Monday, September 11, 2017

Legoland lagi.. - Annual Pass Part 2

Jumaat lepas.. kami kembali lagi.
Ke legoland..
Aritu mase part 1, kiteorg sekejap je kat waterpark..
Dalam 30 minit dah kene balik..
Sebabnye masuk lambat.
Tak tau mase tu, waterpark tutup awal, dalam pukul 6 petang. huhuhu..

So memang dari awal, target waterpark dulu..
Waterpark legoland ni.. macam tempat lain jugak.
Korang boleh tengok ape yang ade kat link bawah ni:
https://www.legoland.com.my/explore-legoland/water-park/overview/

Yang bagusnye and bezanye kat legoland dengan waterpark lain..
Memang die buat khas untuk kanak-kanak..
Jadi, memang ramai security guard die.
Kat part yang boleh naik tube keliling tu, hampir setiap corner ade guard.
And budak-budak setinggi amie.. faheem, boleh jalan sendiri, sebab air tak berapa dalam.
Safety vase kat situ, dengan pelbagai saiz, disediakan.
Joker Soaker.
Ni depan playground kat waterpark. Antara tempat paling best dieorg main. Gelongsor die memang best! Lama jugak kiteorg kat sini. 
Safety vase kat belakang tu, byk saiz, pakai je, tak payah bayar additional price ke ape.

Part ni memang best tunggu kat bawah.. Kite dengan amie je yang berani. Faheem ngan teyaa larikkk... ahahhahaa... air die kuat tu..
Kat Tambun ade jugak baldi besar mcm tu, tapi nak tunggu punye la lama.. Yang ni kejap je, siap ade bunyik loceng menandakan dah nak penuh and water is dropped just like that. 
I loike!

Build a Raft River.
Bila nak amik gambo je jadi la pose gitu. hahahhaa.. 
Ni lah tempat yang boleh naik pelampong and jalan sekeliling waterpark. 
Dalam ni pun ade mainan lego lembut, yang sambil ko main air, boleh main lego lagik.

The best thing jugak, pelampung tube tu, korang tak perlu sewa bayar ke ape.
Pakai jek. Memang pendek kate semua dah all in kecuali sewa lockers dengan makan minum la kan..
Tengok orang susun-susun lego tu. Jangan bimbang, kat sini soft toys.
Teyya sambil jalan, sambil ala-ala mancing.

Sewa locker ade kecil and besar.
Kite sewa kecik, consider medium saiz, RM20 sebab masukkan handbag je.
Yang ni tak boleh guna annual pass. huhuhu..
Barang baju semua kat dalam stroller je and park jela dekat dengan tempat kiteorg main.

Imagination Station.
Siap ade port untuk main lego lagi. Dengan air, lagi best la.

Duplo Splash Safari.
Yang ni sesuai la untuk baby and kanak-kanak bawah 3 tahun.
Untuk budak besar, bosan sikit la.

Yang lagi advance mcm tidal tube, twin chaser and byk lagi, masih belum dicuba.
Sebab hanya fahmi n faheem je yg lepas ketinggian.
Masalahnye, kite tak boleh teman sebab selain ade teyya, kite pregnant.
So nanti lah.. tggu lepas beranak, papa die ade.. mama join! hahahaha..

Nak naik train. Choo choo...

Amie die suke nak amik gambar, tapi tiap kali amik gambar, muka die tak reti nak senyum.
Tapi selalu suh mama amik gambar die. kikiki... 
Ni dalam train.. dah nak gerak.
Disebabkan kiteorg datang ari jumaat, tak ramai orang.
Jadi setiap kali pun kiteorg tak beratur tak sampai 5 minit.
Ade yg tak perlu beratur pun.

Petang tu hujan lebat.
So kiteorang duduk la dalam Build and Test.
Dieorang buat kereta lumba!
Macam-macam bentuk sebab nak laju.

Tengok, die suh mama amik gambar, muka ketat.
Dari 4 tayar sampai ke 3 tayar.
Dan akhirnye amie kate, 3 tayar lagi laju. Of course la kan.
Tapi bagusnye, die dgn faheem try and error a lot of times.
And tau tak.. dieorang tak keluar selama 2 jam setengah!
Sampai mama duduk luar sebab teyya tidur dalam stroller.

Ni dalam Ninjago. Dekat 3 kali pusing sebab tak ramai orang. hahahahaa.. 
Mama kalah jugak dengan amie.

Seorang mak, memang tau anak die makan ape.
Dieorang dah lapar. Tapi gigih mama carik pizza mania ni, sebab kalau tempat lain, budak ni, tak makan nasi, budak ni tak makan burger. Tapi kalau pizza, semua makan.
Pizza pun hanya beef pepperoni sahaja yg dieorg makan. hahahaha..

Untuk set ni.. Adult beef pepperoni pizza, pasta (kite pilih bolognese sbb faheem suke jugak), ayam goreng rempah 4 ketul dengan 2 cawan soft drinks.. lepas dapat diskaun 10% sebab annual pass, harga dalam RM81. 

Balik tu, tak berenti cakap pasal waterpark. Memang dieorg happy sangat.
Nak pergi lagi okeyy...  Nasib mak ko beli annual pass nak.
And kite pun duduk dekat.. insyaallah pergi lagi.. tapi lepas mak beranak.
Now memang dah tak larat sangat.


Berbaloi tak beli annual pass?
Masa kite beli, promo die beli satu tiket, tiket kedua less 50%.
Kite beli untuk 4 orang la. Kite, amie, faheem and teyya.
4 orang RM 1480. (Seorang dalam RM 370 untuk setahun ya!)

Lagi kalau korang duduk area JB, dekat.. senang nak datang selalu..
Tak yah nak sewa hotel bagai. Memang berbaloi la.
Peruntukkan untuk makan tengahari dan sewa locker kat waterpark tu je.
Stroller and air bawaklah sendiri ye.
Breakfast dulu sebelum datang.
Kalau ade annual pas, boleh masuk awal 30 minit, pukul 9.30 pagi.
Tak payah beratur nk beli tiket. 
Beratur yg pertama je, sebab nak tukar tiket online ke tiket pass die.
Selepas tu, dah boleh terus scan and masuk.
Parking kereta pun Free. Kalau tak, sekali masuk kene bayar RM 10.

Berapa kali nak guna untuk pastikan berbaloi?
Kalau beli sehari guna mykid (sekarang tengah ade matta fair online, kite guna harga yg murahla..):
Adult: RM 172
Kids: RM 137 x 3 orang anak = RM 411

Total RM 583 untuk sekali masuk. (keempat-empat kami)
RM 1166 untuk dua kali masuk yang tak berturutan macam kami.
RM 1749 untuk 3 kali masuk. 
(**Jadi kat sini, kene masuk 3 kali ke atas, baru berbaloi tiket annual pass tu)

** Kalau kira per person pun, annual pass memang berbaloi kalau korang nak masuk lebih 3 kali ke atas dalam tempoh setahun. 12 bulan uolls.

And sekarang jugak, since ade promo matta fair, harga annual pass hanya RM 322 untuk seorang!
Save RM 48 seorang berbanding masa kiteorang beli satu tiket, 50% untuk tiket kedua.
So.. diam-diam.. kite dah belikan untuk en.suami..
Anak-anak memang tertunggu-tunggu untuk datang dengan papa dieorg. huhuhu...
Hopefully papa tak marah mama. huhuhu...


No comments:

Post a Comment

 
;