm in the city, and tempat2 animal dalam waterpark kat malaysia ni.. 

Farm in the city, mmg best, worth with the price. 

Zoo negara adalah zoo paling boring, mahal giler, besar, busuk...
Dekat 4 kali kiteorg datang, macam tu jugaklah keadaannye..
Tak tau kenapa dieorg tak jaga betul-betul tempat tu supaya sentiasa menarik. 
And binatang semua malas n suka tidur. 

Nak cite zoo johor kan..
Dari kite kecik, sampai ke tua ni.. harga tiket tak berubah uolls. 
RM1 untuk budak bawah 12, and RM2 untuk dewasa.
Murah yg teramat!

Menariknye, tempat die tak bape besar, jadi korang tak penat sangat nak tengok semua binatang.
Semua dekat-dekat..
Mesra binatang, penjaga pun ramai.. 
Pastu mesra kanak-kanak zoo ni.. ada playground.. ada tasik boleh naik paddle boat.
Boleh bagi makanan kat binatang.
This is the best experience for our kids, of course. 
Sampai anak-anak cakap, mama, bestnye datang sini..!

Ni kat mula-mula masuk pintu utama. Burung dulu.

Ni pun kat bhgn utama, center, sebelum pecah ke bahagian kanan kiri belakang.

They were so happy with this opportunity and experience. The little girl is so scared. Bagi makan kangkung je uolls. RM2 sebakul tu.

Not sure what is teyya screaming to his brother. But she also happy to be there.. and scream a lot like the animal want to bite her. Heh!

Ni gaya macam dah bersedia untuk larikkk!

Ni pun gaya nak larikk! hahahaha... Tebu ni seikat RM3.

Perubaan minah ni. Oklah, berjaya jugak. Hahahhahaa..


Kat sini tempat rusa tapi ade gak ostrich and binatang lain. Pun bagi makan kangkung, RM2.

Macam biase la, papa tunjuk terer sentuh rusa tu, then followed by amie. Amie dah tak takut binatang kali ni, tak mcm masa kat farm in the city. Now, he become brave to get close and touch almost every animals. Teyya again, just screaming and nagging at papa and amie. hahahahaha..

Ya, he is brave enough to touch that deer.. mama, amie suke lah arini, best la kite g zoo ni. sejuk hati mama. pastu bebel, mama, amie penatlah.. haishh.. anak jantan i cepat penat.



Faheem relaks je bagi makan kat semua binatang. Die mmg dari kecik pun berani dgn binatang.

Penatlah i, sedap tidur siang-siang ni... hahhaa.. tapi tak semua tidur.. Teyya terkejut dengar singa mengaum. kuat sangat katenye. Kat area ni, beruang, singa dan harimau.


Tempat menunggu. Ya, kami tak lepaskan peluang untuk paddle boat, of course.

Nasib ade paddle boat untuk kiteorg berlima. RM10 untuk 15 min. Tu pun, rasa mcm lamanyeeee.. Untuk kawal arah, kat bhgn belakang. So, papa and amie masing-masing nak tunjuk skill masuk ke celah-celah batu lah, ke sini lah, ke sana lah.. penat sey mengayuh. hahahaha... 


Akhirnye.. kami balik dalam pukul 2.
Lama jugak kat dalam tu. 
Dieorg sempat main buai, gelongsor semua.
Balik, kiteorg g makan.
Belum sampai rumah, masing-masing dah tidur mati. Heh!

 
;