Thursday, March 16, 2017 0 comments

Tender

1 mac 2017.
Kite dah tender the resignation letter.
2 months notice.
and.. kite minta izin dgn dekan..
untuk balik and marking final exam students mase bulan 5 nanti..
and yes.. kite akan habiskan kerja kite kat sini..
insyaallah.

kite akan break bulan 5 tu..
sambil2 carik rumah..
nak berpuasa same2 dgn en.suami semua kan..
then..
1 hb 6.. kite start kat uitm, pasir gudang.
alone..

tetiap mggu la balik ke bangi.
patah pinggang drive myvi. huhuhu...
cepat2 carik rumah sewa kat johor..
transfer sekolah amie..
then.. bawak anak2 ke johor..

xtau la mcm mana berjauhan dgn papa dieorg ni...
*sigh

Sunday, March 12, 2017 2 comments

Pertama kali mendaki Gunung Kinabalu

Pengalaman pertama gitu.. hihihi..
Sebab insyaallah.. akan ada yang kedua dan seterusnya..

Memang lama sangat impian nak ke Gunung Kinabalu ni..
Dari umur 16 tahun.. Form 4..
Satu hari, balik sekolah, angah cerita..
Cikgu pendidikan jasmani (PJ) kiteorang..
Cikgu Juanita, baru balik dari kinabalu..
And dia cerita pengalaman tu kat kelas angah..
Then masa angah cerita tu.. berbaur rasanya.. kagum yang amat..
And dalam hati, one day, aku akan pergi.
17 tahun yang lalu.

Then.. masa kita abes viva..
Terus mencari balik diri sendiri..
Impian and cita-cita yang dipendamkan or dilupakan..
Nampak pulak geng Koyak Outdoor di facebook.
Tanpa berfikir, terus register.
Pakej paling murah siap return tiket Kota Kinabalu, hanya RM1099.
Pakej 3 hari 2 malam, termasuk penginapan and makan 3 kali kat Laban Rata.

Kite pergi 18-20 Febuari 2017.
19hb baru start mendaki. Bermalam di Laban Rata.
20hb, 2.30 pagi ke puncak kinabalu.. and turun.. malam tu pulang ke KL.

Ok...
Cerita dengan gambar.
Disebabkan kite malas nak pecahkan part by part..
So.. semua gambar and cerita dalam post ni sahaja ye. hehehe..

Group 1 and Group 2.. Group 3 dah berlepas ke KK. So total kami 15 orang.

Belakang ketua kiteorang.. Memang otai hiking. Turun kinabalu pun berlari oke. Dengan bawak beg besar die tu. Nak cop passport sempat lagi bergambo kan.. Nampak beg bukan main besoo.. depan belakang. Depan tu kosong je sebenarnye. Ingat nk shopping. Sekali tak sempat. Heh.

Ok. Ni peta kinabalu. 8.5 km je. Sebab tu memang bagus berlatih kat Nuang. Sebab 6 km yang pertama, macam perjalanan Nuang dari gate ke Kem pacat.

Bagusnye kat Kinabalu ni, ada 7 shelter termasuk Layang-layang Hut.
Setiap perhentian, boleh topup air gunung, sebab tu kiteorg bawak air 1.5 L je.
And ada bilik air.
Tapi takde lah ko nak berenti kat setiap shelter kan.
Setakat 1-2 km.. Jalan jela. Pelan-pelan.

Kami! 15 orang.. Setiap 5 orang perlu ada seorang mountain guide.
Jadi kami ada 3 mountain guide.
Nampak pintu gerbang Selamat Mendaki.
Ni jalan kami dari Timpohon Gate.

Azabnya adalah.. Ya Ampunnn... Banyak gila tangga...
Seriously memang kite risau injured masa Nuang pertama dulu..
Kat lutut.. Masa nak turun esoknya. Selangkah selangkah je.. Tak mampu nak laju.

Tips nye.. Berjalan je.
Perlahan.. Tak perlu berhenti lama sangat. Minum air, makan coklat..
Teruskan perjalanan.. Amiklah gambo kejap2..
Yup, memang kite ada masanye berjalan sorang-sorang..
Sebab takut berhenti lama.. kita yang akan menyusahkan orang lain. huhuhu..

Tangga lagi babe.

Ni last belukar sebab dah nak sampai laban rata..

Ni sebelum sampai ke laban rata.. Pokok bonsai sudaa.. Cantik kan.. Sini dah mula sejuk.

Kami bertiga sampai dulu. Dua orang ni memang laju. Pergh! 
Berlatar belakang kan kiteorang punye hostel.
Lemaian Hut.
Air dia.. macam ko mandi ais!
Terketaq nak mandi and amik air semayang. Boleh tayamum tak? hahahaha..

Tips:
Tak payah bawak sleeping bag, sebab mmg ada selimut tebal.
Jangan beratkan beg. Kite upah porter untuk bawak baju yang kat atas and winter coat. 
RM52 untuk 4kg, naik dan turun. Kiranya 1kg = RM13.
Sebab kite tak shopping sangat, duit mmg tak guna buat apa pun. 
Makan pun bukannya mahal sangat pun kan.
Tapi winter jacket tu. sila lah bawak. mmg sejuk yg amat.
Kite bawak 2 jenis gloves, normal gloves masa kat bawah.. gloves tebal kat atas.
Hiking pole sewa je. Bukan boleh bawak naik flight pun. RM10 je.

