Sunday, September 17, 2017

Set Lengkap Selepas Bersalin - Jamu rempah ratus version

Ok.. kalini kite nak share set bersalin..
Ade set bersalin lengkap, tp tak lengkap sebenarnye..
Masih kene tambah brand lain.
Ade yg terlebih-lebih lengkap sampai tak perlu pun..
Depend on diri kite sebenarnye...

Ade orang suke jamu.. Badan die serasi.
Ade orang sensitive dengan jamu rempah..
Jadi die kene amik supplement lain..
Biasenye dieorg akan amik shaklee la..
Tapi even shaklee, ramai je yang masih bertungku, berurut bagai..
Cume dieorg tak boleh minum jamu je ye..

Masa anak pertama.. Kite guna Nonaroguy.
Terus jatuh cinta dengan minyak berurut herbanika die.
Mase ni, nonaroguy takde bengkung, so kite beli bengkung sendayu tinggi.

Masa anak kedua. Nak try brand lain.
Masa tu glemer Tanamera.. Jujurnye, bagi kite tak berapa best la. hehehe..
Macam tak cukup rempah dan panas.. hahahhaa...
Pastu mase tu, tanamera takde tungku..
And mase tu jugak baru popular tungku herba dalam kain..
Tapi memang kite tak suke tungku kain ni.. Cepat sangat sejuknye..
Tak sampai 10 minit pun.. Memang standby dua.. Tapi memang tak best la..
Baru kejap letak kat perut.. alih tempat sebelah.. dah sejuk.. padahal dah kukus lama..

Masa anak ketiga.. masa ni dah terlalu banyak jenama bersalin di pasaran.
Kite guna Jamu Mak Dara. Yang ni best jugaklah.. rempah mandi die pergh.. segar badan.
Jamu die pun best, serbuk kan.. Gigihla nak telan. pergh.
Pastu kite tambah lah minyak urut herbanika + pilis air manchur + manjakani (tukang urut bagi).
Tungku pun mase tu, beli tungku besi, sekali berat sangat, tak larat nak angkat. hahahaha..
Jadi tak lama bertungku.
Bengkung pakai dari anak pertama punye. And time ni lah die koyak..

Pastu kite pernah keguguran ye.
So kene pantang jugakla kan..
So kite try set shaklee..
And shaklee? kikiki.. Yang lecithin, omega guard semua tu ek..
Pun kite tak berapa suke. Macam bukan berpantang..
Macam orang sakit kene makan banyak2 ubat. huhuhu...
Tapi depend dengan orang la ye. Yang ni, kite yang rasa..
Lain orang, lain keserasiannye..

So..
Untuk anak keempat ni...
Kite dah tau apa set lengkap keperluan berpantang kite..
Pilihan kite, of course jamu.

Set NonaRoguy + Bengkung. Kite beli kat kedai, RM320. Kalau beli online, kalau tak silap lagi murah. Tapi sebab nak claim en.suami, so kite beli kat kedai. Ala beza sepuluh hinggit je kalau tak silap. 
Cuma sekarang, minyak berurut die hanya 100 ml, dah kontot. Dulu dapat 150 ml. Dah la kite dah guna mase tengah mengandung ni, untuk urut kaki yang bengkak.. Memang nampak gaya kene beli lagi mase bersalin nanti.

Ok. Set nonaroguy ni ade:
1. Minyak urut herbanika
2. Krim barut untuk letak kat perut sebelum bengkung.
3. Herbanika lulur ni macam scrub mandi.
4. Phytonatal untuk percernaan dalam badan.. Biase orang lepas bersalin sembelit kan..
5. Teh akar herbanika ni air teh rempah die. Biase kite buat letak dalam termos.
6. Uncang cuci herbanika, untuk pulihkan kesan jahit dan luka kite ye.
7. Bengkung yang panjang dan dari meliputi punggung. Sekarang banyak bengkung dah pendek. So kalau korang nak yang labuh, kene tanye jenama la ye.

So.. Kira ni agak lengkap tapi belum lagi.
Tambah produk bawah ni.

8. Rempah mandi. 
Ok. Kite sebenarnye, terbeli set rempah mandi Anugerah ni. Sebab cari Mak Dara punye tak ade. Sebab kalau ikut kite, kite suka yang original. Daun-daun dan akar kayu yang original. Rempah mandi Anugerah ni RM38. Tapi tak berapa pekat sebenarnye untuk mandian kali ketiga dan seterusnye.

So.. kite gigih la carik Mak dara punye.
Jumpe kat lazada. Satu peket RM30. Besar ye.
2 peket RM40. So of course kite beli 2 peket.
Die ni tahan lama. Tetap pekat untuk 4-5 hari.
Balut dengan kain lampin supaya tak terabur satu bilik air bile nak mandi tu..
Letak dalam baldi besar.. 
Pastu tuang air panas dulu.. 
Then.. nak mandi, tunggulah suam. Badan rasa sedapppp jek...
Boleh la pakai seminggu satu peket.. Seterusnye, kite guna uncang Anugerah tu.
Sampailah 44 hari.. Insyaallah.