Makan time. Dinner pukul 4.30 pm ye. Awal kan. Sini gelap pun awal.
Supper pukul 2 pagi.. Sebelum pendakian kami ke puncak.
Breakfast, masa kami turun dari puncak.. pukul 10 pagi.
 Ada yang lambat turun, tak sempat breakfast, so budak-budak ni bungkuskan la.

Tak tau makan bape round. Memang lapar. Banyakkan makan protein, daging..

**Sila bawak altitude sickness medicine.. Takde, sila bawak panadol.
Ada di antara kiteorg sakit kepala sebab altitude sickness.. ada yang nak demam..
Kalau demam saki, korang tak dibenarkan naik ke puncak ye.
Beli Acti-Fast terus kalau tak ada.
And.. Ubat muscle.. macam yokok-yoko ke..
Nak releasekan kaki yang cramp.
Tu pentingnya korang training tangga and bukit.

 Lepas dinner.. Ada sunset.. Here.. Sunset's Love from me!
 
Inilah Laban Rata. Memang ada tanah lapang.
Pondok-pondok tu hostel, cafe and lain-lain la..
Atas tu puncak. 

Pukul 2.30 pagi. Sejuk mengigil. Tido pun pakai winter coat and gloves.
Kene start mendaki.
Dah la makin tinggi altitude, makin susah bernafas kan.
Sudahnya, panas giler masa mendaki, sebab tangganya.. 
macam lagi azab dari sebelumnya.
bagi kite la.. 2.5 km ni, lagi susah dari 6 km sebelumnya.
and memang ada part bahaya, yang kene pegang tali bagai.
Penting beli headlamp yang terang. Seriously.

Kiteorang kene sampai ke satu check point dulu.
Dipanggil Sayat-sayat. Kene sampai sini sebelum pukul 5 pagi.
Alhamdulillah. Geng kami, semuanya berjaya sampai ke puncak.
Biar lambat pun.. sampai jugak la..
Memang ada yang putus asa. Tapi geng and ketua kumpulan memainkan peranan..
Puncak dah depan mata. Mental memang kene kuat.

Kite sampai dalam pukul 5.15 am. 
Macam biase.. sorang-sorang.
Masa ni matahari dah naik.. baru nampak nak amik gambar.
Belakang tu, monkey peak. Ada rupa beruk kan? bukan yang depan k. haiyah!

Awan karpet.. dgn summit trail..
Masih kesejukan.
Glove kejap je bukan nak amik gambar, pastu pakai balik.
Semua kejung. -2 degree. 
Tunggu giliran nak bergambo kat signboard.

Malangnya. gambar seorang tak cantik.
Ni gambar group siap pegang banner college kite keje. Sporting sangat dieorg.
Tiba2 jadi student and staf college. Hahahaha.. comel jek.

Spoiler.
Sibuk mountain guide kiteorang jerit suruh turun.
Punya lah lama tunggu turn. Snap dua tiga suruh turun?
Die ingat kite datang sini senang ke.. Sikit ke guna duit? Senang ke nak dapat ke puncak lagi?
Nak jugak gambar sorang kan.. after group. untuk diri sendiri.
Tapi gambar sorang spoil sbb muka kite stress.. tudung senget. gambar kelam kabut.
Bukan lama sangat pun. Agak-agaklah kan.

Ok. dah panas sikit.. Small love from the Low's Peak of Kinabalu. 
Dengan hati kecewa.. turun jela kan..

But still.. great picture from summit trail.. low's peak.

  
Die buli akak dieorang yang sorang ni..
Tak perasan ada tanduk kat tempat yang superb cantik ini..
Ini wishing lake kat atas tu.

Ada sabahan bagi rasa. Berry liar. Boleh makan. 

And.. kite share.. amazing picture there ye.




 
Ok... and akhirnya..
Kami pulang juga.. Selamat sampai ke KL.

Ini souvenir yang kite bawak balik ye.
Pas Hiker yang kene pakai sentiasa.. 
Pingat tu kene beli, RM25 untuk yang berjaya sampai ke low's peak sahaja dibenarkan beli. 
Gigih beli babe. Bukan selalu. First time pulak tuh.
And certificate. Sape yang tak sampai peak, dieorg dapat hitam putih. Lawak kan.

Alhamdulillah.
One of my bucket list is checked.

Masa ni.. en.suami tak ikut.
masa kite register pun.. memang kite tak ajak die.
sebab mase tu.. kalau ajak, memang die takkan ikut.
cume.. lepas tu.. nak ikut, tapi dah penuh.
so.. insyallah.. akan ada second trip.
ada rezeki, boleh g sama-sama..
atau carik gunung lain pulak.

Jujurnya. Nuang lagi kejam!
Monday, March 6, 2017 0 comments

Mendaki Gunung Nuang

I'm back! ala-ala terminator pls.. kikiki..

ok.. sape yg follow kite punye fb and insta..
tau la kan.. kite dah agak aktif dgn dunia hiking..
and dah sampai puncak kinabalu pun..
huhuhu.. tua-tua.. anak 3 pun alhamdulillah, sampai..

so.. kite nak throwback dulu..
sebelum g kinabalu.. kite ade tanye sifu otai hiking..
bagus training kat mana?
die kate, gunung nuang..
kalau kau pegi sane 2,3 kali.. ko boleh berlari kat kinabalu. heh!

yup. gunung nuang kat hulu langat.
orang panggil nuang derhaka pun ade.
sebab trek nya yg derhaka. hahahaha..

first time kite and husben pegi..
kiteorg join group.. ade 11 org termasuk guide kami.
1 januari 2017. celebrate sgt new year kan.
tapi masa tu, cuaca sangat tak bape baik.. hujan lebat.
trek boleh dikatakan lunyai and hancur! huhuhuhu..

masyaallah, masa naik.. boleh tahan semput nye.
al-maklum, first time naik gunung.. kiteorg la paling lambat.
jujurnya.. kalau en.suami tak ada, memang kite takkan sampai ke puncak.
and kalau dia tak ada, memang kite akan lagi lambat keluar dari gunung tu.

pulak tu.. masa nak turun tu paling sengsara..
kaki cramp peha dan betis.. dua-dua kaki. semua org ntah ke mana.
tapi tak boleh berhenti.. sebab dah malam.. 7.30 lebih. dalam hutan mmg gelap.
husben dah jalan ke depan. kite pulak tak boleh laju.
mmg dah tak pandang kiri kanan.. takut nampak benda lain.
segala bunyik pun buat xtau jek.
kadang-kadang je ade yg memotong. dieorg boleh berlari. huhuhu..
mmg azab sangat mase ni.. dah nak menangis pun ade, sbb x sampai2...
dalam 2 km nak sampai ke pintu gerbang, baru nampak husben tunggu.

ni cara die training bini die, tinggalkan dalam hutan, jalan sorang2.. hahahhaha...
sudahnya... kat kinabalu pun kite rilek je jalan sorang2. kikikiki...

dekat pukul 8.30 malam, baru kiteorg sampai ke pintu gerbang..
masing-masing dah mcm penguin.
kite siap amik mc sebab tak cukup rehat sehari.
kaki sakit seminggu.

second time pegi 4 febuari.. yg ni sampai kem pacat je.
kali ni, kite g dgn husben je. berdua je.


Tapi keindahan nuang.. memang superb. awal-awal lagi dah dijemput dengan pintu gerbang buluh.
Jalan ni.. dari pintu gerbang ke kem pertama, kem lolo.. 6 km.
Jalan die, biase jek. First time, kiteorg amik masa 2 jam 15 min. Second time, 1 jam setengah.
Boleh reduce lagi after this.
 
Ni dah nak sampai kem lolo.. masih ade air terjun..

 Yezza.. ni kat kem lolo.. 
Ramai orang bercamping kat sini.
Kiteorg pun dah bincang, pasni kalau nak bawak anak2, boleh la kiteorg camping kat sini..
One day, insyaallah.. husben pun setuju je.

Dari kem lolo nak ke kem pacat, dah sedikit mencabar.

 This is something that you need to do when u go to the deep of forest. Look up to the sky, the beauty of nature never fails.

This is 2nd camp, Kem Pacat. takde pacat, jangan bimbang. Pokok unik ni adalah trademark kem pacat ni. Kat sini ada kawasan lapang.
Dari kem lolo nak ke kem pacat, boleh tahan treknya.
First time pun kiteorg sampai dalam 2 jam lebih.
Second time, pukul 10.30 kite dah ade kat sini.

Selepas kem pacat, kem pengasih.
Biasanye tak berhenti pun kat kem pengasih.
So.. kalau terus.. ada lagi 2 jam untuk sampai ke puncak nuang.

Muka penat yg teramat.

The first mountain that we hiked together. 
The first mountain that we achieved to the peak together.

Tengok betapa kotornye kasut and pant kite.
Hujan boleh tahan lebat. Kat atas tu agak sejuk.

Makan dulu. 
First time kiteorg sampai sangat lewat. dalam pukul 2. 
Sebenarnye lewat bahaya, sebab takut kite akan bermalam ni dalam hutan.
And that's happen to us.

That's also the reason, why we decided not reached to the peak at our 2nd time.
The nightmare still there. huhuhu..
But still. next time, make sure we reached to the peak again.
Miss nuang.

 
Ini kumpulan kami.


Ni 2nd time. Sampai kat nuang sahaja.

So sebenarnye..
the 2nd time, kiteorg boleh je sampai ke puncak.
sebab kalau dari kem pacat dalam pukul 10.30.. kiteorg boleh sampai puncak 12.30.
tu adalah masa yg sesuai.
so.. sempat keluar sebelum pukul 6 petang.

next time la..
kene tambah speed.

oh.. by the way..
ramai je yg lari-lari dalam nuang ni..
mcm playground jek. Lol!

 
;