9. Tungku.
Again.. mase kite nak beli tungku.. terpaksa beli tungku herba.
Actually, kalau kite dah consume rempah ratus herba, tungku ni ko dah tak payah herba pun.
Yang perlu benda panas untuk longgarkan urat-urat kite dan kecutkan rahim..
Sebab tu ade tungku besi, bantal pemanas, and macam-macam lagi.
Tapi.. Sebab kite pernah pantang dengan mak mertua dan bidan..
Dua-dua pakai batu sungai.
Tahan panas yang lama. Pastu bakar kat dapur gitu jek. 
Macam tungku besi, cume tak larat nak angkat. hahahaha..
Patu tak payah nak ade pengukus bagai, melekat pulak bau herba kat pengukus kau kan..
And takdelah asyik nak bangun pergi dapur, tukar tungku jek kejenye.
Sebab kite.. akan pantang sorang-sorang ye..
Ade maid.. Tapi taknak lah asyik suruh die je kan..
Die tolong tengokkan anak kite and baby la..

10. Ubat periuk.
Ok. Ni mak kite yang ajar. Bidan last tu pun renehkan untuk kite.

Sebab masa anak ketiga, kite takde tenaga nak beranak. 
Jadi nurse-nurse hospital angkat kaki kite sampai ke depan muka, so koyaknye.. dahsyat ye.
Mase tu, memang paling banyak jahitan. Sampai ke punggung.
Dan selepas beberapa hari, peranakan kite pulak jatuh.
Sebab teyya kene warded, jadi ulang alik ke hospital.. 
Korang jangan main-main dengan peranakan jatuh.
Sakit yang amat. Bangun pun tak boleh, apatah lagi nak jalan bagai. Seriously.
Nasib mase tu ade nurse, tolong urut perlahan-lahan, naikkan..
Sampai rumah, bidan terus datang untuk urut.

Disebabkan teruk. So, first time kite consume ubat periuk mase tu.
Memanglah pahit tapi nama pun ubat.
Selepas urut.. minum ubat ni.. 
Alhamdulillah, memang cepat baik jahitan, peranak pun oke, hilang lenguh-lenguh..
Kebaikan ubat periuk ni sangat banyak ye.
Orang biase pun boleh minum.

So.. ade orang jual kat fb. Sepeket RM6 jek.
Boleh reneh sampai tak pekat.. Rasanye seminggu jugakla sepeket tu.
So kite beli 3 peket.

11. Manjakani.
Kite beli yang original. kah kah kah..
Sebab bidan yang lepas jugak la yang ajar.
As kite cerita tadi, mase anak ke-3 koyak terlalu banyak.
Sakit dalam badan pun teruk sangat.
Selain ubat periuk, bidan tu bagi kite manjakani ni.
Die rebus buat air, masuk dalam ubat periuk tu, bagi kite minum.
Pastu dua tiga biji, die tumbuk sampai jadi serbuk, suruh kite sapu kat luka jahitan.
Pun alhamdulillah, tak sangka cepat sembuhnye.
Yang luaranye la.. Dalam tu.. memang kene amik vitamin C jugaklah.
Selain untuk perlawasan, bagus untuk baikkan luka dalaman.
Senaman kemut pun dicadangkan supaya pengaliran darah kat bawah tu lancar.

12. Pilis.
Banyak angin, migrain, sakit kepala. Pilis la pilihan kite.
Cairkan dengan air panas, letak kat dahi sampai kat ubun-ubun rambut kite sekali.
Sampai separuh kepala la kiranye.. Sebab mase tu kite salalu sangat sakit kepala.

Kite tak guna param ye. Takde keperluan bagi kite. 
Tadaa.. Ni lah set lengkap untuk berpantang kite. 
Over sangat. Gigih nak berpantang 44 hari.
Actually, tungku kalau ade batu sungai atau besi, dah memadai. Takyah lah yang kukus-kukus tu. 
Dahla leceh, cepat sejuk pulak tu, pastu nk guna pengukus lagik. Mahal pun iye.
Herba mandi tu pun, salah satu je pun dah cukup. 
Ikut korang suke yang uncang or daun dan kulit kayu.

Tungku baby pun tak perlu sebenarnye.
Baby tegang urat ke?
Baby oil dan urut satu badan yang macam doktor nurse ajar jek, dah la.
Tak tau, bukak youtube.

Pendek kate.. 12 barang ni, lengkaplah keperluan kite.
Makan minum pun kene jaga ye.
Kalau nak amik optional supplement, vitamin C digalakkan.
Kalau tak nak, consume jek buah limau hari-hari. Yezza..

Selamat berpantang.
Pantang ye. 
Kalau tak pantang, merasalah nanti bila dah umur menjangkau 30 lebih pastu pregnant lagik.

No comments:

Post a Comment

 
;